Veliki strokovnjak Božidar Maljković, ki je že štirikrat postal evropski klubski prvak, bo letos prvič v vlogi selektorja. Na evropskem prvenstvu bo vodil Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Veliki strokovnjak Božidar Maljković, ki je že štirikrat postal evropski klubski prvak, bo letos prvič v vlogi selektorja. Na evropskem prvenstvu bo vodil Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
O slovenski reprezentanci
O Pepu Guardioli in odličnih strelcih
Pomembnost podaje in obrambe
O vrhunskih igralcih
O Novaku Djokoviću in telesni pripravljenosti
O Juretu Zdovcu in ekipnem delu

"Trener mora biti za svoje igralce profesor, zlikan in čist, na treninge in tekme pride prvi ter gre zadnji. 80 % delovanja dobrega trenerja je diplomacija, 20 % ali še manj pa agresija. Tako delujejo največji klubi, tudi Barcelona in Real Madrid, pri katerih sem deloval nekaj časa. Nekajkrat moraš tudi zaropotati s stolom ali pa zlomiti kakšna vrata, a to mora biti zelo redko, kakor morajo biti redke kazni igralcev, saj so to najprej kazni za trenerja, ki s tem pokaže svojo nemoč," je uvodoma o trenerskemu poklicu dejal strokovnjak, ki je štirikrat postal evropski klubski prvak – uspelo mu je dvakrat s splitsko Jugoplastiko in po enkrat s francoskim Limogesom ter atenskim Panathinaikosom.

Nekaj utrinkov s predavanja Božidarja Maljkovića si lahko ogledate tudi v videih na desni strani.


Izpostavil je ekipni duh, ki mora vladati v ekipi. Kot primer je navedel Jureta Zdovca in njegovo nesebično igro pri Limogesu, s katerim so tedaj slavili v vseh tekmovanjih. Ob tem je navedel izjavo Tonija Kukoča, ki je nekoč dejal, da koš osreči enega človeka, uspešna podaja pa dva. Po mnenju Maljkovića je marsikdo sposoben doseči koš, a le malo je tistih, ki znajo dobro podati. Po njegovem mnenju danes manjka igralcev tipa Saša Djordjević.

Po nasvet je k njemu prišel tudi Guardiola
Košarka potrebuje velika imena, s katerimi se poistovetijo mladi in zaradi katerih se tudi odločijo za košarko. Tak primer se je zgodil v Franciji, ko se je ogromno število otrok odločilo za košarko zaradi Tonyja Parkerja. Maljković je treniral številna velika imena in vodil same evropske košarkarske gigante, kot so Panathinaikos, Unicaja, Tau Ceramica, Real Madrid in Barcelona. Ko je deloval v Kataloniji, je do njega po nasvet prišel tudi Pep Guardiola, ki je po besedah "Bože" že kot najstnik razmišljal kot trener.

Tako kot skozi svojo kariero je tudi na predavanju ves čas poudarjal trdo delo, ki je pogoj za dosego velikih rezultatov: "Vedno sem vedel, da se lahko z veliko dela popravi napake in da moram delati največ, če želim uspeti, česar se držim še danes. Poleg tega sem vedno, tudi v največjih evropskih klubih, vedel, da moram gospodarno delati z denarjem oziroma da mora biti v naših glavah vedno prisotno varčevanje. Če hočeš jesti solato, ne jej juhe in obratno, bi lahko rekel. Ne želim, da se razsipa z denarjem, saj so dobri le tisti klubi, ki jih ljudje dobro vodijo."

Treba je delati tudi zunaj treningov
Z veliko dela lahko košarkarji postanejo vrhunski atleti in strelci. Brez prave telesne pripravljenosti in dobrega meta posameznik ne more postati vrhunski igralec. Spomnil se je na Kukoča, s katerim sta sodelovala v Splitu, in pa na trenutno najbolj vročega teniškega igralca na svetu Novaka Djokovića.

Tako kot za telesno pripravo je tudi za "mehko" roko potrebno veliko dela. Maljković, ki je v svoji karieri treniral številne odlične strelce, je poudaril, da danes košarkarji ne ostajajo po treningih in mečejo na koš, tako kot so to počeli včasih: "Nihče ne more postati dober igralec le s treningom, saj mora veliko delati tudi izven njega. Večkrat sem videl svoje igralce, kako pred tekmo na zunanjih igriščih vadijo met, zaradi česar so bili odlični."

Mladim je treba dati priložnost
59-letni "Boža" je vedno veliko pozornosti namenjal mladim igralcem in tudi trenerjem. Pri vzgoji igralcev je poudaril: "Mladim trenerjem želim svetovati, da ne dvorijo igralcem, da gradijo svoj stil od prvega dne in da dajo priložnost mladim. Največja napaka je, da pripeljete eno sezono visokega igralca in ga postavite le pod koš, po letu dni pa pride nov, višji, zaradi katerega prejšnji sedi. Za igranje na štirici' ima potem preslab met, za igranje na 'trojki' tehniko, zato sedi na klopi. Dajte jim priložnost in pustite, da igrajo, saj vam bodo to zagotovo vrnili. Ne bodite pametnejši, kot ste."

"Za konec naj povem še to, da mi je nekaj slovenskih trenerjev pripravilo par zaključkov o delu v slovenski košarki, kjer so omenjali slabo profesionalizacijo, malo minutažo mladih igralcev, ki ne dobijo priložnosti, ker se trenerji bojijo, ter premajhno število tekem. Nekateri od aprila do oktobra ne igrajo nobene tekme ali pa celo ne trenirajo, zaradi česar pride do poškodb. Naj omenim, da je Toni Kukoč pri Jugoplastiki v eni sezoni odigral 111 tekem, Dino Radja pa dve manj, igrala sta v vseh možnih selekcijah. A tako sta napredovala," je srbski strokovnjak za konec spregovoril o slovenski reprezentanci in mladih košarkarjih.

O slovenski reprezentanci
O Pepu Guardioli in odličnih strelcih
Pomembnost podaje in obrambe
O vrhunskih igralcih
O Novaku Djokoviću in telesni pripravljenosti
O Juretu Zdovcu in ekipnem delu