Jaka Brodnik, ki ima še enega starejšega in enega mlajšega brata, stopa po očetovih stopinjah. Bojan Brodnik je bil član prve slovenske košarkarske izbrane vrste. Foto: Vladimir Nikolič
Jaka Brodnik, ki ima še enega starejšega in enega mlajšega brata, stopa po očetovih stopinjah. Bojan Brodnik je bil član prve slovenske košarkarske izbrane vrste. Foto: Vladimir Nikolič
Jaka Brodnik na predstavitvi novih dresov slovenske košarkarske reprezentance v družbi centrov Urbana Gorjanca in Bojana Radulovića, ki sta kot zadnja odpadla s Sagadinovega seznama. Foto: BoBo
Mladi Ljubljančan se je v Laškem, kjer bo, kot kaže, igral tudi v prihajajoči sezoni, dobro znašel. Foto: KZS/www.alesfevzer.com

Tekmovanje najboljših košarkarskih reprezentanc stare celine do 20 let, ki ga bo Slovenija gostila v Domžalah, Kranjski Gori in Ljubljani, je pred vrati. Zmago Sagadin, ki bo slovenske mladeniče vodil na domačem turnirju, je postavil pred začetkom visok cilj. Izbrana vrsta želi poseči po medalji, kar, sicer nekoliko previdno, pričakuje tudi Brodnik: "Mislim, da se bomo lahko zadovoljili z uvrstitvijo v polfinale." Kot rečeno, je Brodnik edini pravi krilni košarkar. Poleg njega je na pripravljalnih tekmag največ na tem položaju igral še Marko Pajić, ki pa je v svoji karieri večino časa do zdaj preživel na položaju krilnega centra, sicer pa je Sagadin igral s tremi branilci.

Košarkarji Slovenije bodo EP odprli danes ob 21.00 proti Italiji v Domžalah. RTV SLO bo na 2. programu TV SLO in na našem spletnem portalu dvoboje prenašal od ponedeljka, ko se začne drugi krog tekmovanja.

Sagadinovi izbranci so vse podredili jasno zastavljenemu cilju, kar je za MMC potrdil tudi 20-letni košarkar, ki je zadnje tri sezone preživel v Laškem: "Za nami je mesec in pol res dobrih priprav. Mislim, da se nam je v tem času uspelo dobro uigrati. Tako kondicijsko kot tudi taktično in tehnično smo se dobro pripravili. Tako lahko od prvenstva pričakujemo samo največ. Prvi del priprav je bil jasno namenjen telesni pripravi. Nato so prišle pripravljalne tekme, na katerih pa je bilo glavno uigravanje, z njimi pa smo utrdili še kolektivno igro in moštveni duh."

Treba priznati, da je Sagadin res odličen trener
Pred igranjem za člansko ekipo Zlatoroga, za katero je v pretekli sezoni državnega prvenstva dosegal po nekaj manj kot štiri točke na tekmo, je 203 centimetre visoki Ljubljančan v mlajših selekcijah igral za Slovana, Olimpijo in koprski Koš. Tudi v prihodnji sezoni bo, kot kaže, igral v dresu laščanskih pivovarjev, z zadnjo sezono, ko je tudi debitiral v jadranski ligi, pa, kot pravi, je kar zadovoljen: "Liga ABA je res lepa izkušnja za vsakega mladega igralca. Želim si, da bi to ligo igral tudi vnaprej. Zdaj smo žal izpadli, tako da, kot kaže, v prihodnji sezoni tega ne bo. Sem pa s svojo sezono kar zadovoljen."

Kot mnogi od fantov iz te ene najbolj nadarjenih generacij v zgodovini slovenske košarke tudi sin nekdanjega reprezentanta Bojana Brodnika, ki je v prvi slovenski izbrani vrsti sodeloval s Sagadinom, prvič deluje pod vodstvom najbolj trofejnega slovenskega klubskega trenerja. O izkušenem strategu pa tudi Brodnik govori le z izbranimi besedami: "To je res zanimiva izkušnja. Treba je priznati, da je Zmago zares odličen trener. Vsak igralec želi odnesti od njega čim več."

Slovenija lahko premaga vsakega
Obetavni Ljubljančan, ki je v pretekli sezoni, ko je prvič zaigral v Ligi ABA, v regionalnem tekmovanju dosegal po nekaj več kot pet točk na posamezno srečanje, je tako kot praktično vsi od slovenskih nasprotnikov v predtekmovalni skupini izpostavil Litvo: "Skupina še zdaleč ni najlažja, a če bomo mi pravi, lahko premagamo vsakega. Litovci so izjemno kakovostni s strelskih položajev. Močna je zunanja linija, prav tako pa so nevarni tudi pod obročem. Proti njim bo treba res dati vse od sebe, da bomo lahko uspeli."

Poleg Litve, ki je s to generacijo osvojila tako evropsko kot tudi svetovno prvenstvo, a na pripravljalnih tekmi pred letošnjim turnirjem izgubila tudi s Slovenijo, se bodo Sagadinovi varovanci v skupinskem delu pomerili še s Švedsko in Italijo. In kam realno Slovenija lahko poseže? "To se bo videlo šele na prvenstvu. Na pripravljalnih tekmah pa smo res videli, da lahko igramo z vsakim. Tudi z ekipami, ki so bile lani in predlani med boljšimi v Evropi," pred prvenstvom pravi Brodnik, ki že od nekdaj velja za enega najbolj nadarjenih igralcev v generaciji 1992.