Danilo Türk je eden izmed osmih kandidatov za naslednika Ban Ki Muna. Foto: BoBo
Danilo Türk je eden izmed osmih kandidatov za naslednika Ban Ki Muna. Foto: BoBo

Postopek izbire generalnega sekretarja ZN-a je v prejšnjih letih potekal za zaprtimi vrati, zdaj pa bo prvič v zgodovini vključeval javne razprave s kandidati, neke vrste "razgovore za službo pred celotnim svetom".

Vsak izmed prijavljenih osmih kandidatov se bo najprej na kratko predstavil Generalni skupščini ZN-a, na koncu pa mu bo javnost lahko postavljala vprašanja prek predstavnikov civilne družbe ali družbenih omrežij. Prvi bodo v torek na vrsti nekdanji premier Črne gore Igor Lukšić, nekdanja zunanja ministrica Bolgarije Irina Bokova in nekdanji portugalski premier Antonio Guterres.

V sredo bo prvi na vrsti nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk, za njim pa nekdanja hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić in nekdanja zunanja ministrica Moldavije Natalia Gherman. V četrtek se bosta kot zadnja predstavila še nekdanja premierka Nove Zelandije Helen Clark in nekdanji zunanji minister Makedonije Srgjan Kerim.

Vsak kandidat bo imel na voljo dve uri. Najprej bodo vprašanja postavljali predstavniki držav članic Generalne skupščine ZN-a, nato vsi drugi.

Predvidoma junija naj bi sledil nov krog podobnih zagovorov. Varnostni svet ZN-a, ki bo na koncu izbral naslednika Ban Ki Muna in ga predlagal v potrditev Generalni skupščini ZN-a, pa naj bi posvetovanja na to temo začel julija.

Predsednik Generalne skupščine ZN-a Mogens Lykketoft je v pogovoru za UN News Centre povedal, so takšne javne predstavitve korak k povečanju transparentnosti delovanja ZN-a, hkrati pa priložnost, da pri sprejemanju tako pomembnih odločitev sodeluje tudi širša javnost.

Britanski veleposlanik pri ZN-u Matthew Rycroft ocenjuje, da bodo ti nastopi prvi pomemben preizkus za kandidate. "Če nimajo privlačne vizije ali ne znajo učinkovito komunicirati ali ne znajo prikazati svojih vodstvenih in drugih sposobnosti, jih bodo članice Varnostnega sveta ZN-a težko podprle," je povedal Rycroft za francosko tiskovno agencijo AFP.

Kdo bo nasledil Ban Ki Muna?
Kdo bo nasledil Ban Ki Muna?