Pod košem bomo spet spremljali
Pod košem bomo spet spremljali "letošnji evroligaški dvoboj" med Matjažem Smodišem in Oleksijem Pečerovom. Foto: EPA
Serhij Lisčuk si kruh služi v Španiji pri Valencii. Foto: EPA
Mike Fratello ima "pod pasom" 13 sezon vodenja v Ligi NBA. Foto: EPA
Uroš Slokar: "Dvomim, da bodo Ukrajinci igrali tako consko obrambo kot Bolgari, a bodo zagotovo poskušali z njo, saj so videli, da smo bili na prvi tekmi proti njej zelo nebogljeni." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ukrajinci so uvodni obračun prvenstva pričakovano izgubili. S 73:64 je bila boljša favorizirana Rusija. Pri Ukrajincih je bil s 13 točkami najboljši strelec Serhij Lisčuk, Vjačeslav Kravcov pa je dosegel eno manj. Ukrajina je na stavnicah, podobno kot Bolgarija, rangirana med tiste z najmanj možnostmi. Podobno je pri napovedih strokovnjakov, ki nekdanji sovjetski republiki ne pripisujejo veliko možnosti. Še posebej po tem, ko je zaradi poškodbe brez nastopa v Litvi ostal eden najboljših ukrajinskih košarkarjev ta trenutek, Sergij Gladir, ki si kruh služi v Španiji.

Štiri prvenstva, štirikrat hiter konec
Odkar je Ukrajina, ki na lestvici Fibe zaseda 43. mesto, samostojna – od leta 1991 –, je nastopila na štirih evropskih prvenstvih. Prvič se je uvrstila leta 1997 na turnir v Španiji in v predtekmovalni skupini zasedla zadnje mesto. Premagala je Hrvaško in izgubila z gostiteljico prvenstva ter Nemčijo. V boju za 13. mesto je na koncu premagala prav Slovenijo. Tudi v Turčiji 2001 so Ukrajinci hitro končali tekmovanje. Ni jim uspelo priti iz skupine s Francozi, Litovci in Izraelci. Na Švedskem leta 2003 so bile premočne izbrane vrste Grčije, Turčije in Hrvaške, v Srbiji in Črni gori leta 2005 pa Rusi, Nemci in Italijani.

Slavna imena veliko pripomogla k uspehom Sovjetske zveze
Pred samostojnostjo so Ukrajinci igrali pod zastavo Sovjetske zveze, ki je najuspešnejša država na evropskih košarkarskih prvenstvih. Pri številnih uspehih so pomembno vlogo odigrali tudi ukrajinski košarkarji. Sovjetska zveza je na prvenstvih stare celine osvojila 21 medalj, bolje rečeno – prav z vseh prvenstev, na katerih je nastopila, se je vrnila z medaljo. Ob tem je kar 14-krat osvojila naslov. Ob osvajanju medalj s Sovjetsko zvezo so pomemben pečat pustili 223 centimetrov visoki orjak Vladimir Tkačenko, eden prvih evropskih igralcev v Ligi NBA Aleksander Volkov, Aleksander Belostenji, Anatolij Polivoda in Sergej Kovalenko.

Na ukrajinski klopi NBA-trener
Ekipo na prvenstvu vodi priznani ameriški strokovnjak Mike Fratello, ki je deloval že pri Atlanta Hawksih, Cleveland Cavaliersih in Memphis Grizzliesih. Glavno orožje Fratellove vrste je centrska linija. Tu sta Lisčuk in Oleksij Pečerov, ki sta v pretekli sezoni z Valencio oziroma Olimpio Milano v Evroligi igrala tudi proti Unionu Olimpiji. Pečerov je sicer zdaj prestopil v Azovmaš. Na prvi tekmi se je izkazal Kravcov, centrsko vrsto dopolnjuje še član ekipe Utah Jazz Kirilo Fesenko. Igro vodi ameriški organizator igre Steven Bertt.

Slovenski pečat v Ukrajini
V ukrajinski ligi – najmočnejši klubi so Azovmaš, Himik, Kijev in Donjeck – je delovalo kar nekaj slovenskih strokovnjakov, nekdanji selektor Memi Bečirović, Zoran Martič, Tomo Mahorič

Izjave pred tekmo
Božidar Maljković, selektor Slovenije:
"Videli ste, da je bilo prvi dan veliko čudnih rezultatov, veliki favoriti so se na večini tekem mučili do konca. V naši igri so bili proti Bolgarom pozitivni le nekateri deli naše obrambe, protinapada in moč, ki smo jo imeli, da smo njihovo prednost štiri minute pred koncem izničili in povedli z delnim izidom 9:0. Proti Ukrajini pričakujemo težko tekmo, saj ima ekipa veliko močnih igralcev z izkušnjami iz tujine ter popolnoma ameriški strokovni štab. Vseeno moramo gledati le nase, da se resno pripravimo za vsako tekmo."

Uroš Slokar: "Ukrajina ima nekaj igralcev, ki so zelo dominantni pod košem in na strelskih položajih, obenem pa tudi dobrega organizatorja igre, ki igra sicer malo bolj zase, a taki so zelo nevarni. Če se jim odpre, imajo žogo ves čas v svojih rokah in lahko povzročijo veliko škode. Morali bomo odigrati dobro obrambo predvsem s centrsko linijo. Na vsako ekipo se posebej pripravljamo, vzamemo slabše stvari prejšnjih tekem in poskušamo popraviti, da ne pride do iste situacije. Dvomim, da bodo Ukrajinci igrali tako consko obrambo kot Bolgari, a bodo zagotovo poskušali z njo, saj so videli, da smo bili na prvi tekmi proti njej zelo nebogljeni."

Zoran Dragić: "Pričakujemo zelo težko tekmo, saj vse reprezentance igrajo dobro košarko. Moramo se maksimalno dobro pripraviti, da odigramo dobro. Vzdušje po prvi tekmi ni prav nič padlo, komaj čakamo, da se evropsko prvenstvo nadaljuje in gremo po nove zmage."

DANES NA EVROPSKEM PRVENSTVU
Skupina A:

PORTUGALSKA - ŠPANIJA ob 14.15
VELIKA BRITANIJA - TURČIJA 16.45
POLJSKA - LITVA 20.00

Skupina B:
LATVIJA - SRBIJA ob 14.15
IZRAEL - FRANCIJA 16.45
ITALIJA - NEMČIJA 20.00

Skupina C:
BIH - ČRNA GORA ob 14.30
FINSKA - GRČIJA 17.00
MAKEDONIJA - HRVAŠKA 20.00

Skupina D:
BOLGARIJA - BELGIJA ob 14.30
GRUZIJA - RUSIJA 17.00
SLOVENIJA - UKRAJINA 20.00
(prenos na TV SLO 2)