Andrej Kirilenko v povprečju v statistiko vpisuje po 15,6 točke in 6 skokov na tekmo. Foto: EPA
Andrej Kirilenko v povprečju v statistiko vpisuje po 15,6 točke in 6 skokov na tekmo. Foto: EPA
Andrej Kirilenko
Vsestranskega Kirilenka v času 'lockouta' si močno želijo v Moskvi pri CSKA-ju in tudi v matičnem Spartaku, ki ga bo v novi sezoni vodil Jure Zdovc. Foto: EPA
Andrej Kiirlenko
Kirilenko z rusko zastavo na otvoritvi olimpijskih igrah v Pekingu. Foto: EPA
Viktor Hrjapa, Zaza Pačulia, Andrej Kirilenko
Andrej Kirilenko in Viktor Hrjapa sta med najbolj pomembnimi členi igre ruske izbrane vrste. Foto: EPA

Rusija je še neporažena na tem prvenstvu. V skupinskem delu je bila s košem Sergeja Monje v izdihljajih srečanja boljša tudi od Slovenije (65:64). Kirilenko je tudi letos glavni nosilec vrste Davida Blatta, vedno pa se je ruski zvezdnik znal podrediti kolektivu.
Iz tekme v tekmo Rusi boljši
"Zbornaja komanda" stopnjuje formo in vsako srečanje odigra bolje: "Mislim, da iz tekme v tekmo igramo bolje. Tekma z Grčijo pa je bila po mojem mnenju najboljša naša na tem turnirju. Ves čas smo povsem osredotočeni na igro. Odlično smo odigrali v obrambi, v napadu pa kot prava ekipa. Veliko smo si pomagali. Prihajali smo do odprtih metov. To je bila odlična košarka."

Uspešne predstave Kirilenko, ki je odličen defenzivni košarkar, pripisuje prav obrambi: "Upam, da lahko ostanemo v takem ritmu - predvsem s to odlično obrambo. Opravljam zelo dobro delo. Igramo vedno bolje, vendar sem prepričan, da imamo še veliko rezerv."
Vse misli usmerjene v četrtfinale
Peterburžan je prvi strelec in skakalec svoje reprezentance. Kljub odličnim igram pa Kirilenko še ne razmišlja o končni uvrstitvi in poudarja, da je treba iti iz tekme v tekmo, saj o vsem tako rekoč odloča četrtfinalni obračun: "Trenutno je naš cilj le zmagati četrtfinalno tekmo. Ni pomembno, kako dobro igraš, vseeno lahko izgubiš. Odloča le ena tekma. Izgubiš to, druge pa zmagaš, pa vseeno ostaneš praznih rok. To je značilno za vsa prvenstva oziroma te turnirske sisteme. Vse je odvisno od enega dvoboja."
Za prvo mesto v skupini E se bodo Rusi pomerili z Makedonijo, ki je tako kot vse tudi košarkarja NBA-moštva Utah Jazz presenetila z dobrimi igrami v Litvi: "Mislim, da so odlična ekipa. Vse so presenetili na tem prvenstvu. Igrajo zelo uspešno. V odlični formi je Bo McCalebb. Čaka nas temeljita analiza njihove igre. Mislim pa, da se bomo dobro pripravili na njih."
Za dober izid treba premagati vsakega
Glede nasprotnika v četrtfinalu pa se Rusi ne obremenjujejo, saj se zavedajo, da se je za dober rezultat treba pomeriti tudi z najmočnejšimi: "Vseeno nam je, koga dobimo v naslednjem krogu. Ne zato, da bi bili naduti, vendar pa nam je vseeno, s kom igramo. Zavedamo se, da je treba za uspeh premagati vsakogar. Šele ko izvemo, koga dobimo, se začnemo pripravljati in poskušamo najti rešitev za nasprotnikovo igro."
Kot se za velikega igralca spodobi, bi Kirilenko najraje videl, da bi se pomerili z nekdanjimi rojaki in gostitelji turnirja, saj pod pritiskom nekdanji igralec peterburškega Spartaka in moskovskega CSKA-ja pokaže največ: "Litovci organizirajo turnir. Imajo odlične ostrostrelce z razdalje. Pod obročem je razkošen talent pokazal Jonas Valančiunas. Srbi so izjemno čvrsta ekipa in odlično taktično vodena. Če hočeš iti do konca, je treba premagati vsakogar. Če pa bi lahko izbiral, bi se odločil za Litvo. Sem igralec, ki najbolje igra pod pritiskom. Všeč mi je, če je dvorana polna in vzdušje bučno, čeprav navijači niso na tvoji strani."
Nastop na olimpijskih nekaj posebnega
Najkoristnejši posameznik EP-ja 2007 si želi znova svojo državo zastopati na največjem športnem dogodku na svetu. V Pekingu je Kirilenka doletela velika čast, saj je na odprtju na stadion prinesel rusko zastavo: "Bili smo že na olimpijskih igrah. Sodelovanje na tako velikem dogodku je za vsakega športnika velika čast. Seveda si želimo znova nastopiti. S tem namenom smo tudi prišli na prvenstvo. Olimpijske igre so nekaj posebnega. Še posebej ponosen pa sem bil, ko sem prinesel rusko zastavo na otvoritveno slovesnost. To je bila zares velika čast."

Iz Vilne,