Božidar Maljković je že obiskal nekaj reprezentančnih kandidatov, čakata pa ga še poti v Rusiji in ZDA. Foto: MMC RTV SLO/T.J.
Božidar Maljković je že obiskal nekaj reprezentančnih kandidatov, čakata pa ga še poti v Rusiji in ZDA. Foto: MMC RTV SLO/T.J.
Beno Udrih
Beno Udrih je za reprezentanco igral le na evropskem prvenstvu 2001 v Turčiji in na svetovnem prvenstvu 2006 na Japonskem. Foto: EPA
Rašo Nesterović
Rašo Nesterović je pred tremi leti končal reprezentančno kariero. Foto: EPA
Zoran Dragić
Zoran Dragić in Dino Murić sta bila lani najmlajša na pripravah. Na koncu sta debitanta v izbrani vrsti kot zadnja odpadla s seznama potnikov za SP. Foto: Vladimir Nikolič
Saša Vujačič
Ena izmed redkih slik Saše Vujačića v dresu Slovenije. Foto: GIGANTES

Košarkarja, ki sta leta 2005 s San Antonio Spursi skupaj osvojila prstan NBA lige, sta odpovedala nastop. Nekdanji kapetan izbrane vrste Nesterović je zadnjič za Slovenijo nastopil na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre, ki so ga leta 2008 gostile Atene, potem pa se je poslovil od reprezentančnega dresa. Saga z (ne)nastopanjem mlajšega izmed bratov Udrih za izbrano vrsto se nadaljuje. Letos poleti 28-letnega Šempetrčana čaka poroka.


Na koncu uspeh odvisen od igralcev
Rašo se je pred letošnjo sezono vrnil v Evropo in odlično brani barve pirejskega Olympiacosa, Beno pa navdušuje v dresu Sacramento Kingsov in jasno je, da ju "Boža" vidi praktično kot glavna nosilca igre: "Obiskali smo že nekaj igralcev. Trenutno imamo dva problema – Nesterović in Udrih. Rašo je prekinil reprezentančno pot, Beno pa se ženi. V prihajajočih letih seveda računamo nanj, a letos je malo možnosti za njegov nastop. Obiskal ga bom v ZDA, tako kot bom tudi Gorana Dragića. Bomo videli."

"Uspeh reprezentance je odvisen od dobrega dela, priprav, ozračja v ekipi, a vseeno največ je odvisno od igralcev, ki želijo nastopiti za izbrano vrsto," je dodal štirikratni evropski klubski prvak, ki je pred novim izzivom, saj je prvič v karieri prevzel selektorsko vlogo. Ob tem je še pristavil, da je za Nesterovićev nastop zares zelo malo možnosti.

Naslednja na vrsti Brezec in Smodiš
V naslednjih dneh čaka Maljkovića sestanek s Primožem Brezcem, ki je v Ljubljani, saj okreva po poškodbi, za tem pa se bo podal v Moskvo. V ruski prestolnici se bo srečal z Matjažem Smodišem, ki si kruh služi pri najbolj trofejnemu klubu največje države na svetu CSKA-ju. Pri "rdeči armadi" naj bi se mu pridružil Sani Bečirović, ki pa ni v prvem Maljkovićevem planu. Z 29-letnim branilcem se selektor ni sestal že takrat, ko je obiskal košarkarje na delu v Turčiji. "Na pogovore smo šli do igralcev, ki so fiksni. Ti bodo vsekakor med kandidati za končno selekcijo. Na te stoodstotno računamo. Za druge pa bomo naredili še načrt in opravili določene pogovore," je pojasnil Bečirovićev status.

Ob imenovanju je Maljković zatrdil, da rad dela z mladimi igralci in da bo poskušal tudi katerega vključiti v ekipo: "Vzeli bomo nekaj mladih igralcev. V naslednjih dneh bom prišel v Slovenijo. Govoril sem že z nekaterimi trenerji. Zanimalo me je njihovo mišljenje. V veliko pomoč mi je bilo njihovo mnenje. Še naprej bom obiskoval klube. Želim obiskati vse vrhunske klube in videti čim več igralcev. Bil sem na pokalnem tekmovanju v Škofji Loki, ogledal sem si tudi mlado ekipo Olimpije, ki je v Beogradu odigrala turnir. Nimam še popolnega uvida v zmogljivosti l mlajših generacij, a sem na dobri poti." V naslednjih dneh se bo Maljković pogovoril še z nekaterimi igralci v Sloveniji.

Že pri Olimpiji, Zlatorogu in Krki, naslednji Slovan
Lani sta bila na pripravah Zoran Dragić in Dino Murić, a ju je Memi Bečirović kot zadnja črtal s seznama. 58-letni strokovnjak se je dela in izbora mlajših lotil bolj sistematično: "Slovenija je majhna država in ni velikega izbora tako kot v nekaterih drugih državah. Zato moramo več delati kot drugje. Želim trenirati te mlade igralce, da tako lahko vidim, česa so sposobni. Opravili bomo te treninge, da dobim nekakšen rentgenski uvid igralcev."

Za nasvete se je obrnil tudi k nekaterim trenerjem in že obiskal nekaj klubov. Naslednji na vrsti je Slovan: "Največji problem v našem športu je menjava generacija. Najtežje je, kako dober mladinec uspešno prestopi med člane in kako najti na največjih tekmovanjih najboljšo formo v pravem trenutku. Mislim, da s pomočjo trenerjev v Sloveniji lahko pokličemo najboljše mlade igralce. Obiskal sem že Jureta Zdovca, Aleksandra Džikića in Aleša Pipana. Vsi so me lepo sprejeli. Vsi skupaj zagotovo več vemo kot sam. Odločitev je sicer moja, a veliko mi pomeni njihovo mnenje. Naslednja postaja je Slovan, nato pa me čaka še nekaj klubov."

Glavni so igralci, pri katerih ni dileme o nastopu
V kratkem bo Maljković izbral tudi svoj strokovni štab. Za zdaj o imenih pomočnikov še ni mogoče govoriti. Odziv vseh igralcev z izjemo Bena in Raša je bil pozitiven, a tudi za njiju selektor še ni vrgel puške v koruzo. V reprezentančnih načrtih pa ni Emirja Preldžića, ki letos blesti v dresu Fenerbahčeja, in Saše Vujačića, ki dobiva vse več priložnosti v Ligi NBA. Glede košarkarjev, ki sta se z odnosom bolj kot ne odrekla reprezentančni majici, pa je Maljković podal diplomatsko izjavo: "Mi imamo lahko samo enega naturaliziranega igralca. Pravila so stroga. Glavni so igralci, pri katerih ni dileme o nastopu. S temi bomo poskušali sestaviti najboljšo možno ekipo."