Slovenija

Poudarki

  • Kljub trenutnemu zatišju Šarec še ni vrgel puške v koruzo
Matej Tonin
NSi je edina stranka, ki je vodila pogovore s SDS-om glede morebitnega oblikovanja koalicije. Foto: BoBo
VIDEO
Bo Janez Janša sprejel mandat?

Dodaj v

V prvem krogu mandatarja najverjetneje ne bo

Mesec in pol po volitvah pogajanja ostajajo na začetku
18. julij 2018 ob 19:54
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Na političnem prizorišču – vsaj kar se tiče prizadevanj za sestavo vlade – danes vlada zatišje. Potem ko je NSi sporočil, da v Šarčevo koalicijo v prvem krogu ne gre, Janša pa nima dovolj glasov za sestavo vlade, so si strankarski pogajalci očitno vzeli nekaj odmora.

V prvem krogu kandidata za mandatarja očitno ne bo. Predsednik republike Borut Pahor lahko jutri od relativnega zmagovalca Janeza Janše pričakuje, da bo zavrnil ponujeno mandatarstvo. Druge izbire praktično nima. Z Janševim SDS-om je pogovore o morebitnem oblikovanju koalicije vodila edino Nova Slovenija.

Glasove Janši obljublja tudi prvak nacionalne stranke Zmago Jelinčič – a je očitno, da ne bi bil del koalicije. Janša in Tonin sta včeraj jasno sporočila, koga si ne želita za koalicijskega partnerja: nobene od treh vladnih strank v zadnjem mandatu. Zaželen partner bi bila Lista Marjana Šarca, pa tudi Stranka Alenke Bratušek. A se za zdaj ta računica ne izide.

Kljub trenutnemu zatišju namreč Šarec še ni vrgel puške v koruzo. Čaka, da se konča prvi krog, v drugem krogu iskanja mandatarja je mogoče še vse. Prevelike panike v Šarčevem krogu zato zaradi odločitve Nove Slovenije ni. Računajo namreč, da si NSi še lahko premisli. Manj verjetno je, da bi začeli pogajanja z Levico – to bi namreč pomenilo, da morajo koalicijsko pogodbo napisati popolnoma na novo.

Janša in Šarec bi spreminjala volilno zakonodajo
Skoraj mesec in pol po volitvah smo torej spet na začetku. Odprto je še vse. Tudi vnovične volitve. A je očitno, da si jih nobena stranka preveč ne želi. Ker so volitve velik finančni zalogaj, stranke pa še niso niti poravnale vseh računov za zadnje, in ker so volitve vendarle nepredvidljive. Zanimivo pri tem pa je, da iz taborov obeh potencialnih mandatarjev opozarjajo na nujne popravke volilnega zakona – pri čemer je v igri odprava volilnih okrajev in uveljavitev absolutnega preferenčnega glasu.

A če ne bo koalicije, bo za to pred morebitnimi novimi predčasnimi volitvami premalo časa, poleg tega spreminjanje volilne zakonodaje zahteva dvotretjinsko večino.

Jolanda Lebar, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
burnoutslo
# 18.07.2018 ob 20:36
Kwaj dej babe zoprne!
BepaJoseph
# 18.07.2018 ob 20:15
Pa saj jim je vseeno... a kdo ne bo dobil plače? a kdo ne bo mogel na dopust? Bo kdo za kaj odgovarjal? Bo kdo moral iz lastnega žepa plačat škodo?
Se bodo pa jesen zmenili... glavno, da se vrtiljak vrti...
(vse skupaj bi jih zaprla v sobo, ne bi smeli ven...-potem bi pa hitro šlo...)
Hmeljar
# 18.07.2018 ob 21:21
Prva učna ura novim obrazom. Erjavec pa je nevarno bled
arbajter
# 18.07.2018 ob 21:20
Nabijate vsi povprek brez potrebe. Tole kar se sedaj dogaja je zgolj borba za eksistenco in svoje prejšnje fotelje. Kaj bo z državo, jim je bolj malo mar. Važen je "zagarantiran" OD v sledečih štirih letih. Zgolj in le to. Nihče noče zapustiti dobro plačanega delovnega mesta, za katerega je treba le vrteti gofljo.
BAD
# 18.07.2018 ob 20:52
#SamoVprašam

SD v vladi 9 let od zadnjih 10
DeSus v vladi 10 let od zadnjih 10
SCM v vladi 4 + let od zadnjih 4

čakalne dobe so se povečale v zdravstvu nekatere do 300 % in vas prosim da mi nekdo pojasni kako bodo tovariši ki sem jih navedel zgoraj to uredili če niso v zadnjih 10 letih ?

