Miloš Teodosić z nagrado za najboljšega evropskega igralca. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Miloš Teodosić z nagrado za najboljšega evropskega igralca. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Mislim, da je Miloš Teodosić najboljši evropski igralec, ki ne igra v Ligi NBA. Je pravi vodja vsake ekipe, in ta moštva tudi dosegajo dobre rezultate. To je dokazal v zadnjem času. Mislim, da je ta nagrada v pravih rokah.

Vlade Divac o Milošu Teodosiću
Timofej Mozgov, Nenad Krstić, Miloš Teodosić
Z reprezentančnim soigralcem Nenadom Krstićem - na igrišču se odlično ujameta - bosta letos moči združila v Moskvi pri CSKA-ju. Foto: Reuters
Miloš Teodosić, Jaka Lakovič
Teodosić je bil krvnik Slovenije v polfinalu evropskega prvenstva leta 2009. Foto: Reuters
Miloš Teodosić
Na evropskem prvenstvu mlajših članov leta 2007 v Sloveniji in Italiji je bil izbran za najkoristnejšega igralca. Srbija je osvojila naslov prvaka. Foto: Reuters
Teodosić
Po štirih letih zapušča Atene in se seli v rusko prestolnico. Foto: EPA

24-letni organizator igre iz Valjeva odlično poveljuje mladi vrsti "orlov", ki je pred dvema letoma na evropskem prvenstvu na Poljskem osvojila drugo mesto. Teodosić je bil najboljši podajalec prvenstva, izbran pa je bil tudi v postavo turnirja. V "dobrem" spominu je ostal tudi slovenski izbrani vrsti, saj je bil najzaslužnejši za zmago Srbije nad Slovenijo v polfinalu, ko je prispeval kar 32 točk.

Teodosić se odlično ujame s kultnim trenerjem "Dudo" Ivkovićem, s katerim uspešno sodelujeta v izbrani vrsti, skupaj pa sta delovala tudi v Olympiacosu. Teodosić je v Pireju igral od leta 2007, pred tem je nastopal za beograjski Železnik, zdaj pa se seli v moskovski CSKA. "Rdeča armada" pred novo sezono sestavlja močno zvezdniško zasedbo, s Teodosićem v vlogi motorja igre si bo po pretekli neuspešni sezoni znova poskušala pokoriti staro celino.


V Ljubljani ste prejeli nagrado za najboljšega evropskega igralca. Kaj vam to veliko priznanje pomeni?
Vsekakor je to lepo priznanje. Zelo sem vesel in ponosen, da sem prejel to nagrado. Vendar tu ne gre za individualen uspeh. Veliko zaslug za to imajo moji soigralci v Olympiacosu in srbski reprezentanci ter seveda trener Dušan Ivković. Počaščen sem, da prejemam to priznanje, a to je prav tako nagrada vseh, ki sem jih naštel.
Omenili ste Dušana Ivkovića, s katerim se, kot kaže, odlično ujameta. Je že ves čas med vama taka kemija?
Že od nekdaj. Od prvega dneva, ko sva začela sodelovati, to je bilo pred približno štirimi leti, sva se odlično ujela. Super se razumeva. Za enkrat je najino sodelovanje zares uspešno. Gre nama odlično. Upam in tudi pričakujem, da bo to sodelovanje ostalo tako sijajno, kot je bilo do zdaj.
Tudi Vlado Divac je dejal, da ste zanj najboljši evropski igralec, ki ne igra v Ligi NBA. Verjetno je lepo to slišati iz ust take legende?
Nedvomno je zelo prijetno slišati, da ima taka legenda in tako veliko ime, ki ima v košarkarskem svetu tako veljavo, kot jo ima Vlade Divac, tako mnenje. Divac je eden izmed najboljših evropskih košarkarjev vseh časov. Vseeno mislim, da nisem najboljši evropski igralec. Sem pa na dobri poti, da pustim pomemben pečat v evropski košarki.
Kakšen se vam je zdel pripravljalni turnir nekdanjih jugoslovanskih republik v Stožicah?
Vsekakor gre za sijajen turnir. Vse ekipe, ki so nastopile, so bile dobre. Mislim, da vseh šest reprezentanc pozdravlja tak turnir. Cilj v tem obdobju seveda je, da se čim bolj pripravimo. Je pa lepo, da se organizira tak turnir, da se pomerijo reprezentance, ki so nekdaj igrale pod skupno zastavo.
S kakšnim rezultatom bi bili na evropskem prvenstvu zadovoljni?
V prvi vrsti je to uvrstitev na olimpijske igre oziroma na kvalifikacijski turnir za igre v Londonu. Naša glavna želja so olimpijske igre. Razmišljamo le o tem.

Ste nekakšen vodja te mlade in izjemno uspešne reprezentance, ki je na prejšnjem EP-ju osvojila srebro. Je morda že na tem čas za naskok na sam vrh?

Ne razmišljamo o tem. Treba je iti trening po trening in tekmo za tekmo. Težko je napovedovati kaj tako težko izvedljivega. Mislim, da imamo zelo dobro ekipo. Smo še mladi in ta generacija se je zares dobro ujela. Mislim, da naš čas še prihaja.
Kaj pa je po vašem mnenju v Litvi sposobna narediti Slovenija?
Slovenija je vsakič zelo neugoden nasprotnik. Tudi letos ima odlično ekipo. Nikomur ne bo lahko igrati proti Sloveniji. Ne bi bil prav nič presenečen, če bi Slovenija iz Litve domov odšla z medaljo okrog vratu.

Po koncu sezone ste zamenjali klub. Podajate se v Moskvo. Zakaj ste izbrali CSKA?

CSKA se počasi vrača na stara pota in meri na sam evropski vrh, kjer je v preteklosti že tolikokrat bil. Mislim, da sem izbral najboljšo možnost, ki se mi je ponudila. CSKA je v zadnjih desetih, morda 15 letih poznan kot eden najboljših, če ne celo kar najboljši evropski klub.
CSKA je že zdaj sestavil izjemno močno ekipo. Je ekipa sposobna znova poseči po najvišjih mestih v Evroligi?
To je še predaleč. Trenutno ni čas, da bi razmišljal o klubu. Seveda, sem zadovoljen, da se selim v Moskvo, pričakujem, da bomo dosegali dobre rezultate, a trenutno sem povsem osredotočen na reprezentanco in na prihajajoče evropsko prvenstvo. Razmišljam le o tem.

Mislim, da je Miloš Teodosić najboljši evropski igralec, ki ne igra v Ligi NBA. Je pravi vodja vsake ekipe, in ta moštva tudi dosegajo dobre rezultate. To je dokazal v zadnjem času. Mislim, da je ta nagrada v pravih rokah.

Vlade Divac o Milošu Teodosiću