Nosilca finske igre - Petteri Koponen z žogo in v ozadju Teemu Rannikko. Foto: EPA
Nosilca finske igre - Petteri Koponen z žogo in v ozadju Teemu Rannikko. Foto: EPA

Pomočnik slovenskega selektorja Božidarja Maljkovića Gašper Potočnik je analiziral finsko igro in kot eno glavnih nevarnosti izpostavil met z razdalje: "Finci igrajo zelo lepo. Naša prva naloga bo, da jim preprečimo lahke koše in odprte situacije pri prenosu žoge, saj že ob tem veliko mečejo za tri točke. Poskušati moramo razbiti njihovo pick'n roll igro, iz katere dosegajo največ točk, in ustaviti njihove strelce za tri točke ob postavljenem napadu."
Slabši pod obročema
Glavno slovensko orožje bo tokrat morala biti centrska linija, saj so tu Finci najšibkejši: "Paziti moramo, da nas, če spustijo žogo po globini, to ne zavede, saj s tem iščejo podajo navzven in odprt met. Če nam bo to uspelo, smo naredili velik posel in ne bi smeli imeti preveč težav. Mislim, da so najslabši pod košem, torej na igralnih mestih krilnega centra in centra, čeprav, še enkrat poudarjam, igrajo zelo lepo in so zelo nevaren tekmec."
Slovenija se je s Finsko do zdaj pomerila petkrat in vsa srečanja tudi dobila. Toda v Litvi je to povsem prenovljena reprezentanca Finske. Igra povsem neobremenjena, svoja pričakovanja so varovanci Henrika Dettmanna presegli in zato bodo še toliko nevarnejši. Na drugi strani je slovenska izbrana vrsta v nezavidljivem položaju. Nedeljski trening je odpovedala, reprezentanti pa so čas izkoristili za skupno druženje.

Iz Vilne,