#SamoVprašam
Elvir
# 18.07.2018 ob 21:02
Janez Jansa je obsojeni kriminalec. Tip hoce furat drzavo a sam nespostuje zakone te drzave in ne prevzema pošto, ki je naslovljena nanj. Uglavnem katastrofa so vsi teli politiki. Vazno je da majo oni svoje place a koga briga za narod
maverick00
# 18.07.2018 ob 20:28
Demokracija v vsem svojem sijaju.
Bivši uporabnik
# 18.07.2018 ob 20:19
Kje pa je sedaj Luka Diametralni Mesec? Ne bo vskočil?
Simko123
# 18.07.2018 ob 20:15
Samo malo, pa menda ni kdo resno mislil, da bo SDS-ov satelit res šel v takšno vlado?, pa saj to bi bilo skregano z vso logiko, jasno je, le da so hoteli preprečiti, da bi Serpentinšek sestavil vlado z Levico..
dule5
# 18.07.2018 ob 21:44
No lep družbo bi imel Janša.
koruptivnega bleferja Zmagota.
Lopov z lopovi.
slovenc1
# 18.07.2018 ob 21:23
Manjšinska vlada je v Sloveniji neumnost. Mi nismo Danska ali kakšna druga Skandinavska država,kjer imajo zrelo demokracijo. Janša vloži eno interpelacijo in se bi že pobili med sabo,ker se določeni ljudje v tej koaliciji sovražijo(tudi če nas Židan prepričuje,da to ni res),vlada bi razpadla in potem smo spet pri novih volitvah.
s0njas0nja
# 18.07.2018 ob 20:42
Levičarji bi morali biti ja srečni ? Saj bo levica dobila povabilo v vlado ?
s0njas0nja
# 18.07.2018 ob 20:41
a SamoZaHec ultra levičar še kar fura propagando ?
Sklonjen
# 18.07.2018 ob 20:35
@samores
Poleg tega smo z večino podprli stranke, ki so zagotovile, da Janše ne bo v koaliciji.


Tvoj humor je zelo poseben :)
matgab
# 18.07.2018 ob 20:57
Sistem je potrebno naredit tako, da zmagovalec prejme 50% sedežev ostali sorazmerno manj. Pa naj zmaga leva ali desna primoran bi se bil pogajat z vsaj še eno stranko. Ne pa da nekdo zmaga (še enkrat naj bo lev ali desen) in je talec palčkov z 4% glasou. To je Texas.
Sklonjen
# 18.07.2018 ob 20:33
Jasno je, da se levičarji - poraženci volitev, kregajo kot otroci v peskovniku ... vodil pa naj bi jih komedijant? Dajte no :D
stari maček
# 18.07.2018 ob 20:22
Peterm sami smo hoteli.
Kvantni mehanik
# 18.07.2018 ob 22:10
@stari maček

Niso levičarji poraženci,dobili so več kot desnica,znaš štet do 90.

Drži. Vprašanje pa, če znajo šteti oni. Zakaj se še niso dogovorili za koalicijo?
s0njas0nja
# 18.07.2018 ob 21:03
nsi odstopi in da levici vabilo v koalicijo, levičarji pa zgroženi ? Skregano z logiko. Mar niso sanjali o tem da bo levica v koaliciji ? Zdaj bo lahko....
slovenc1
# 18.07.2018 ob 20:31
Upam,da se sestavi neka stabilna vlada,najbolje iz SDS,LMŠ,SMC in NSi,iz opozicije pa jo podpira še SNS. Tako vlado je definitvno lažje setavljati kot z radikalci iz Levice,nasplošno se moramo ogniti temu,da bi v koaliciji imemli ekstremne stranke iz desne in leve.
Kvantni mehanik
# 18.07.2018 ob 23:35
Glede na jasno izražene zaveze političnih strank, ki imajo 52 sedežev v DZ, češ da ne bodo sodelovale z SDS, je edina poštena in transparentna rešitev, da te stranke osnujejo vladno koalicijo.

