Izbor šport
Na evropskem prvenstvu B-divizije mlajših članov je v povprečju dosegal 11,8 točke in 9 skokov na tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
V pomlajeni reprezentanci je nekaj nadarjenih košarkarjev, v katere se polagajo upi za prihodnost. Eden glavnih je nedvomno tudi Jurij Macura. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenijo je zapustil pred štirimi leti, od tedaj pa se kali pri Baskonii. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Trifunović: Četrtfinalna...
VIDEO
Randolph: Kvalifikacijski...

Dodaj v

Na EP-ju 2013 se je z Vidmarjem še fotografiral, zdaj sta soigralca

Najboljši strelec in skakalec reprezentance mlajših članov
12. september 2018 ob 14:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Igra nad obročem, atletske sposobnosti, hitrost, razgibanost in seveda trdnost v obrambi," je z nekaj besedami na vprašanje, kaj lahko prinese reprezentanci, odgovoril Jurij Macura.

Slovenija je dobila novo družinsko navezo v reprezentanci. Namreč zdravniku evropskih prvakov Marku Macuri se je pridružil njegov sin Jurij, ob Gregorju Glasu trenutno najmlajši v slovenski vrsti, ki se pripravlja na kvalifikacijska obračuna z Latvijo in Turčijo. Košarkar, ki bo decembra dopolnil 19 let, je vrstnik Luke Dončića. Tako kot novopečeni NBA-jevec je tudi on že zgodaj zapustil rodno Ljubljano in se preselil v Španijo, kjer se kali v Vitorii pri Baskonii. Leto po odhodu na Pirenejski polotok je bil tudi edini Slovenec, ki je sodeloval na kampu Jordan Brand Classic v Zagrebu, kjer so bili zbrani najbolj nadarjeni Evropejci.

"Za zdaj je vse super. Fantje so me res lepo sprejeli. Biti v reprezentanci je velika stvar in počutim se res dobro. Občutek je fenomenalen oziroma v bistvu težko opišem, kako se počutim. Trenirati in se družiti s temi igralci je nekaj posebnega," je ob prvem prihodu v izbrano vrsto opisal mladenič, ki je z 211 centimetri prihodnji nosilec reprezentance pod obročema. Zaradi tradicionalnega pomanjkanja visokih igralcev je v Jurija položenih še toliko več upov. Na spisek ga je Rado Trifunović uvrstil že novembra, a se je nato Baskonia odločila, da mu – tako kot vsi preostali evroligaši – ne prižge zelene luči za nastop. Pozneje decembra je moral na operacijo. Po artroskopiji levega kolena je počival več tednov, a že poleti, ko je igral za reprezentanco mlajših članov na evropskem prvenstvu, dokazal, da se je vrnil na ustrezno raven.

Pred petimi leti fotografija z Vidmarjem
Zdaj prvič vadi s člansko selekcijo, kjer bo nabiral izkušnje tudi z bojem z najboljšim slovenskim visokim košarkarjem zadnjih let, Gašperjem Vidmarjem. "Se spomnim, da sem se, ko je bilo v Ljubljani evropsko prvenstvo, na enem treningu fotografiral z Vidmarjem. Neverjeten občutek je, da zdaj z njimi treniram. Res sem se veselil teh prvih treningov," je povedal Macura, ki je poleti leta 2014 iz Ljubljane, kjer je športno pot začel pri Slovanu in jo nadaljeval pri Olimpiji, odšel v Baskijo.

V ponedeljek je neposredno iz Španije priletel na prvi trening z evropskimi prvaki. Kot je dejal, mu tokrat klub odhoda ni oviral. Večino časa je med pripravami preživel s prvo ekipo Baskonie, s katero ga veže še triletna pogodba. Kje bo dejansko igral v novi sezoni, pa še ne ve: "Klub ni delal težav, le postavili so točen datum, kdaj lahko grem v reprezentanco, in to so zahtevali, da se spoštuje. Večinoma sem treniral s prvo ekipo, v drugo sem šel le za nekaj časa, ko je prva šla na turnir, zaradi česar potem ne bi mogel priti sem."

