Risi bodo drugič zapored zaigrali na olimpijskih igrah, največjem hokejskem turnirju. Foto: www.alesfevzer.com
Risi bodo drugič zapored zaigrali na olimpijskih igrah, največjem hokejskem turnirju. Foto: www.alesfevzer.com
Risi so se prebili med (trenutno) osem najboljših (Foto: EPA)
Risi so se že v Sočiju pomerili z Rusi, Američani in Slovaki, ki so jih tudi premagali in se prebili v izločilne boje. Isti nasprotniki jih čakajo tudi v skupinskem delu Pjongčanga. Foto: Foto: EPA
Risi iz Minska z olimpijsko vozovnico
Risi drugič zapored na olimpijske igre

Nekdanji izvrstni hokejist je bil del strokovnega štaba že v Vojensu, ko so si risi prvič priborili uvrstitev na največji športni dogodek. Tedaj je bil Zupančič pomočnik Matjaža Kopitarja, ki ga je nato zamenjal v vlogi selektorja in zdaj ponovil uspeh. "Težko je tako hitro po tekmi strniti vse misli, saj so glave vroče, a za slovenski hokej je to zelo velika stvar. Drugič zaporedoma smo se uvrstili na olimpijske igre, kar je bilo nekako nepredstavljivo. Verjeli smo v to. Znova smo dokazali, da imamo kakovost. S takimi reprezentancami, kot smo se tu srečali, biti ves čas poleg in na ta način igrati, je dokaz kakovosti. Enkrat imaš lahko srečo, trikrat pa ne. Po sreči se ne uvrstiš na olimpijske igre," je po največjem uspehu v trenerski karieri povedal Zupančič.

"Za take tekme se trenira in pripravlja"
Slovenija je v Minsku najprej nadigrala Poljsko (6:1), nato ugnala Dansko (3:0), ki je veljala za favorita, nazadnje pa z zelo borbeno predstavo po kazenskih strelih še gostitelje turnirja (3:2): "To je ekipna zmaga. Fantje so do potankosti oddelali, kar smo se dogovorili. V vsaki tekmi se pokažejo napake, tokrat pa smo bili tudi srečnejši pri kazenskih strelih. Take tekme se ne igrajo vsak dan. V našem športu na vsake štiri leta. To sem fantom tudi povedal pred dvobojem. Za take tekme igralec trenira, trenerji pa se na take tekme pripravljamo. Komaj čakaš, da kaj takega doživiš in narediš vse, da bi zmagal. Prve čestitke fantom, ker so se res borili."

Slovenija je proti Belorusiji že vodila z 2:0, a so domači hokejisti izenačili, a risi niso reagirali panično: "Nikoli nismo nehali verjeti. Tekma gre tako hitro, da ni časa za paniko. Še naprej smo igrali, kot smo bili dogovorjeni in verjeli. Če dobiš dva gola, moraš biti pripravljen na take stvari in te ne sme vreči iz tira. Dobro smo se pobrali in imeli lepše priložnosti za tretji zadetek. Imeli smo tudi kazenski strel. Verjeli smo do konca."

Tudi po izenačenju ohranili trezne glave
Junak zmage je bil Rok Tičar, ki je dosegel oba gola, nato pa odločil še v tretji seriji kazenskih strelov: "Neverjetno, kakšna tekma, koliko truda, koliko srca in še kaj več. Vsa čast vsem. Tako sem ponosen, da sem lahko del te ekipe in da sem to lahko doživel. Vedel sem, da nam bo to uspelo in res nam je z velikim bojem. Še enkrat, vsa čast fantom in hvala."

"Vsako sekundo smo se borili do konca. Vse smo dali od sebe. Povedli smo z 2:0. Vedeli smo, da ne bo lahko in da se ne bodo predali. Čeprav so se Belorusi vrnili in izenačili, smo ohranili trezno glavo in verjeli do konca. To je neverjetno," je dejal Tičar in dodal, da reprezentanca deluje kot družina že nekaj let in je v taki ekipi užitek igrati.

"Tekma, v kateri najdeš dodatno energijo"
Slovenija v Minsku ni bila med favoriti, čeprav je nastopila v popolni postavi. Tokrat sta bila poleg tudi najboljša slovenska hokejista Anže Kopitar in Jan Muršak. Kapetan Los Angelesa je podal za prvi Tičarjev gol, v drugi seriji kazenskih strelov pa mojstrsko zatresel belorusko mrežo: "Tekma je bila najtežja od vseh, najdaljša in odločila se je s kazenskimi streli. To je bil tisti finale, odločilna tekma, ki te pelje na olimpijske igre. Pritiski so, a vsak igralec hoče igrati na taki tekmi. Na začetku je bilo morda malce treme, a smo jo pozitivno usmerili. Do konca smo jo pripeljali, kot smo jo želeli. To je taka tekma, ko že pečejo noge, a najdeš zadnje atome moči in neko dodatno energijo, za katero se sploh ne zavedaš, da jo imaš, ko drsaš nazaj v obrambo in se vržeš pred plošček."

"Za nami je super tekma. Belorusi so zelo dobro igrali. Na koncu smo se mi veselili. Bili smo bolj zbrani in mislim, da smo zasluženo zmagali. Za Belorusi je bilo 15.000 glasnih navijačev na tribunah in ni bilo lahko igrati. Morda ni bil najlepši hokej, a takšne so te tekme. Na ledu smo pustili prav vse. Mislim, da se še ne zavedam, kaj smo dosegli. Res vsa čast fantom. To je skupina igralcev, ki se zelo dobro razume in je z njimi užitek igrati. Vesel sem, da sem lahko del take ekipe," je pristavil Muršak, kapetan risov. So pa hokejisti že dobili nasprotnike v Pjongčangu. Februarja leta 2018 bodo slovenski nasprotniki v Južni Koreji enaki, kot so bili v Sočiju. Risi se bodo pomerili z Rusi, Američani in Slovaki.

Risi iz Minska z olimpijsko vozovnico
Risi drugič zapored na olimpijske igre