Ne glede na to, kaj je pravilna interpretacija volilnega izida (v smislu ali si res 75%+ volilcev ne želi Janše za premiera ali pa je sporočilo volitev morda kaj drugega), obstaja v politiki "ne-Janša" dovolj močan motiv, ki je ta trenutek edini, okrog katerega je mogoče sestaviti parlamentarno večino. Naj bo to komu všeč ali ne (meni ni niti najmanj), stranke so pri tem suverene.

Vzpostavitev tako imenovane leve oz. "ne-desne" vlade ima še en velik plus in pomeni radikalni prelom z dosedanjo prakso, in sicer, da jasno razmeji med strankami obeh ideoloških polov. Vsa levica bo na istem bregu (v vladi), celotna desnica pa na svojem bregu (v opoziciji). To je eden najbolj normalnih elementov politične kulture. Resnici na ljubo pri nas skoraj nismo imeli takega primera. Pri nas se vlada vzpostavi praviloma iz ideološko (in programsko) precej različnih strank, tako da je rezultat neučinkovita, razbita vlada -- in hkrati prav takšna opozicija. Oboje (razbita vlada in razbita opozicija) je slabo. Na volitvah se garniture v resnici le delno zamenjajo, četudi vladne stranke praviloma doživijo hud poraz (tudi tokrat je bilo tako).

Pokojni Drnovšek je prakso sestavljanja raznovrstnih koalicij razvil do popolnosti, pri čemer je bilo najbolj perverzno to, da jih je javnosti (z izdatno pomočjo dominantnih medijev) vselej predstavil kot "uravnotežene", hkrati pa je uspešno prodajal tezo, da je njegova LDS "na sredini", tj. ima enako distanco do profiliranih levih (ZLSD) in desnih (SKD) strank. Kar seveda ni bilo niti malo res, popolnoma jasno je, da je bil on oz. LDS na točno določeni strani.

Vzpostaviti Šarčevo koalicijo z NSi bi pomenilo podobno dimno zaveso. Po eni strani bi takšno koalicijo promovirali kot uravnoteženo, čeprav se tehtnica izdatno preveša na levo -- po drugi strani pa bi verjetno mnoge "desne" programske vsebine, ki bi jih predlagala NSi, v parlamentu preglasovali s pomočjo "programskega sodelovanja" z Levico. Za povrh bi NSi verjetno postala dežurni krivec za neuspešno delo in strelovod, na katerega bi ciljala nezadovoljna javnost ob sprejemanju nepriljubljenih (aka "neoliberalnih") ukrepov. Ob hujših trenjih pa bi bila NSi hitro razglašena za ekspozituro Vatikana. Saj smo videli že včeraj, NSi je bila s strani velikga dela javnosti takoj označena za podružnico SDS, Tonin pa za Janševo lutko. In potem levičarji bentijo, kakšen izdajalec da je Tonin??? Namesto da bi bili veseli, da takega ne bodo imeli v koaliciji???

Rešitev je jasna in preprosta: če že mislijo, da je NSi v resnici podtaknjenec, naj stranke, ki imajo 52 glasov, same postavijo vlado, brez vohunov in izdajalcev. Vezivo je ne-Janša, ideološko so dobro uglašene -- torej podpišite in gas. Do naslednjih volitev, kjer se bo polagalo račun in kjer bo nekoliko bolj verjetna kompletna zamenjava vladne garniture, namesto vsakokratne farse, ko mora biti v koaliciji vedno neki obskurni DeSUS in ko vlada, ki volitve katastrofalno izgubi, še vedno tvori pol nove koalicije. K vragu s takšno politično kulturo.

Torej. Postavite že to levo vlado in se posvetite vladanju, enako pa tudi javnost.
Kvantni mehanik
# 18.07.2018 ob 22:11
@stari maček

Cerarjeva vlada je uspešno potegnila voz iz blata in bi morala dobiti še eno priložnost,brez SD IN DESUS, pa z SAB in ŠARCEM.

