Letos bo Klemen Prepelič dopolnil 19 let in je tako najmlajši v slovenski izbrani vrsti. Foto: Sandi Fišer
Letos bo Klemen Prepelič dopolnil 19 let in je tako najmlajši v slovenski izbrani vrsti. Foto: Sandi Fišer
S Heliosom je Prepelič osvojil tudi drugo mesto v Pokalu Spar. Foto: Sandi Fišer
Sani Bečirovič
Velik vzor je Prepeliču someščan Sani Bečirović. Foto: Reuters

Prepelič je z reprezentanco do 20 let nastopil na evropskem prvenstvu v Bilbau, kamor so izbranci Rada Mijanovića odšli z visokimi ambicijami, a so na koncu zasedli šele 11. mesto. Z doseženim Prepelič in s soigralci seveda niso zadovoljni: "Pričakovali smo veliko več. Imeli smo priložnosti. Od petih tekem bi zlahka dobili dve. Vsakič nam je nekoliko zmanjkalo v končnici. Imeli smo najmlajšo ekipo. Tako bomo poskušali drugo leto doseči več."
Na priprave motiviran in z željo po dokazovanju
Klemen bo torej najmlajši član slovenske vrste, ki se pripravlja na turnir najboljših reprezentanc stare celine. Po predstavitvi seznama selektorja Božidarja Maljkovića je tedaj Prepelič, ki je bil ravno v Parizu na pripravljalnem turnirju z reprezentanco mlajših članov, za MMC povedal: "Mislim, da je to velika čast za vse nas mlade. Skozi sezono smo se dokazali, nekateri na članskem nivoju, jaz na mladinskem. Za mladega igralca sem dovolj pokazal, tudi na izbirnih treningih sem dal vse od sebe. Tako kot praktično vsi drugi."

Z Edom Murićem, ki je prav tako nastopil na prvenstvu v Baskiji, sta se članski reprezentanci pridružila po dveh tednih priprav. "Prihajam izjemno motiviran in z veliko željo po dokazovanju. Upam, da bom pridobil čim več izkušenj. Veliko se želim naučiti od teh starejših igralcev. Potrudil se bom po svojih najboljših močeh," se velike priložnosti, ki mo ju je ponudil Maljković, zaveda 188 centimetrov visoki branilec.
S Heliosom spet v Ligo NLB
Tako kot vsi mladeniči si je tudi Prepelič mesto na pripravah zagotovil po izbirnih treningih, ki jih je "Boža" organiziral konec sezone. Maljković se je na teh posvetil obetavnim slovenskim košarkarjem, ki so s teh srečanj ogromno odnesli: "Selektor je zares pravi strokovnjak. Ima veliko ime. Veliko nas je na teh treningih popravljal. Vsako napako, ki smo jo naredili, je hitro opazil in nas opozoril. Mi smo poskušali to čim prej popraviti in na splošno čim bolj izkoristiti ta čas, ko smo bili z njim."
Za Heliosom je uspešna sezona, saj se mu je po letu dni premora uspelo vrniti v Ligo NLB. Domžalčani, za katere je Prepelič v povprečju v državnem prvenstvu dosegal po 6,3 točke na tekmo, so na koncu zasedli tretje mesto. Uspešnejši je bil Prepelič v mladinski ekipi, ki jo je pred domačimi navijači v Komunalnem centru popeljal do naslova državnega prvaka. Zablestel je v finalu proti Geoplinu Slovanu in bil izbran za najboljšega posameznika zaključnega turnirja.

MVP mladinskega DP-ja v prihodnje s Sagadinom
"Glede na to, da je bila to moja prva sezona v članski konkurenci, sem izjemno zadovoljen. Dobil sem veliko priložnosti tako v članski ekipi pri Radu Trifunoviću kot tudi pri Dejanu Čikiću v mladinski, kjer mi je bila namenjena vodilna vloga. Moral sem biti "vlečni voz", ko je bilo to najbolj potrebno. Vse se nam je izšlo. Na koncu smo bili državni prvaki, naziv MVP pa je prišel posledično. Je pa seveda lepa nagrada," je preteklo sezono opisal mladenič.
V prihajajoči sezoni bo Prepelič igral pod taktirko najuspešnejšega slovenskega klubskega trenerja Zmaga Sagadina, ki je v preteklosti ponudil mladim kar precej priložnosti: "To je vsekakor dobra poteza Heliosa. Upam, da bom čim bolje izkoristil čas z njim. Poskušal bom dati vse od sebe."
Zaradi idola Bečirovića začel igrati košarko
"Zdaj sem povsem osredotočen na Helios in jadransko ligo, ki nas že letos čaka. Upam, da se izkažem in lahko nekoč zaigram v Evroligi," je načrte za prihodnost razkril Prepelič, ki je še dodal: "Morda bi rad nekoč zaigral za Olympiacos, želim pa si nekoč združiti moči z Milošem Teodosićem."

Pred prihodom v Domžale je igral v Mariboru pri klubu Primorac Branik. Štiri sezone je preživel v Laškem pri Zlatorogu, kamor je prišel iz rodne Slovenske Bistrice, kjer je tudi naredil prve košarkarske korake: "V Slovenski Bistrici je bil oče ves čas prisoten v klubu. Vedno mi je bil vzor Sani Bečirović, ki prav tako prihaja iz Slovenske Bistrice. Zaradi njiju sem pričel igrati košarko."
Vrhunska ekipa kljub vsem odpovedim
Glede samega evropskega pa je eksplozivni branilec, ki zna zadeti tudi z velike razdalje, prepričan, da lahko Sloveniji uspe doseči visoko zastavljene cilje: "Kljub odpovedim imamo še vedno veliko dobrih igralcev. Veliko oziroma večina jih igra po najboljših evropskih klubih in ima veliko izkušenj s prejšnjih prvenstev. Imamo dobro ekipo."