Kapetan Slovenije verjame, da bodo dali proti Špancem vse od sebe, kot adtu Slovencev pa navaja sproščenost. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kapetan Slovenije verjame, da bodo dali proti Špancem vse od sebe, kot adtu Slovencev pa navaja sproščenost. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Juan Carlos Navarro, Jaka Lakovič in Pau Gasol
Špance Lakovič dobro pozna, saj je zadnjih pet let igral za Barcelono. Kapetan zdaj odhaja v Carigrad. Foto: EPA
Jaka Lakovič
V slovenskem taboru se zavedajo, da bo nad Lakovičem in soigrlaci Španci ves čas z agresivno obrambo vršili velik pritisk. Foto: EPA
Jaka Lakovič je pred tekmo s Finsko soigralcem rekel naj se malo nasmejejo, saj se s pozitivnim pristopom lažje premaga težke trenutke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Španija je seveda nesporni favorit prvega četrtfinala v Kaunasu, vendar pa imajo Lakovič in soigralci kot pravi športniki veliko željo po zmagi. V MMC-jevem intervjuju je 33-letni Ljubljančan dejal, da bo pomemben adut slovenske izbrane vrste tudi sproščenost, saj bo večji pritisk na nasprotniku. Tudi Španci so pred tekmo kot eno glavnih nevarnosti Slovenije izpostavili Lakoviča in njegov met z razdalje.

Organizator igre je na prvenstvu trenutno z 9,9 točke na tekmo drugi strelec izbrane vrste in prvi podajalec (3.1). Špance dobro pozna, saj je zadnjih pet sezon preživel v Barceloni. V katalonski prestolnici je v minuli sezoni igral skupaj s tremi španskimi reprezentanti – organizatorjema igre Rickyjem Rubiem in Victorjem Sado ter izjemnim ostrostrelcem Juanom Carlosom Navarrom.


Jaka, za vami je zelo težka tekma s Finsko, saj je bil pritisk na vas zelo velik. Kako ste vi videli srečanje?
Res je, pritisk pred tekmo je bil na reprezentanci res zelo velik. Iz psihološkega vidika je bilo to tekmo zelo težko odigrati. Kljub temu nam smo ostali osredotočeni, predvsem tu mislim na igro v obrambi. Obramba je bila dobra. Prav defenzivna igra je bila na tej tekmi ključ do izjemno pomembne zmage.
Kako ste vi kot kapetan in s tem nekakšen vodja ekipe odreagirali pred tekmo? Ste soigralcem dali kakšen nasvet?
Fantom sem rekel, da se je treba tudi malo nasmejati. Normalno je, da pridejo težki trenutki. S pozitivnimi mislimi in nasmehom, namenjenim soigralcu, se lahko veliko stvari reši. To smo tudi naredili. Dan pred tekmo smo se sprostili, preživeli smo ga skupaj kot ekipa. Preživeli smo ga drugače kot po navadi. Vsi smo bili zadovoljni po tem. Na koncu se je to tudi izšlo. Mislim, da se je ta pozitivnost prenesla na vso ekipo in seveda tudi na igro samo.
Kakšna je vaša ocena dozdajšnjega prvenstva? Kaj je morda Slovenija odnesla iz teh nekoliko težjih trenutkov?
V vsakem trenutku moramo biti vsi za enega in eden za vse, v dobrem in slabem. Še enkrat, kot sem poudaril že pred prvenstvom, mi ne moremo zbirati načina igre, s katerim želimo igrati, ker si takega 'luksuza' ne moremo privoščiti. Ne moremo reči, eno tekmo bomo odigrali tako, drugo na ta način oziroma bomo nekoliko varčevali z močmi. Vedno je treba dati vse od sebe.
Torej je treba tudi proti tistim na papirju nekoliko slabšim reprezentancam dati maksimum?
Tako je. Naš stil je jasen in takega smo poskušali gojiti tudi med pripravami – trda obramba in enostavno "jajca na parket". Iz te obrambe je treba graditi tudi v ofenzivi, kot na primer potem po ukradeni žogi lahko pride do protinapada in možnosti dosege lahkega koša. Z dobro obrambo se okrepi samozavest in tako je lažje igrati v napadu. To sem tudi pred današnjo tekmo povedal soigralcem, kar se je na koncu tudi izkazalo za resnično.

Pred tekmo s Španijo bo breme favorita povsem na plečih vašega nasprotnika. Kakšne so slovenske možnosti?

Seveda je na nas manj pritiska. Španci veljajo za nesporne favorite, mi pa nimamo ničesar izgubiti. Zavedamo se, da smo vsi vrhunski košarkarji. Sam sem recimo v zadnjih desetih letih igral v najrazličnejših klubskih finalih. Zato smo vsi tekmovalni, vsi tekmujemo z veliko željo, ki je jasno želja po zmagi. To vedno ostaja. Realnost je morda v tem trenutku drugačna, pa vseeno. Verjamem, da se bomo sprostili pred tekmo in ravno iz te sproščenosti bomo dobili več energije in zaleta. Upam, da bomo pokazali boljšo igro.
Špance dobro poznate. Kaj je morda glavna nevarnost te izjemne ekipe?
Imajo deset igralcev, ki igrajo v rotaciji. Vsi igrajo izvrstno. Tu ni le Pau Gasol, na tem prvenstvu oba brata prevladujeta na položaju centra. Imajo zelo dobre strelce. Tu je glavni Juan Carlos Navarro, pa seveda tudi Rudy Fernandez. Rudy je sicer vsestranski in opravi ogromno dela. Zelo težko jih je zaustaviti. Vsi delajo vse. So dobra ekipa, ki premore odlične posameznike. In ko ti uspe iz teh kvalitetnih posameznikov sestaviti še močno ekipo, ki tako kot Španija že dolgo igra skupaj, se ji je zares težko zoperstaviti.

Iz Kaunasa,