Akhmmm... malo prej si osiral nekoga, češ da ne zna šteti do 90. Tudi tebi bi nucalo, če bi poskusil vsaj do 46.
stari maček
# 18.07.2018 ob 21:53
Ljudje božji a zavedate,da smo bili pred bankrotom države,sedaj smo pa na vrhu,je to uspeh bivše vlade ali ni,to je enak uspeh kot Drnovškov.
AndyM
# 18.07.2018 ob 21:44
Tako je "jCoob", tudi sam RES NE razumem, kako ljudje lahko pozabijo na vse mogoče žalitve, ki so jih bili deležni, nenehne nesramne, poniževalne, sovražne in cinične čivke, na vsa kriminalna, DOKAZANO (!), dejanja, na razne sestrične, plagiate, lepjenja dokumentov, dokazano kršenje zakonov - od smešnih z neplačevanjem RTV naročnine, do mnogo hujšega nezakonitega financiranja iz tujine (Orban!), navideznega izposojanja svojega nakradenega denarja (provizije od nakupov in prodaje orožja), itd, itd... IN GREDO NA VOLITVE TER VOLIJO PRAV TE NEPRIDIPRAVE!!!??? Kako je to mogoče???!!! Ali res ni več nobenih moralnih in etičnih zadrežkov v tej zatohli podalpski deželici?! :(
jCoob
# 18.07.2018 ob 21:36
matgab # 18.07.2018 ob 20:57
Sistem je potrebno naredit tako, da zmagovalec prejme 50% sedežev ostali sorazmerno manj. Pa naj zmaga leva ali desna primoran bi se bil pogajat z vsaj še eno stranko. Ne pa da nekdo zmaga (še enkrat naj bo lev ali desen) in je talec palčkov z 4% glasou. To je Texas.
- - - - - - - - - - - - - - -
hehehe.. mokre sanje desničarjev.. s 25% bi radi imel absolutno večino.. to bi biu pravi texas :))
če si dobil 25%, 10%, 5%, pač s tem nekaj naredi.. sodeluj!!, če si tega sposoben,.. če pa si si s sovraštvom do drugih, z lažmi, kriminalnim početjem, nenehnim žaljenjem in izključevanjem sam zaprl vrata, se pa ne jokaj ker si si sam kriv!!..
ne razumem, kako lahko folk voli nekoga, ki dokazano ves čas krši različno zakonodajo, misleč, da on pa lahko..
in ta isti folk še vedno izkazuje sovraštvo do drugače mislečih..
tema res!!
Bivši uporabnik
# 18.07.2018 ob 21:24
Stavim na predčasne volitve... 40 % udeležba, SDS 30 % Levica 15 %, ostali pa pušiona.
galoper
# 18.07.2018 ob 20:47
@SamoRes # 18.07.2018 ob 20:32
Različnost v programih za utemeljitev ustanovitve stranke, prepričanja volilcev, in zdaj, spet spreminjanje idej v koalicijsko pogodbo različnih idej, kar pomeni prevara volilcev, le ideja "protijanši" ostaja ista, ker se bojijo strokovnega vodenja države, s čimer bi izgubili privilegije prisvajanja ekonomske osnove. In takšni levičarji bi radi vodili državo? Neizkušeni šarec bi rad mešetaril s šestimi strankami različnih idej?
stari maček
# 18.07.2018 ob 20:43
Niso levičarji poraženci,dobili so več kot desnica,znaš štet do 90.
čezplotnik
# 18.07.2018 ob 23:22
Zunaj nas hvalijo, mi pa se grajamo. Gospodarstvu gre, služb na pretek, tudi nekaj novih razvojnih podjetij, nove investicije. Dobra gospodarska rast, višja kot drugod po Evropi, dobre javne finance, končno solidna kondicija bank. Postajamo zanimivi tudi za evropske agencije. Le v zdravstvu povečanje čakalnih vrst, a kdor ima hud problem, je na vrsti takoj. Ne moremo prejšnje vlade soditi zgolj po zdravstvu. V 4 letih se ne da spremeniti vsega. Zelo solidno obvladovanje migrantske krize.