"Kar se tiče nove sezone, se res še nismo o tem pogovarjali ali se kar koli dogovorili. Možnosti, da bi bil del prve ekipe, mislim, da so. Mogoče bom tudi posojen, a ne želim o tem govoriti. Lani sem velik del sezone izgubil zaradi operacije in nisem veliko igral," je dodal Ljubljančan, ki o vlogi v reprezentanci ne razmišlja, le pravi: "Prišel sem naredit svoje delo. Dati od sebe sto odstotkov in pomagati ekipi na vse mogoče načine kot lahko. To je tudi delo mladih, ki pridemo sem pobrat ogromno izkušenj."

Z mlajšimi člani vrnil Slovenijo tja, kamor sodi
Jurij se je pridružil ekipi, v kateri je kar nekaj mladih in nadarjenih košarkarjev, ki so pustili dober vtis na pripravljalnih tekmah proti Hrvaški: "Ogledal sem si obe tekmi in res so odigrali zelo dobro, predvsem borbeno. Nisem pričakoval tako dobrega izida. Fantje so me navdušili z igro." Skupaj z Aljažem Bratcem, ki je tokrat tudi prvič dobil priložnost v članski selekciji, sta igrala na evropskem prvenstvu U20, ko si je Slovenija izborila vrnitev v A-divizijo. Macura je bila najučinkovitejši slovenski košarkar na turnirju, hrkati tudi prvi strelec in skakalec.

"Na prvenstvu sem si povrnil samozavest po tej poškodbi, ki sem jo imel. Dokazal sem, da sem prišel nazaj na to raven in ujel ritem. S fanti smo se dobro odrezali in vrnili Slovenijo tja, kamor sodi," je povedal Macura, ki težave z utrujenostjo, kot nekateri mladeniči, ni imel. "Vzel sem si pet ali šest dni počitka po evropskem prvenstvu, potem pa sem najprej treniral z Anžetom Mačkom, 20. avgusta pa sem odšel v Španijo. V reprezentanco sem prišel dobro pripravljen," je sklenil nadarjeni mladenič, ki prihaja iz povsem košarkarske družine. Oče Marko je nekdanji košarkar, zdaj pa reprezentančni zdravnik. Tudi mama Urška in starejša sestra Živa sta se ukvarjali s košarko, mlajši brat Sergej pa se mu je lani pridružil v Vitorii in se prav tako kali v mlajših selekcijah baskovskega velikana.

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
K_ris
# 12.09.2018 ob 15:36
@PikiMiki

ker se mi ne da 7s čakat da reklame skenslam

Ker trivrstični komentar si zagotovo spisal prej kot v 7s ...
_runis_
# 12.09.2018 ob 15:05
Skupaj z Glasom bo odlična pomoč Dončiču pri novih uspehih, še 2-3 igralce podobne kakovosti moramo sproducirat, pa lahko upamo na nove medalje čez nekaj let.
PikiMiki
# 12.09.2018 ob 15:41
@K_ris
Lahko štirivrstičnega, če ne rabim umes reklame pogledat ;)
PikiMiki
# 12.09.2018 ob 15:25
A je video z Randolfom isti kot v zadnjih dveh dneh?
Zanima me če se mi splača kliknit, ker se mi ne da 7s čakat da reklame skenslam, nakoncu je pa intervju ki sem ga že gledal.
rangerno1
# 12.09.2018 ob 16:28
Upam, da se ga čim prej vpelje v člansko reprezentanco in upam, da fant še čim več napreduje, tako bi lahko imeli z njim ni Durnikom dolgovorčno rešitev na mestih 4/5, pa še kakšen kandidat bi se našel, naprimer Krampelj in Kosi. Veliko sreče in zdravja mu želim, predvsem pa trdega dela!
Kenzu
# 12.09.2018 ob 14:53
Več strokovnega štaba kakor igralcev...
mmc22
# 12.09.2018 ob 17:23
Kosi? Ja zanimiv igralec,ki je pod taktirko Kokoškova, ki je svetlobna leta pred Trifunovičem, skoraj prišel na EP. Reprezentanco si je izboril z dobrimi igrami na Ep u20 in to v Diviziji A. Treniral ga je prvo sezono Sekulič, ki je zdaj tudi pomočnik. V Letošnji B reprezentancu je bil med boljšimi, zdaj pa je zanimivo prednost dobil Durnik, ki si vsekakor tudi zasluži da je tu kjer je.
Ampak zdi se mi da Sixt in Golemac nista prava sredina zanj. Lansko sezono je imel slabšo, prav zaradi Golemaca.
Fant ima željo in znanje, katerega ne more pokazat. vsekakor upam da bo v prihodnosti še vedno med kandidati.
smithies
# 12.09.2018 ob 18:37
PikiMiki
Adblock ;)
Sir Charles
# 12.09.2018 ob 20:24
Če se prav spomnem je imel letos na EP tekmo 20-20. 20 točk in 20 skokov.

