Goran Dragić je ob koncu tekme prejel priznanje za najboljšega posameznika obračuna. Foto: Rene Gomolj
Goran Dragić je ob koncu tekme prejel priznanje za najboljšega posameznika obračuna. Foto: Rene Gomolj
Zoran Dragić
Zoran Dragić je dobre igre in formo s konca državnega prvenstva prenesel tudi v reprezentanco. Foto: Rene Gomolj
Božidar Maljković
Božidar Maljković je proti Poljski debitiral v selektorski vlogi. Foto: Rene Gomolj
Slovenska reprezentanca je polno ptujsko dvorano navdušila z borbeno igro v obrambi. Foto: Rene Gomolj
Boštjan Nachbar
V igri Boštjana Nachbarja je mogoče opaziti, da gleženj še ni pravi. Foto: Rene Gomolj

Slovenija je tako po dveh tednih priprav odigrala prvo srečanje. Igra razumljivo še ni na zadovoljivi ravni, ekipa je praktično še povsem neuigrana, a kljub vsemu so varovanci Božidarja Maljkovića, ki je s tem tudi debitiral v vlogi selektorja, dokazali, da so na pravi poti. Na trenutke so prikazali tudi vrhunsko igro, predvsem pa veselita vnema in požrtvovalnost v obrambi.

Zoran začel v prvi peterki

Izpostavimo lahko predvsem mlajšega izmed bratov Dragić. "Zoki" je priložnost ob Goranu, Sašu Ožboltu, Goranu Jagodniku in Urošu Slokarju dobil že s prvo minuto. Ves čas je "grizel" v obrambi, bil praktično pri vsaki žogi in navdušil tudi z nekaterimi atraktivnimi potezami v napadu. Poljaki so dobro začeli predvsem po zaslugi Pjotra Pamule, ki je zadel nekaj metov z razdalje, a ko ga je v obrambi prevzel Zoran Dragič, se je serija Poljaka hitro končala.
"To je šele prva tekma. Smo nekoliko slabše začeli, a stopnjevali ritem. Zdaj se praktično ukvarjamo le sami s sabo. Glavna naloga je, da se čim prej čim bolje uigramo. V obrambi smo odigrali dobro in vemo, da se z obrambo dobiva tekme. V naši igri je še veliko pomanjkljivosti, ki jih moramo čim prej popraviti," je tekmo vidno zadovoljen komentiral Zoran, glede svoje igre pa je dodal: "Že vso kariero tako igram. V tem sem dober. Vsak v ekipi dela to, v čemer je dober, in le tako bomo uspešni."
Brata Dragić najboljša strelca
Dragića se, po tekmi s Poljsko sodeč, dobro ujameta. Glede uigranosti z Goranom pa je Zoran v šali dejal: "Seveda se ujameva, saj sva brata." 22-letni Ljubljančan je bil z desetimi točkami drugi strelec slovenske izbrane vrste, ob tem pa je ujel še šest odbitih žog. Z dobro igro je zadovoljil tudi selektorja, ki je po tekmi pohvalil Zoranov pristop: "Fantje so dobro igrali. Zoran je opravil izjemno delo. Mislim, da je pretekel več kot trije poljski igralci skupaj. Zares neverjetna energija. Mora samo tako nadaljevati, in ko popravi met, bo vrhunski igralec."

Goran odlično vodil slovensko igro

Strelsko je bil od Zorana bolj razpoložen le njegov starejši brat. Goran je uspešno prevzel dirigentsko palico v slovenski igri. V statistiko je vpisal 18 točk in tri ukradene žoge, podobno kot Zoran pa je tudi sam navdušil s hitro in atraktivno igro. "Poljaki so dobra ekipa. Danes so zgrešili 13 prostih metov, če bi jih zadeli, bi bila tekma bolj izenačena. Tudi mi imamo še veliko rezerv. Čaka nas še veliko dela in do prvenstva je še zelo daleč. Na treningih še nismo veliko igrali pet na pet. Se še lovimo, vedno pa je lepo zmagati. Vsak športnik želi zmagati, cilj na tej tekmi pa je bil tudi zmaga. Morda košarka ni bila lepa za gledati, a uspeli smo dobiti tekmo," je po koncu dejal "Gogi".
Tudi Goran, ki je bil izbran za najboljšega igralca srečanja, je bil zadovoljen s predstavo svojega brata: "V drugem polčasu smo odigrali bolj agresivno v obrambi. Še posebej 'Zoki', saj vemo, da je to njegova igra. Dokazal je, da lahko igra, in tudi mi potrebujemo mlade, da nam dajo to dodatno energijo. Je pa seveda lepo zaigrati z bratom."
Igralcem ponagajala tudi vročina v dvorani
Maljković pa ni edini, ki je doživel svoj debi. Prvič so slovenski dres oblekli kar trije igralci. V drugem polčasu sta prvič za Slovenijo zaigrala Luka Lapornik in Jaka Blažič, že v četrti minuti srečanja pa je Maljković prvič v barvah slovenske izbrane vrste na parket poslal Mirzo Begića.
Naturalizirani košarkar je sprva zaigral nekoliko nervozno in zadržano, a kmalu pokazal tudi svoje kvalitete. Prispeval je štiri točke, zbral šest skokov in kar trikrat poljske napade uspešno zaustavil z blokado. Za nekaj izgubljenih žog 216 centimetrov visokega centra je bila kriva tudi velika vročina v dvorani: "Vesel sem, da sem prvič zaigral za slovensko reprezentanco. Noge so zaradi napornih treningov kar težke. Na koncu smo dali vse od sebe in zmagali. Pokazali smo, da smo sposobni igrati dobro in da smo v teh pripravah tudi že nekoliko napredovali. Vedno se da igrati bolje. Bilo je zelo vroče, žoga je bila spolzka in kar nekajkrat mi je ušla. Nisem pa še fizično povsem pripravljen. Vendar smo na začetku in mislim, da lahko igram le bolje."

Nachbarjev gleženj še zateka

Proti Poljski je zaigral tudi Boštjan Nachbar, čeprav je bil njegov nastop pod velikim vprašajem. Kot kaže, pa poškodba gležnja le še ni zgodovina: "Zdaj me čaka pregled. Glede na to, kaj bo pokazal, se bomo odločali za naprej. Morda bo potrebna kakšna terapija. Vsi smo sicer pozitivni. Upam na najboljše, a malce sumljivo je, da gleženj še vedno zateka. Za bolečine sem vedel, da bodo, to, da na enem delu še zateka, pa ni ravno dobro. Do evropskega prvenstva bi rad prišel na tisti nivo, ko bom razmišljal le o košarki in ne bom imel v podzavesti tega gležnja."
Maljković bo na nedeljski tekmi v Kidričevem proti Makedoniji preizkusil tudi Erazma Lorbka in Matjaža Smodiša, ki sta tokrat ob Danijelu Vujasinoviću počivala. Srbski strokovnjak se še ni odločil, katera dva bosta tokrat tekmo spremljala v "civilu".