Priprave so za reprezentanco. V sredo se začenja evropsko prvenstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Priprave so za reprezentanco. V sredo se začenja evropsko prvenstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Najmlajši udeleženec prvenstva bo prav slovenski organizator igre Luka Rupnik. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Pred odhodom je izbrana vrsta še zadnjič na domačih tleh spregovorila o prihajajočem turnirju najboljših reprezentanc stare celine. Selektor Božidar Maljković, ki prvič potuje na prvenstvo v selektorski vlogi, je bil za razliko tokrat kratek in jedrnat: "Mi smo na vrhunski ravni opravili svoj posel. Zdaj se moramo le še pošteno boriti za dres, sebe in za ekipo."

O prvih vtisih iz Litve boste lahko več izvedeli v torek, ko bo ob 10. uri gost spletne klepetalnice MMC-ja direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo.

Slovenski košarkarji bodo zvečer v Klaipedi že opravili prvi trening, v sredo pa jih čaka prvi nasprotnik. Ob 17.00 se bodo pomerili z Bolgarijo (neposredni prenos srečanja si boste lahko ogledali na TV Slovenija 2). Izbrana vrsta je opravila dolge priprave. Reprezentanti so skupaj od 10. julija, v tem obdobju so odigrali deset pripravljalnih tekem in zamenjali kar nekaj pripravljalnih baz.

Za košarkarji 40 treningov in 10 tekem
Po obračunu z Litvo v Stožicah so še za tri dni na zadnji del priprav odšli v Kranjsko Goro, kjer pa je bilo po besedah direktorja reprezentance Matej Avanzo delo nekoliko manj naporno: "Za nami so dolge priprave, ki so minile zelo hitro. Košarkarji so oddelali približno 40 kakovostnih treningov, odigrali deset tekem, selektor pa je v zadnjih dneh nekoliko spustil ritem, saj so bili igrali že utrujeni in so se tako malce spočili. Potrdim lahko, da bomo na Eurobasketu najbolj borbena reprezentanca, čas pa bo pokazal kaj nam bo to prineslo."

Dobro delo bo prineslo rezultate
Ob odhodu je kapetan Jaka Lakovič, ki bo v Litvi eden glavnih Maljkovićevih adutov, dejal, da ga najbolj veseli, da so priprave minile brez hujših poškodb in da v Litvo reprezentanca potuje zdrava: "Priprave so minile dobro in z izjemo Boštjana Nachbarja ter Mihe Zupana sem vesel, da so minile brez večjih poškodb. Tisti, ki smo se zbrali tako danes potujemo v Litvo, kjer bomo dali vse od sebe in na pravi način, kot vedno, zastopali Slovenijo. Verjamem, da smo dobro pripravljeni in, da nam bo vso to delo, ki smo ga opravili na pripravah, prineslo rezultate."
V slovenski reprezentanci tudi najmlajši na turnirju
Minuli konec tedna je selektor objavil končni seznam potnikov na prvenstvo. Kot zadnji je odpadel Jaka Blažič, tako da je del izbrane vrste tudi komaj 18-letni Luka Rupnik, ki bo v Litvi najmlajši košarkar na turnirju. "Zdi se, da imamo podporo vse Slovenije. Čuti se ta spodbuda z vseh strani. Napetost je v zraku. Dali bomo vse od sebe in bomo videli, kam nas bo to poneslo," je mladi organizator igre vesel podpore, ki so je deležni košarkarji. "Velika čast je biti del te ekipe. Presrečen sem, da grem na prvenstvo. Vesel sem, da se mi je to zgodilo že tako zgodaj. Velika čast je za mladega košarkarja, da pride v člansko izbrano vrsto. Nisem pričakoval. Še pred tremi tedni ne bi upal pomisliti na kaj takega, tako da sem res vesel," je še dodal košarkar Geoplina Slovana.