Minister Zalar bo, kot kaže, moral sestanek z vodji tožilstev odpovedati. Foto: MMC RTV SLO
Minister Zalar bo, kot kaže, moral sestanek z vodji tožilstev odpovedati. Foto: MMC RTV SLO

V zapisu v spletni skupnosti Twitter je nadaljeval, da to veliko pove o stanju duha v tem delu pravosodja.

Vodje okrožnih državnih tožilcev so se namreč po naših informacijah na sestanku odločili, da jih na petkov sestanek, ki ga je sklical minister za pravosodje, ne bo.

Po naših informacijah so se tožilci tako odločili na sestanku, na katerem ni bilo generalne državne tožilke Barbare Brezigar. Tožilci menijo, da je sestavni del posveta, ki ga je sklical Zalar, tudi poročilo o nadzoru okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani in bi bilo obravnavanje tega poročila zunaj pristojnosti tožilcev.

MMC v petek ob 12. uri v spletnem klepetu gosti generalno državno tožilko Barbaro Brezigar. Pravosodni minister Zalar je na vaša vprašanja odgovarjal v sredo.

Vodje so ministra že obvestili, da bi se posveta udeležili, če bi bil ta sklican pred izdelavo predloga obveznih navodil. Dodali so, da glede na to, da so do ministrovega predloga že zavzeli stališče na četrtkovem kolegiju vodij okrožnih državnih tožilstev, bodo ministru njihova stališča posredovana skladno z zakonsko določenim rokom, je v imenu in po pooblastilu tožilcev za MMC sporočila svetovalka za odnose z javnostmi na vrhovnem državnem tožilstvu Marjetka Raušl Lesjak.

Z ministrstva za pravosodje so za MMC sporočili, da so z odločitvijo vodij okrožnih tožilstev seznanjeni, a odločitev tožilcev z ničimer ne bo vplivala na izdajo navodil o izvajanju državnotožilskega reda s strani ministrstva.
Na sestanku o ustreznosti navodil za izvajanje državnotožilskega reda
Kot je znano, je minister za pravosodje Aleš Zalar za petek sklical sestanek vodij okrožnih državnih tožilcev in preveril, ali je predlog obveznih navodil o izvajanju državnotožilskega reda ustrezen, ali so v njem kakršne koli pomanjkljivosti. Obvezna navodila so sledila izsledkom nadzora ministrstva na ljubljanskem okrožnem tožilstvu, kjer je ministrstvo odkrilo hude nepravilnosti predvsem pri institutu sopodpisa med tožilcem in vodjem tožilstva, če se tožilec odloči, da bo zadevo zavrgel, jo umaknil ali pa je ne namerava vložiti.

Z ugotovitvami nadzora se generalna državna tožilka Barbara Brezigar ni strinjala, dejala je, da gre le za manjše nepravilnosti, delovanje Zalarja pa je označila za pritisk na njeno delo.