Košarkarji bodo v Siemens Areni igrali do ponedeljka. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.
Košarkarji bodo v Siemens Areni igrali do ponedeljka. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.


Siemens Arena je bila končana leta 2004, gradnja pa je stala približno 25 milijonov dolarjev. Do pred kratkim je bila največja litovska športna dvorana. Zdaj je nekoliko večja v Kaunasu, kjer bo tudi konec Eurobasketa. Arena je bila tudi prva večnamenska dvorana v Litvi. V njej se igrajo košarkarske tekme, rokometna srečanja, gostila je tudi že obračune izjemno močne hokejske lige KHL, razne koncerte največjih svetovnih zvezd … Pred dvorano so plakati z litovskimi športniki, ki so osvajali olimpijske medalje.
Lani so se tu pomerili tudi najboljši evropski košarkarji do 18 let. Naslov je na krilih Jonasa Valančiunasa osvojila domača reprezentanca. 19-letni center je član litovske izbrane vrste na prvenstvu, sicer pa nosi dres Lietuvos rytasa. Za Slovenijo, ki je bila na koncu deseta, je nastopil tudi zdajšnji reprezentant Luka Rupnik.
V vilenski dvorani igra Lietuvos rytas svoje evropske tekme in vse obračune z Žalgirisom iz Kaunasa. Sicer klub, ki sta ga v preteklosti vodila tudi že Tomo Mahorič in Zmago Sagadin, zdaj pa ga je prevzel nekdanji trener Krke in Olimpije Aleksandar Džikić, igra v sosednji, veliko manjši Lietuvos rytas Areni, ki med prvenstvom služi kot medijski center.

Iz Vilne,