Zoran Dragić je že na pripravljalnih tekmah dokazal, da bo v Litvi eden glavnih slovenskih adutov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Dragić je že na pripravljalnih tekmah dokazal, da bo v Litvi eden glavnih slovenskih adutov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marcus Faison, Edo Murić, Luka Rupnik
Edo Murić se je dobro boril predvsem proti Ukrajini, ko je zbral sedem skokov. Foto: EPA
Luka Rupnik
Prve minute na velikih tekmovanjih je v Litvi dočakal tudi mladi Luka Rupnik. Foto: EPA
Maljković je nekoliko pomladil slovensko izbrano vrsto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer


Najstarejši med njimi Sašo Ožbolt je slovenske barve že branil na svetovnem prvenstvu, ki ga je leta 2006 gostila Japonsk, Mirza Begić, Zoran Dragić, Edo Murić in Luka Rupnik pa prvič zastopajo izbrano vrsto na članskem tekmovanju.
Zoran celo eden glavnih nosilcev
Najbolj se je izkazal mlajši izmed bratov Dragić, ki je bil že lani na pripravah reprezentance, a ga je nato Memi Bečirović kot zadnjega črtal s seznama potnikov na svetovno prvenstvo v Turčiji. "Zoki" je prijetno presenetil in je med glavnimi nosilci igre Slovenije. V napadu je zelo racionalen, saj je eden izmed boljših po odstotku meta, je pa tudi eden vodilnih strelcev. V obrambi pa smo že vajeni, da je Zoran eden najdejavnejših in najbolj požrtvovalnih.
Dragić je v reprezentanco prišel z odlično popotnico, saj je s Krko postal državni prvak in bil izbran tudi za MVP-ja finala, vendar vseeno ni pričakoval, da mu bo selektor Božidar Maljković namenil tako vidno vlogo: "Na žalost se je poškodoval Boštjan Nachbar in tako je bilo treba zapolniti mesto na 'trojki'. Dal sem svoj maksimum, na vso moč se trudim in mislim, da sem dobro izkoristil ponujeno minutažo."

Dragić komaj čakal na prvenstvo
22-letni Ljubljančan je bil razočaran, ko je lani izpadel tik pred prvenstvom, zato je letos še toliko nestrpnejše pričakoval turnir v Litvi: "Vesel sem, da sem del reprezentance. Lani sem na žalost izpadel med zadnjimi. Letos ni bilo treme. Zelo sem se veselil evropskega prvenstva. Velika čast je igrati med temi najboljšimi igralci, ki zastopajo svoje države. Komaj sem čakal, da se začne."
Murić se bo trudil, da bo dober tudi v napadu
Drugi najmlajši v reprezentanci je Murić. Še en obetavni Ljubljančan, ki se je uveljavil v dresu Krke, je večjo priložnost dobil predvsem zaradi poškodbe Boštjana Nachbarja, s svojo borbenostjo in mladostniško energijo pa je prepričal Maljkovića, ki mu je namenil kar precej priložnosti: "Selektor mi je naročil, naj delam to, kar sem delal pri Krki, naj igram trdo v obrambi, skačem in pokrivam višje zunanje igralce. Priložnost, ki mi jo je dal, poskušam čim bolj izkoristiti. Mislim, da sem v obrambi dobro opravil svoje delo. Vnaprej pa se bom trudil, da bo tudi v napadu šlo bolje."
"Že ko sem izvedel, da sem vpoklican, sem si rekel, da moram dati vse od sebe in čim bolj pomagati reprezentanci. Vse sem naredil, da sem odpotoval v Litvo. Dobro sem treniral med pripravami. Zalo sem ponosen, da sem lahko del izbrane vrste. Na prvem srečanju sem imel malo treme, a sem se zdaj že navadil. Odigral sem na vseh srečanjih in sem se tudi nekoliko umiril. Zdaj je že lažje. Upam, da bo šlo tudi naprej tako," je po prvih nastopih povedal Murić.
Brez strahu, kot da gre za tekmo na Kodeljevem
Rupnik, ki je celo najmlajši udeleženec prvenstva, je dobil priložnost na dveh tekmah. Član Geoplina Slovana je navdušen nad samim prvenstvom: "Vse je super. Nisem še bil na takem dogodku. Navdušen sem nad organizacijo. Če bo pa še rezultat dober, bo pa še toliko bolje."

Komaj 18-letni organizator igre je eden najbolj talentiranih slovenskih igralcev, nadarjenost pa je dokazal tudi na mednarodnih tekmovanjih. Zaradi trenutne sestave izbrane vrste je Maljković vzel Rupnik v Litvo in izkušnje, ki jih bo mladi Idrijčan pridobil, bodo neprecenljive. Selektor mu je ob vstopu v igro dejal, naj igra brez strahu: "S pripravljalnimi tekmami sem se rešil treme in strahu. Tako je tukaj res užitek, da lahko igram na tako visokem nivoju. Je povsem drugo. Na začetku je bilo tudi nekaj treme, vendar se hitro navadiš in počasi steče. Selektor mi je rekel, naj igram hrabro in brez strahu. Tako kot znam. Rekel je, igraj, kot da si na Kodeljevem."

Iz Vilne,