Leta 2009 je Slovenija pod taktirko Jureta Zdovca osvojila četrto mesto, kar je slovenska javnost sprejela kot velik uspeh. Foto: EPA
Leta 2009 je Slovenija pod taktirko Jureta Zdovca osvojila četrto mesto, kar je slovenska javnost sprejela kot velik uspeh. Foto: EPA
Košarka: Slovenija v prvem bobnu

"Nikoli nisem razmišljal o rezultatih žreba, saj je to stvar, ki je ne morete spremeniti s svojo močjo, delom, rokami in glavo. Vlečenje kroglic si bom tako v Litvi ogledal v miru in sprejel vse, kar nam bo to dejanje prineslo. To bo zagotovo najkakovostnejše evropsko prvenstvo v zgodovini, saj se ga bodo, kolikor sem bral, udeležile vse največje zvezde, pri Špancih denimo oba Gasola, Fernandez in Calderon, pri Nemcih zagotovo Nowitzki in tako naprej, obenem pa bo tudi več tekem, kar pomeni, da bosta potrebni dobra fizična in psihična priprava, saj časa za počitek ne bo," je povedal slovenski selektor Božidar Maljković.

Pa vendar - skupina s Turčijo, Litvo in Italijo res ne bi bila prav dobrodošla, zato bo zanimivo spremljati ples kroglic. Žreb predtekmovalnih skupin bo v Vilni danes ob 18.30 po slovenskem času. Slovenija bo v prvem bobnu, v katerem so še evropski prvaki Španci, finalisti zadnjega EP-ja Srbi in Grki, ki so Sloveniji na Poljskem preprečili osvojitev bronaste medalje.

Matej Avanzo, direktor članskih reprezentanc, posebnih pričakovanj nima: "Morda je želja le, da se ne bi srečali z reprezentancami nekdanje Jugoslavije, saj bi radi v avgustu organizirali prvi turnir vseh šestih republik v Ljubljani. Manj kot bo teh ekip v istih skupinah, več možnosti bo za turnir. Zagotovo pa bomo v skupini, ki bo kombinacija atraktivnih reprezentanc in tekmecev, ki nam bodo omogočile, da se bomo kakovostno pripravili na drugi del tekmovanja. Ta je veliko bolj bistven od prvega."


Boben 1:
Španija
Srbija
Grčija
SLOVENIJA

Boben 2:
Francija
Hrvaška
Rusija
Turčija

Boben 3:
Nemčija
Litva
Črna Gora
Belgija

Boben 4:
Velika Britanija
Makedonija
Izrael
Gruzija

Boben 5:
Italija
Bolgarija
Poljska
BiH

Boben 6:
Ukrajina
Latvija
kvalifikant 1
kvalifikant 2

Košarka: Slovenija v prvem bobnu