Rašo Nesterović je bil več let steber slovenske reprezentance. Nazadnje je za Slovenijo igral na kvalifikacijem olimpijskem turnirju leta 2008 v atenski dvorani Oaki. Foto: EPA
Rašo Nesterović je bil več let steber slovenske reprezentance. Nazadnje je za Slovenijo igral na kvalifikacijem olimpijskem turnirju leta 2008 v atenski dvorani Oaki. Foto: EPA
Rašo Nesterović
Po pregledu rame bo Rašo počasi povedal, kje bo nadaljeval športno pot. Foto: EPA
Jaka Lakovič
Po Rašu je kapetanski trak prevzel Matjaž Smodiš, zdaj pa je kapetan reprezentance Jaka Lakovič. Foto: Rene Gomolj

O Rašu je bilo v zadnjem času prelitega ogromno črnila, saj je 35-letni center že dalj časa glavna tarča ljubljanske Olimpije. Zadnjo sezono je Nesterović odigral v Pireju pri Olympiacosu, vendar pa jo je predčasno končal zaradi poškodbe rame. "Zdravljenje poškodbe napreduje. 12. avgusta me čaka pregled v Italiji, kjer so mi tudi operirali ramo. Po tem pregledu bomo lahko več povedali. Gre pa na bolje," je povedal Rašo in razkril, da bo glede klubskega statusa več jasnega prav po tem pregledu: "Ko bom vedel, kaj in kako je z ramo, se bo tudi dosti lažje odločiti glede klubske kariere."

Rašo še ni sprejel nobene odločitve
Grški velikan iz atenskega pristanišča se je znašel v velikih finančnih težavah in posledično so ga zapustila vsa velika imena, ki jih je bilo v zvezdniški zasedbi na pretek. Nove delodajalce si bo tako poiskal tudi Rašo, ki je kot rečeno velika želja zmajev, v zadnjem času pa so vse glasnejša namigovanja, da naj bi oblekel črno-beli dres Partizana, kjer je igral kot mladinec. Velik dejavnik ob morebitni selitvi v Beograd naj bi bila družina, kar pa je Rašo zanikal: "Vrata so odprta vsem. Najboljša ponudba bo tista, ki bo meni najbolj ustrezala. Družina me bo spremljala kjer koli. Odločitev bo predvsem športnega vidika."

Novi slovenski selektor Božidar Maljković si je ob prevzemu funkcije na vso moč prizadeval, da bi Raša, ki je za Slovenijo nazadnje igral na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre leta 2008, vrnil v reprezentančni dres. Ljubljančanu bi morebitni nastop v Litvi preprečila omenjena poškodba, kljub temu pa na splošno Nesteroviću telo ne bi dopustilo napora, kakršnega prinaša evropsko prvenstvo: "Božidarju Maljkoviću sem že tedaj dejal, da enostavno ne morem. Poznajo se leta in tudi telo ni več pripravljeno na take napore. Potrebujem ta počitek v poletju."

Nesterović prepričan o uspehu Slovenije
Nekdanji kapetan izbrane vrste si je ogledal naporen trening, ki so ga reprezentanti opravili v mali stoženski dvorani. Po videnem je Rašo prepričan, da je Slovenija v Litvi sposobna doseči vrhunski rezultat: "Prišel sem obiskat prijatelje in obenem pogledat nove upe slovenske košarke. Fantje delajo fenomenalno. Imeti je treba le potrpljenje, jim zaupati in verjeti vanje in v uspeh. Mislim, da so na pravi poti."

Slovenijo čaka močan turnir nekdanjih jugoslovanskih republik. Idejo na enem turnirju združiti države, ki so nekoč blestele na košarkarskih parketih pod skupno zastavo, je pozdravil tudi Rašo: "Turnir ni tako tekmovalne narave. Mislim, da so vse reprezentance prišle bolj pogledat, na kakšni ravni so trenutno. Pohvalil bi KZS, da je organizirala tak turnir v Ljubljani. Ljubljana in Slovenija si to tudi zaslužita. Zagotovo gre za dobro idejo in upam, da bodo gledalci uživali v dobri košarki."