Praktično s komerkoli iz tujine govorim se ta čudi, zakaj nismo pustili Cerarju še enega mandata, kako smo lahko tako neumni. Potem pa volite nesposobneže ala Lenčico, Karla in mafijca Jelinčiča.
Ne motijo vas premnoge Janševe afere, ne moti vas, da je lep čas preživel v zaporu, da je njegov kompanjon v Avstriji zaprt, pri nas pa je zadeva zastarala, da prijateljuje z mafijcem Snežičem, da pere mafijski denar preko Đuđičeve, od katere se sosedje raje distancirajo. Taki ljudje so v zrelih demokracijah politično mrtvi.
Kako neumni ste! Palice si podzavestno želite, le to si tudi zaslužite, obeta se vam Janševa. Jaz bom tako šel...
Breznik55
# 18.07.2018 ob 22:36
@s0njas0nja, se strinjam glede legitimnosti razlogov, vendar zdaj še nobenemu ne teče voda v grlo, še vedno je prvi krog... ko pa bodo nove volitve pred pragu pa bo zadeva že drugačna. Mislim da janša zdaj in kadarkol v prihodnosti vlade več ne bo zmožen sestavit, ali pa je to vsaj malo verjetno, tako da so nove volitve popolen nesmisel. Sredina pa tudi ne bo imela dovolj, no vsaj dokler bo toliko glasov šlo janši in levici, tako da to neko za zdaj ostaja neka najbolj verjetna vlada. Pač moje razmišljanje...
stari maček
# 18.07.2018 ob 21:51
Izkazala se je Cerarjeva stranka a loleki kot loleki.
jneja
# 18.07.2018 ob 21:39
Pa dajte že nehat z Janšo. Na koncu bo kriv še tega, da morate vsaki dan na veliko in malo potrebo, pa da je Zemlja okrogla in se vrti oklli Sonca ... Res iz njega delate boga - za znort. Odprem portal, pa mi iz njega ves čas gleda Janša. Pa nehajte že enkrat.
Bivši uporabnik
# 18.07.2018 ob 21:14
Long.... Najslabše je, da se voli proti nečemu.... To ni konstruktivna pot, zamisli si, da greš skozi lajf tako, da deluješ proti namesto za.
stari maček
# 18.07.2018 ob 21:01
In povečalo se je za 300% pacientov in Janša je z ZUJFOM znižal cene zdr.storitev in s temi cenami se ne da delat.
Bolan človek ne čaka,imam jaz in žena dobre izkušnje,jaz pljučno-srčni bolnik,žena rakasti in nobenih težav brez znancev v zdravstvu.
Pozabil si pa naštet visoko g.rast,povečanje investicij,tujih vlaganj,potrošnje zmanjšanje brezposelnosti,zunaj nas hvalijo,mi pa grajamo,pravilno je nekdo rekel na TV.,da bi Slovenci jamrali,če bi v raju živeli.Plačujemo pa zapitek 2004-08.ja pa še uspešno vračamo dolg in imamo presežek v proračunu za hude čase,če pride svet.kriza,da ne bomo goli in bosi kot 2008.
stari maček
# 18.07.2018 ob 20:39
36 glasov Janša+Tonin+Jelinčič,leve stranke 52 % in 2% manjšinca,kdo je zmagovalec volitev???
firtoh
# 19.07.2018 ob 06:57
PeterM
V UKC dela 860 zdravnikov.Od tega jih ima dobrih 600 dovoljenja za delo še v drugih zdr. ustanovah in zasebnikih.Rekorder jih ima 8.Eno celo za 0,3 ure dela.
Zaradi dvoživkarstva je zdravstvo tam,kjer je.
k500
# 19.07.2018 ob 00:21
V prvem krogu mandatarja najverjetneje ne bo.
za tako ugotovitev se je potrebovalo več kot mesec. no sedaj pa le naj gre pahor na zaslužen dopust v istro.
samo.jug
# 18.07.2018 ob 23:39
@ tanja-bor

Levica nima 52 glasov, ampak 9. Nehaj se sprenevedati. Naša sredina ima 43 glasov in to, da je LMŠ raje povabil na pogajanja NSi, pove točno to, kar je rekel Mesec: naše kvazi "leve" stranke (LMŠ, SMC, SD, SAB, Desus) so po svojih prepričanjih in ciljih bliže desnici kakor Združeni levici. Če to ne bi bilo res, bi Šarec najprej vabil Meseca na sestanek. Ampak ga ni. In to potrdi Mesečeve besede, tvoja izjava o 52 glasovih "levice" pa je ena neumnost! ;)
jCoob
# 18.07.2018 ob 23:11
tanja-bor # 18.07.2018 ob 22:58
@stari maček

