Španci so letos Slovenijo že dvakrat premagali. Na sliki Jaka Lakovič v boju z najboljšima strelcema Pauom Gasolom in Juanom Carlosom Navarrom. Foto: EPA
Španci so letos Slovenijo že dvakrat premagali. Na sliki Jaka Lakovič v boju z najboljšima strelcema Pauom Gasolom in Juanom Carlosom Navarrom. Foto: EPA
Zoran Dragić
Zoran Dragić računa, da bi znali Španci Slovenijo morda nekoliko podcenjevati. Foto: EPA

Erazem Lorbek, ki je prvi strelec Slovenije na tem prvenstvu, je med glavnimi nosilci igre španskega prvaka Barcelone in tako dobro pozna aktualne evropske prvake. Trije reprezentanti so v minuli sezoni z njim in Jako Lakovičem nosili Barcin dres, kapetan "furie" Juan Carlos Navarro, ki je v Litvi odličen, pa ima tudi v igri katalonskega velikana osrednjo vlogo.
"Španci igrajo zelo dobro. Mislim, da se sploh ne ozirajo s kom igrajo. Če bomo želeli igrati z njimi, bomo morali narediti še kakšen korak naprej. Vsak od nas mora dati še nekaj več. Treba bo narediti čim manj napak, ker vsako znajo kaznovati s hitrimi protinapadi. Za enkrat dominirajo, tako da bomo morali odigrati našo najboljši igro do zdaj," je o naslednjem nasprotniku povedal Lorbek.
Veliko odvisno od dnevne forme
Minulo sezono je v Španiji preigral tudi Uroš Slokar, ki je bil skupaj z Erazmom najboljši na odločilni tekmi proti Finski. 28-letni krilni center ve, da so Španci nesporni favoriti, a tekma se prične z 0:0 in s po petimi igralci na vsaki strani: "Jasno, da je Španija velik favorit. Toda na parketu je pet igralcev na eni strani, pet na drugi, marsikaj se lahko zgodi. Bomo videli. Če bodo boljši od nas, bodo zmagali. Zdaj bo veliko odvisno tudi od dneven forme."

Eden redkih v slovenskem taboru, ki je presegel pričakovanja, je vsekakor Zoran Dragić. Ljubljančan tako kot Slokar poudarja, da bo v četrtfinalu velik pomen imela tudi dnevna forma: "V četrtfinalu je veliko odvisno od dnevne forme. S Španijo smo že dvakrat igrali, tako da jo dobro poznamo. Vemo, kje so največje nevarnosti. Dali bomo vse od sebe, da presenetimo. Španija je zelo močna pod košem. Morali bomo ves čas zapirati, tudi nižji košarkarji pa bodo morali pomagati v skoku. Mislim, da nas bodo Španci tudi nekoliko podcenjevali. Dvakrat so nas premagali in morda ne bodo dali svojega maksimuma."

"Verjeti moramo vase"

Španija je na prvenstvu na nekaterih tekmah pokazala odlično košarko. Predvsem blesti prva peterka z bratoma Gasol, Navarrom, Josejem Calderonom in Rudyjem Fernandezom. Mirza Begić, ki je podobno kot Zoran presegel pričakovanja, se zaveda, da bo potrebno igrati bolje kot na zadnjih tekmah, saj se v nasprotnem primeru lahko obeta Sloveniji visok poraz: "Vedno, ko se igra proti boljši ekipi, je ta pod večjim pritiskom. Če želimo igrati z njimi, ne smemo delati več toliko napak. Ne smemo se jih ustrašiti. Verjeti moramo vase. Upam, da se bomo dvignili. V nasprotnem primeru vsi vemo, kaj bo."

ZAKLJUČNI BOJI, Kaunas
ČETRTFINALE
Sreda ob 17.00 (prenos na TVS 2):
ŠPANIJA - SLOVENIJA
Ob 20.00:
MAKEDONIJA - LITVA
Četrtek ob 17.00:
FRANCIJA - GRČIJA
Ob 20.00:
RUSIJA - SRBIJA
POLFINALE
Petek ob 17.00:
E1/F4 - F2/E3
Ob 20.00:
E2/F3 - F1/E4
ZA 3. MESTO
Nedelja ob 16.30
FINALE
Nedelja ob 20.00

Iz Vilne,