Čeprav žrebu ni posvečal posebne pozornosti, je Božidar Maljković lahko zadovoljen s skupino D. Foto: MMC RTV SLO/T.J.
Čeprav žrebu ni posvečal posebne pozornosti, je Božidar Maljković lahko zadovoljen s skupino D. Foto: MMC RTV SLO/T.J.
Erazem Lorbek
Po mnenju Erazma Lorbka v prvem delu reprezentanca ne sme pustiti preveč moči in energije. Njegova želja se bo ob lažjih nasprotnikih vsaj deloma najbrž uresničila. Foto: EPA
Slovenci
Tudi letos se pričakuje, da bo košarkarje podprla velika množica slovenskih navijačev. Foto: EPA
Giorgi Shermadini in Serhij Liščuk
Za Gruzijo nastopa veliko znancev s slovenskih košarkarskih parketov. Med drugim tudi Olimpijina Šermadini in Boisa, pa še Manučar Markoišvili in Nikoz Ckitišvili. Prvi zvezdnik je Atlantin Zaza Pačulia. Selektor je pomočnik trenerja v Dragićevem Phoenixu Igor Kokoškov. V kvalifikacijah so s tremi porazi zasedli drugo mesto v skupini za Belgijci. Foto: EPA
Kroglice naklonjene Sloveniji

Precej zahtevnejše so vse preostale skupine, še posebej zanimiva pa skupina C z Grki, Hrvati, Črnogorci, Makedonci in BiH-om. S to skupino se bo v drugem delu tudi "križala" skupina D, kjer kot drugi, za Slovenci, kotirajo Rusi, evropski prvaki iz leta 2007. V skupini A bodo igrale Španija, Turčija, Litva, Velika Britanija, Poljska in eden izmed kvalifikantov.

Oba kvalifikanta bodo v medsebojnih obračunih avgusta "določile" reprezentance Finske, Madžarske in Portugalske.

Enourni šov za uvod v žreb
Na žrebu, ki se je z enournim šovom in predstavitvijo vseh udeleženk v Vilni začel ob 18.30 po slovenskem času, je sodelovala tudi štiričlanska delegacija KZS-ja. Sestavljajo jo selektor Božidar Maljković, generalni sekretar Iztok Rems, direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo in generalna sekretarka EuroBasketa 2013 Alenka Škreblin.

Maljković: Vsi, razen Belgije, igrajo ruski slog košarke
Božidar Maljković
, selektor slovenske moške članske reprezentance: "Če želimo osvojiti medaljo, moramo igrati s skoraj pol ekipami na tem prvenstvu. Zadovoljen sem z žrebom, ki sem ga pričakal povsem mirno. Nanj pač ne morem vplivati. Morda imamo v prvem delu malce lažjo skupino, a bi bil vseeno pazljiv, saj je Rusija evropski prvak iz leta 2007, vse druge ekipe, razen Belgije, pa igrajo ruski slog košarke. Zagotovo bo težko, a ekipa, ki želi do konca, mora dobiti vse tekme, tudi proti najtežjim reprezentancam."

Matej Avanzo, direktor moških članskih reprezentanc: "Z žrebom smo lahko zelo zadovoljni, saj nam je ta prinesel skupino, v kateri mora naš cilj biti le prvo mesto. Kljub vsemu nikogar ne podcenjujemo in verjamem, da nas na vsaki tekmi čaka težek boj. Tudi v skupini, s katero se križamo, so vsi tekmeci premagljivi. Naš cilj je pridobiti čim boljše mesto pred četrtfinalom, potem pa nas čaka boj z na papirju izjemno kakovostnimi tekmeci iz skupin A in B."

Žreb potekal po slovenskih željah: ugaja tudi prvo prizorišče
Tekme v slovenski skupini D bodo potekale v Klaipedi, kar je bila tudi želja slovenske delegacije. To je pristaniško mesto s svojim mednarodnim letališčem, ki je le 20 kilometrov oddaljeno od turistično priljubljene Palange. Slovenci bodo prvi del igrali v prenovljeni dvorani s skorajda 5.500 sedeži, ki bi jo zvesti slovenski navijači utegnili dodobra napolniti.

Košarkarje čaka naporno tekmovanje, saj se je z razširitvijo Eurobasketa s 16 na 24 ekip tekmovanje podaljšalo na 19 dni. Potekalo bo od 31. avgusta do 18. septembra.

Prvi del: pet tekem v šestih dneh
Prvi del bo potekal od 31. avgusta do 5. septembra, vsaka reprezentanca pa bo v šestih dneh odigrala pet tekem. V drugi del napredujejo prve tri ekipe.

Drugi del: šest dni boja za četrtfinale
Po dnevu premora se bo drugi del začel 7. septembra in bo trajal do 12. septembra. V tem delu se bo po šest reprezentanc v dveh skupinah v Vilni potegovalo za prva štiri mesta, ki vodijo v četrtfinale. Zaključni boji bodo odigrani v Kaunasu. Prvi četrtfinalni dan bo 14. septembra, drugi dan pozneje. Oba polfinala bosta v petek, 16. septembra, veliki finale pa v nedeljo, 18. septembra.

Avgusta privlačen pripravljalni turnir v Stožicah
KZS je že sporočila, da bo med 7. in 10. avgustom v Stožicah organizirala privlačen pripravljalni turnir pred EP-jem z udeležbo vseh reprezentanc nekdanje skupne države Jugoslavije: v skupini A bodo Črna gora, Hrvaška in Slovenija, v skupini B pa BiH, Makedonija in Srbija. Vse ekipe bodo tudi tekmovale v Litvi, kar štiri izmed teh v skupini C.

Evropsko prvenstvo v Litvi, 31.8. - 18.9.2011

Skupina A (Panevežys)
ŠPANIJA
TURČIJA
LITVA
VELIKA BRITANIJA
POLJSKA
KVALIFIKANT 2

Skupina B (Šiauliai)
SRBIJA
FRANCIJA
NEMČIJA
IZRAEL
ITALIJA
LATVIJA

Skupina C (Alytus)
GRČIJA
HRVAŠKA
ČRNA GORA
MAKEDONIJA
BiH
KVALIFIKANT 1

Skupina D (Klaipeda)
SLOVENIJA
RUSIJA
BELGIJA
GRUZIJA
BOLGARIJA
UKRAJINA

Spored tekem slovenske reprezentance

Sreda, 31. avgusta:
SLOVENIJA - BOLGARIJA

Četrtek, 1. septembra:
UKRAJINA - SLOVENIJA

Sobota, 3. septembra:
SLOVENIJA - GRUZIJA

Nedelja, 4. septembra:
BELGIJA - SLOVENIJA

Ponedeljek, 5. septembra:
SLOVENIJA - RUSIJA

Ure bodo določene naknadno.

Kroglice naklonjene Sloveniji