Predsednik Gregor Virant na seji sveta stranke. Foto: Aljoša Masten/MMC
Predsednik Gregor Virant na seji sveta stranke. Foto: Aljoša Masten/MMC

Kadrovski razrez ni tako trden, kot se zdi. O tem je tekla intenzivna debata.

Jani Soršak
Jani Soršak
Nekaj mesecev je veljal za prihodnjega pravosodnega ministra. Foto: MMC RTV SLO

Zelo pomembno je, da se kadrovske odločitve o podjetjih v državni lasti sprejema soglasno. S tem se bo odločalo po kriteriju strokovnosti in kompetentnosti ter preprečilo morebitne kadrovske čistke.

Virant
Bodo Virantovi zavili v desno?

Predsedniku stranke Gregorju Virantu je svet po "daljši vsebinski diskusiji" dal pooblastilo, da v sredo podpiše koalicijsko pogodbo in da poslanska skupina da glasove kandidatu za predsednika vlade, Janezu Janši.

Komu notranje zadeve?
Kot je v izjavi takoj po seji sveta razkril Jani Soršak, so namreč danes potrdili vsebinski del koalicijske pogodbe. Kadrovski del pa ne le, da še ne bo podpisan, temveč je precej manj trdno postavljen, kot se je morda zdelo, je izjavil.
Dejal je, da vztraja pri izjavah, ki jih je dajal čez dan - da torej ne bo minister -, čeprav je Virant k temu dodal, da Soršak še vedno uživa podporo stranke. Na novinarsko vprašanje, ali to mogoče pomeni, da Lista Virant ne bo dobila resorja pravosodja, Soršak ni želel neposredno odgovoriti. Dejal je le, da je o tem potekala "intenzivna debata".

Nekoliko dvoumno je Virant k temu dodal: "Imamo vse garancije, kar se tiče kadrov."

Pomembna točka: koalicijska svoboda
Za stranko je zelo pomemben dosežek t. i. koalicijska svoboda. To pomeni, da o vseh vprašanjih, ki v pogodbi niso izrecno zajeta in določena, vsak koalicijski partner odloča po svoji vesti. Skupni imenovalec te pogodbe pa so vprašanja gospodarstva, financ in pravne države, pri vseh drugih vprašanjih pa stranka ostaja svobodna, je dejal Virant.
Poudaril, da so bili pri koalicijski pogodbi zadovoljni s še slednjimi doseženimi točkami: najprej ocenjujejo, da pogodba omogoča izvajanje njihovega programa zlasti na področjih izhoda iz finančne in gospodarske krize ter uravnoteževanja financ. Prav tako pogodba po Virantovih besedah omogoča učinkovitejše sodstvo na poti k cilju odprave sodnih zaostankov.

Konstruktivno do predsednika države
V pogodbi so zajeta tudi liberalna načela, kot so svoboda posameznika, strpnost do manjšin in drugače mislečih ter določilo, da se politika ne bo vmešavala v medije, je nadaljeval predsednik Liste. Koalicijski partnerji so se po njegovih besedah zavezali še h konstruktivnemu in državotvornemu odnosu do vseh državnih institucij, predvsem državnega zbora in predsednika države.

Brez ideoloških vprašanj in polpretekle zgodovine
Izpostavil je še načelo, da se ne odpira ideoloških vprašanj in vprašanj polpretekle zgodovine, ter varovalo pred "kadrovskimi čistkami". Koalicijski partnerji bodo morali doseči soglasje glede razrešitev in imenovanj v državna podjetja ter s tem zagotavljali kadrovanje po načelih strokovnosti in kompetentnosti, je izjavo za javnost sklenil Virant.
Široka vrata za desnosredinsko koalicijo
Nosilka koalicije, stranka SDS, je tako dobila podporo preostalih štirih strank. Obe stranki, katerih podpori sta še bili nekoliko vprašljivi - DeSUS in Lista Virant -, sta vstop že dokončno potrdili, potrdil ga je tudi SLS, medtem ko ga je Ljudmila Novak v imenu NSi-ja vnaprej napovedala.

Koalicija je s tem potrdila programske zaveze kljub dodatnim zahtevam o pokojninah, ki jih je tako rekoč "tik pred zdajci" podal DeSUS; duhove pa bo še buril kadrovski razrez. Tega se bodo po besedah Karla Erjavca lotili po tem, ko bo Janša predvidoma potrjen za mandatarja.

Kaj bo s pravosodnim ministrstvom?
Ves čas trajanja pogajanj z obema mogočima mandatarjema je Virantova lista kot pogoj postavljala, da največja stranka koalicije ne zaseda pravosodnega in finančnega ministrstva. Tako ji je v obeh mogočih koalicijah uspelo izpogajati, da finančno ministrstvo prevzame podpredsednik stranke Janez Šušteršič, pravosodno ministrstvo pa Jani Soršak.

Danes pa je sledil nepričakovani preobrat - Soršak je javno razkril, da ne bo ne minister za pravosodje ne notranji minister. V izjavi za javnost je pojasnil, je zanj glavna ovira za prevzem ministrstva to, da je v pravosodje zadeve vključena tudi javna uprava, za ta resor pa ni strokovnjak. Po njegovih besedah so odločitev v stranki sprejeli že pred časom, koalicijskim partnerjem pa so jo sporočili šele v ponedeljek.

Kot poročajo nekateri mediji, naj bi ta resor prevzel ustavni pravnik Janez Čebulj. Soršak sicer imena ni želel potrditi.

Zapletalo se je tudi zaradi položaja predsednika državnega zbora, ki ga trenutno zaseda Gregor Virant in ima pri tem tudi podporo stranke. Po drugi strani naj bi si istega položaja želel prvi mož DeSUS-a Karl Erjavec.

Kadrovski razrez ni tako trden, kot se zdi. O tem je tekla intenzivna debata.

Jani Soršak

Zelo pomembno je, da se kadrovske odločitve o podjetjih v državni lasti sprejema soglasno. S tem se bo odločalo po kriteriju strokovnosti in kompetentnosti ter preprečilo morebitne kadrovske čistke.

Virant
Bodo Virantovi zavili v desno?