Slovenija bo v Mali napotila največ deset vojakov. Foto: BoBo
Slovenija bo v Mali napotila največ deset vojakov. Foto: BoBo

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela namero o povečanju obsega sodelovanja Slovenije v misiji EU-ja za usposabljanje oboroženih sil Malija (EUTM Mali), in sicer z do deset pripadniki Slovenske vojske z možnostjo rotacije. Vlada se je s tem odzvala na prošnjo Francije državam članicam EU-ja za pomoč po nedavnih terorističnih napadih v Parizu.

Francija je po nedavnih terorističnih napadih v Parizu, zaradi katerih je razglasila izredne razmere, članice EU-ja v skladu s sedmo točko 42. člena pogodbe o EU-ju zaprosila za dvostransko pomoč pri sodelovanju v vojaških operacijah proti skrajni skupini Islamska država oziroma za podporo v drugih mednarodnih operacijah in misijah, v katerih sodeluje Francija.

Francoske oborožene sile so namreč zaradi izvajanja protiterorističnih operacij na domačem ozemlju ter v Siriji in Iraku polno mobilizirane in angažirane, zato so zaprosile druge članice EU-ja, naj v duhu evropske solidarnosti po svojih močeh prispevajo k zagotavljanju skupne varnosti vseh državljanov EU-ja.

Uporni sever Malija
Sever Malija je spomladi 2012 padel v roke uporniških Tuaregov in z Al Kaido povezanih džihadističnih skupin, ki pa so bile nato s pomočjo francoskih vojakov januarja 2013 premagane v večjih mestih, medtem ko ruralna območja še vedno nadzorujejo. Mali pa se še naprej spopada z nestabilnimi političnimi in varnostnimi razmerami, kar še najbolj občuti lokalno prebivalstvo.

Število notranje razseljenih je preseglo 200.000, okoli 150.000 beguncev pa se je iz Malija zateklo v sosednje države (Mavretanijo, Niger, Burkina Faso in Alžirijo). Po ocenah humanitarno pomoč potrebuje okrog 4,2 milijona ljudi.

Na izrednem zasedanju Sveta za zunanje zadeve EU-ja, ki je potekalo 17. januarja 2013 v Bruslju, je bila uradno vzpostavljena misija EU-ja za usposabljanje oboroženih sil Malija (EU Training Mission – EUTM) ter imenovan njen poveljnik, francoski brigadir François Leconitre. Slovenska vlada je 6. februarja 2013 sklenila, da v misijo EUTM Mali napoti do štiri pripadnike Slovenske vojske z možnostjo rotacij.

Poleg EUTM-ja je v Maliju prisotna tudi mirovna misija ZN-a v Maliju (MINUSMA), ki šteje več kot 11.500 pripadnikov, od tega večino vojaškega osebja, drugo pa so policijske sile. Od začetka misije pred dvema letoma je bilo v napadih ubitih že 49 njenih pripadnikov.