Matej Rojc se veseli prvenstva in pravi, da so slovenski mladeniči pred domačim turnirjem dobro pripravljeni. Foto: Vladimir Nikolič
Matej Rojc se veseli prvenstva in pravi, da so slovenski mladeniči pred domačim turnirjem dobro pripravljeni. Foto: Vladimir Nikolič
Matej Rojc, Igor Bošnjak
Rojc s fizioterapevtom Igorjem Bošnjakom, s katerim sta v pretekli sezoni sodelovala pri Krki. Foto: Vladimir Nikolič
Matej Rojc
V Ligi ABA je v dresu Krke v povprečju igral po malenkost več kot deset minut na tekmo in dosegal dobro točko na srečanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

198 centimetrov visoki Primorec je v Novem mestu največ časa preigral kot organizator igre. Tudi sicer je v karieri bil največkrat postavljen na položaj "enke", a s svojo višino in znanjem igranja s hrbtom proti obroču se lahko pomakne tudi na krilo. Na "trojko" ga najpogosteje postavi tudi Zmago Sagadin, Rojc pa se s položajem, na katerem igra, ne obremenjuje: "Verjetno bom začenjal na položaju tri, v primeru težav, recimo z osebnimi napakami, pa bom igral tudi kot organizator igre. Do zdaj sem večino igral na poziciji ena, a se na obeh položajih znajdem in s tem nimam težav."

Pod taktirko izkušenega selektorja se je Matej, ki je med najmlajšimi v izbrani vrsti in bo tako kot Luka Rupnik, Miha Lapornik ter Žiga Dimec tudi prihodnje leto lahko igral za reprezentanco do 20 let, se je uspešno znašel, saj kot pravi, je navajen na način dela, kakršnega goji tudi Sagadin: "Občutki po delu s Sagadinom so zelo dobri. Navajen sem na stroge trenerje, ki so zahtevali pravi pristop in recimo delali akcije do milimetra natančno. S tem res nimam težav."

Vse ekipe v skupini so kakovostne
V četrtek gre končno za res. Slovenska izbrana vrsta je skupaj skoraj dva meseca in po napornih ter kakovostnih pripravah so fantje odlično pripravljeni, kar je potrdil tudi Rojc: "Priprave so bile zelo naporne. Mislim, da smo sicer dobro pripravljeni. Zdaj nas čakajo samo še posamezne priprave za vsakega nasprotnika. Upam, da se nam bo vse ujemalo in tako lahko dosežemo dober rezultat."

"Skupina zagotovo ni enostavna. Vse tri ekipe so zelo dobre. Potreben bo maksimalen pristop, in če nam ta uspe, lahko vse tri premagamo," je branilec Krke povedal o predtekmovalni skupini, v kateri je na papirju najmočnejša Litva, ki je s to generacijo postala svetovni prvak, Slovenija pa jo je ugnala na prijateljski tekmi: "Litva nima najboljšega centra Valančiunasa, a se nam je vseeno dobro upirala. V primerjavi z njimi mislim, da smo bili nekoliko boljše, a je evropsko prvenstvo povsem druga zgodba in specifično tekmovanje. Veliko bo odvisno, kot sem že rekel, od pristopa."

Kos lahko vsakemu na prvenstvu
V pripravljalnem obdobju je Slovenija, ki se na domače prvenstvo podaja z visokimi cilji in željami po medalji, igrala nadvse uspešno in vknjižila devet zmag in le dva poraza. "Zagotovo so nam uspehi na pripravljalnih tekmah dali dodatno motivacijo in samozavest za evropsko prvenstvo. Videli smo, da se lahko kosamo praktično z vsakim moštvom," je dobre igre na prijateljskih obračunih za MMC pokomentiral Rojc.

S Krko je v pretekli sezoni Rojc drugič zapored postal državni prvak. V povprečju je na 13 tekmah Lige Telemach v skoraj sedmih minutah dosegal dobro točko na tekmo. Pred prihodom v Novo mesto je igral v domačem Kopru za Koš, tudi v prihodnji sezoni bo nosil zeleno-beli dres državnih prvakov: "Sezona je bila kar uspešna, sicer nam ni uspelo osvojiti pokalnega tekmovanja. Upam, da nam bo to uspelo prihodnje leto. Na splošno gledano, pa sem zadovoljen. Ostajam v Krki. Zdaj naj bi bil drugi organizator igre. S tem bom dobil verjetno veliko več minut in večja bo tudi odgovornost. Se že zelo veselim tega."