Levica ima 52 glasov. Zakaj še niso sestavili vlade in rešili Slovenije?
- - - - - - - - - - - - - - - - -
ker jim predsednik države ni podelil mandata :)) .. najprej mora par uslug vrnit
Kiklop
# 18.07.2018 ob 22:44
Volim tisto stranko na novih volitvah, ki bo v program dala spremembo zakonodaje tako, da če se volivci ne bodo udeležili volitev v več kot 50%, so volitve neveljavne takoj in brez parlamentiranja, stroški za nove volitve pa se naprtijo strankam, ki so na volitvah sodelovale. Isto za referendume, stroške nosijo pobudniki porpadlih referendumov.
Zavedam se, da je to absurdno karikiranje, ampak absurd je tudi to, kar se gredo ti politični "veljaki". Bruh, bruh....
johan1
# 18.07.2018 ob 22:10
Forumaši
Vi vsi podcenjujete strice iz ozadja ki delajo za Janšo. To pa je predvsem Skovenski kler in pa rebublikanska stranka ZDA. ki jih že 20 let vodi in instruira.
Še sreča da so spregledali da je Trump skregal cel svet in velik del Evrope.
Epafrodit
# 18.07.2018 ob 21:56
V prvem krogu mandatarja najverjetneje ne bo

Slovenska varianta demokracije:VSI PROTI VSEM
Bivši uporabnik
# 18.07.2018 ob 21:55
gleda kot miška iz moke
kapljač
# 19.07.2018 ob 09:10
Tonin in Jelinčič trobita to, kar si je zamislil Janša , z veliko koalicijo in nabijata ljudem v uho, kar bi ti radi slišali. Nenazadnje je res to edina možnost, da Jnaša "nekako skup nameče svojo vlado". Rešitev prava pa so predćasne volitve. Ali bo Šarec upal, je vprašanje? Ali bo upala Bratuškova? Ali bo upal Cerar?
Homer.
# 19.07.2018 ob 08:37
@divinedante
# 19.07.2018 ob 07:52
Volil sem za SMC, zdej bom volil za SDS. Iz inata.
-------------------
To pravljico lahko tudi zadržiš zase.....

Sem pa jaz leta 2004 res volil SDS.
Po katastrofi ki jo je zapustil, pa sem rekel prvič in zadnjič!
Sheppard22
# 18.07.2018 ob 22:47
tukaj se lepo vidi koliko jim je mar za nas navadne ljudi, samo da se bojo za svoje stole grebli pa bili pri koritu kjer se bo veselo kradlo se naprej in folk to podpira kje mi to zivimo ajoj (: se na Islandiji so naredili red.
Breznik55
# 18.07.2018 ob 22:17
Jaz pa mislim da Tonin ni bedak in ta zgodba 5+1 še res ni zaključena. Če bi sedaj vstopil v to vlado bi ga sds in njeni volilci hoteli raztrgat v zraku, na desnici bi bil označen kot največji izdajalec... bolje je da se kao poskuša povezati z sds, ki vlade zagotovo ne bo sestavil in nato to ponudi kot nek legitimen razlog in opravičilo tistim, bolj “trdim” desničarjem. Tako bi delno zadovolil desni pol in mogoče pritegnil kakšnega volilca sds na naslednjih volitvah, poleg tega pa se bi sredini predstavil kot razumna stranka...
foxhunt
# 18.07.2018 ob 22:03
So what? Serpetinske se je nekaj napenjal, in mu ni ratala sedaj pa na prvi polcas na dopust. Potem po dopustu 2 polcas, bolj skrajno.
Bivši uporabnik
# 18.07.2018 ob 21:42
@AndyM

trdile, da v koalicijo s kriminalcem NE gredo, da držijo besedo 100% in SE DOGOVORIJO!!!!

Kako si to predstavljaš? Če bodo predčasne volitve, bo SD v dobrobit Levice izgubil vsaj 5 %, DeSUS-a bo Alenka spravila pod vstopni prag, LMŠ z volitvami igra roleto. Nove volitve pomenijo ogromen riziko za vse, razen SDS in Levico. Če vzamejo v koalicijo Levico, pa vlada zaradi predaje NLB razpade predno začne delat. Tonin drži vse v šahu.
firtoh
# 18.07.2018 ob 21:31
Za štiri leta najamemo nizozemski parlament in vlado.Stroški plačila in storjena škoda bo manjša,ne glede, komu uspe sestaviti vlado
Kazalo