Dirk Nowitzki v značilnem
Dirk Nowitzki v značilnem "fadeaway" metu. Foto: EPA
Dirk Nowitzki
Pravi, da je eden najlepših trenutkov v njegovi karieri to, da je na olimpijski stadion v Pekingu prinesel nemško zastavo. Foto: EPA
Dirk Nowitzki, Dallas
Letos je prvič postal prvak Lige NBA. Foto: EPA
Dirk Nowitzki in Pau Gasol
V Vilni se je pomeril s še enim velikim zvezdnikom iz Lige NBA - Pauom Gasolom. Foto: EPA
Dirk Nowitzki in Emir Preldzić
Proti Turčiji ga je nekaj časa pokrival tudi nekdanji slovenski reprezentant Emir Preldžić. Foto: Reuters

Čeprav sta na prvenstvu tudi trikratni prvak Lige NBA s San Antonio Spursi, Francoz Tony Parker, ki je bil prav tako že izbran za MVP-ja finalne serije najmočnejše lige na svetu, in Katalonec Pau Gasol, ki je z Los Angeles Lakersi tudi že osvojil dva šampionska naslova, pa je vseeno Dirk številka ena. Superzvezdniku Dallas Mavericksov je namenjeno največ pozornosti, največ novinarjev in oboževalcev se gnete okoli njega, sam pa ima do vseh tudi zelo prijazen odnos, predvsem drugačnega od "nedostopnih" Špancev.
Proti Turkom težave z osebnimi
Z zmago nad Turčijo (73:67) so Nemci ohranili možnosti za preboj v četrtfinale. "Na koncu smo le ohranili mirno kri in zmagali. Zelo slabo smo začeli. Ni nam steklo v napadu in v prvi četrtini smo tako dosegli le šest točk. Nismo upali na tak začetek. Mislim, da smo v obrambi skozi vso tekmo dobro igrali. Zaradi tega smo se tudi vrnili v igro. Philipp Schwethelm je zadel nekaj pomembnih metov z razdalje. Na koncu smo odigrali kot prava ekipa in nam je uspelo," je povedal Nowitzki, ki je potreboval kar nekaj časa, da se je na tekmi razigral.
Proti Turkom, ki so se nanj dobro pripravili, je prispeval 19 točk, ujel pa je še sedem odbitih žog. Nowitzki, ki je bil že trikrat najboljši strelec evropskega prvenstva, enkrat pa je bil izbran tudi za MVP-ja, si je hitro nabral tudi osebne napake. Predvsem je imel težave s pokrivanjem izjemno močnega mladega Enesa Kanterja, ki ga je na letošnjem naboru Lige NBA moštvo Utah Jazz izbralo kot tretjega po vrsti.
Le še korak od rekorda
Zdaj čaka Nemce težka naloga proti domači izbrani vrsti. Litva igra v Siemens Areni na krilih fanatičnih navijačev, zmaga mora biti dovolj visoka, potniki v četrtfinale pa bodo odvisni tudi od razpleta obračuna med Srbi in Turki.
Nowitzki, ki je letos dopolnil 33 let, je tudi tokrat med boljšimi strelci prvenstva. V povprečju dosega 20 točk na tekmo in je tik pred tem, da na večni lestvici košarkarjev, ki so na prvenstvih stare celine dosegli največ točk, prehiti legendarnega Grka Nikosa Galisa.

Ekipa ima potencial
Je nepogrešljivi član nemške izbrane vrste, ki se za vse uspehe, ki jih je dosegla v zadnjem obdobju, lahko zahvali prav 213 centimetrov visokemu krilnemu centru. Ekipa se je v zadnjih letih nekoliko pomladila, Dirk pa verjame, da so te novi igralci, ki ne bi mogli imeti boljšega mentorja, talentirani in da jih čaka svetla prihodnost: "Imamo nekaj zanimivih mladih igralcev. Pokazali so precej talenta. Zabavno je igrati z njimi. Želijo se učiti in čim več igrati. Vsi so super fantje. Dobro se razumemo in zares je zabavno. Doživeli smo nekaj težkih porazov, iz katerih se moramo veliko naučiti in seveda poskusiti odnesti čim več."
Nowitzki je lahko za vzor tudi marsikateremu drugemu košarkarju. Vedno je z velikim ponosom nosil nemški dres, odzval se je tudi letos po naporni in dolgi sezoni, kaj mu vse to pomeni, pa je bilo mogoče videti na kvalifikacijah za olimpijske igre. V Atenah je potekal turnir in Dirk po uvrstitvi v Peking ni mogel zadržati solz.
Reprezentanca: čast in ponos
"Vedno sem rad igral za reprezentanco. To mi je bilo v veliko čast in zares lepi spomini me vežejo na vsa ta leta v izbrani vrsti. Posebno mesto ima nastop na olimpijskih igrah. Na uvodni slovesnosti sem nosil nemško zastavo. Na to sem izjemno ponosen. To je vsekakor eden najlepših trenutkov v moji karieri. Lepi spomini me vežejo seveda tudi na osvojitev bronastega odličja na svetovnem prvenstvu leta 2002 in pa na srebrnega na evropskem v Beogradu. Vedno sem se imel v reprezentanci lepo," se je najlepših trenutkov v reprezentančni karieri spomnil superzvezdnik.
Eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov si želi še enkrat nastopiti na največjem športnem dogodku na svetu: "Olimpijske igre so nekaj posebnega. Super je, ko srečuješ druge športnike v vasi in pa, recimo, v jedilnicah. Potem so tu še navijači z vsega sveta. Če mi ne bo uspelo iti v London prihodnje leto, bom še toliko bolj cenil lepe spomine na Peking."

Iz Vilne,