Morem se popravit. Dosegel je 19 točk in 19 skokov.
mikedean
# 12.09.2018 ob 16:52
Kosi? Dvomim, da bo sploh prišel na nivo Dimca ali Zagorca, kaj šele kaj več. Morine so se pa že rešili, ker se je vrnil v kosovsko reprezentanco.
rangerno1
# 12.09.2018 ob 16:30
... da dodam še to... in tako se rešimo Zagorca, Dimca, Morine in podobnih hlodov!
johnsmith
# 12.09.2018 ob 19:09
Končno nekdo, ki ni utrujen.
KiNgKoNg
# 15.09.2018 ob 15:05
A je video z Randolfom isti kot v zadnjih dveh dneh?
Zanima me če se mi splača kliknit, ker se mi ne da 7s čakat da reklame skenslam, nakoncu je pa intervju ki sem ga že gledal.


Piše se leto 2018, eni pa še kar ne znate zablokirati reklam. Prav, jih pa glej.
fuzbalhejtr
# 13.09.2018 ob 08:22
Ali kdo ve katerih 12 bo Trifunovič uzel v Latvijo? Sam ugibam da bojo tejle Vidmar, Randolph Čančar, Macura, Rebec, Glas, Čebašek, Zagorac in Murič bosta najbrž zdraven ter Mesiček in pa Bratec ter Rupnik
DAbears
# 13.09.2018 ob 05:09
Igrat za evropske prvake ni nic drugega kot velika cast
In da si utrujen in zavrnes igranje moras bit veliko teslo
Razen doncica vemo kako je z njim in on je edini k se mu odsotnost 1000% opravici vsi drugi zame so rajs ne napisem
fc11
# 12.09.2018 ob 16:00
No upajmo,da se izkaze ce dobi priloznost v petek.
Sedaj se je videlo,da je bilo treba samo sanso dati mladim,da vidis ali je kaksen talent na katerega lahko racunamo.
Savnik
# 12.09.2018 ob 21:12
Nekoč sta Marko in Nebojša Macura igrala v Iliriji, če em spomin ne vara.
Sir Charles
# 12.09.2018 ob 18:13
Če se prav spomnem je imel letos na EP tekmo 20-20. 20 točk in 20 skokov. Mali ma talent, pa še višino, kar je za nas najbolj pomembno.
jasej1
# 12.09.2018 ob 17:30
Ne vem, kdo je dal mikedean minuse, ampak Kosi pa res nikoli ne bo kaj več kot DP nivo. Ko bodo Primorci prišli v ABA ligo, ga bodo odslovili, zapomnite si to.
mile952
# 12.09.2018 ob 20:08
Pa da ne kličejo več tistga kretena, ki je bil užaljen, ker ga ni bilo v ekipi za EP..
Kazalo