Saša Ožbolta so Makedonci povsem zaustavili. Branilcu se sploh ni uspelo vpisati med strelce. Foto: EPA
Saša Ožbolta so Makedonci povsem zaustavili. Branilcu se sploh ni uspelo vpisati med strelce. Foto: EPA
Pero Antić in Uroš Slokar
Uroš Slokar je eden izmed največjih dolžnikov v slovenskem taboru. Foto: EPA
Božidar Maljković, Goran Jagodnik
Goran Jagodnik je izpostavil nedisciplino v slovenski igri. Foto: MMC RTV SLO

Proti Finski bo padla odločitev. Slovenija mora ekipo, ki je še do pred kratkim veljala za košarkarskega "eksota", premagati, če želi nadaljevati evropsko prvenstvo. Po slabi igri in porazu proti Makedoncem (68:59) so bili košarkarji razumljivo vidno potrti, vendar se bo treba zbrati in premagati Fince. Šteje le zmaga.
Jagodnik je po tekmi pozval, naj ekipa stopi skupaj: “Nismo se držali dogovora, ki smo ga sprejeli v garderobi. V obrambi naj bi podvajali Boja McCalebba, vendar se tega nismo držali. Bili smo povsem nedisciplinirani in tako ne gre naprej. Ko dobimo poročilo oglednikov, moramo biti pozornejši. Treba se je podrediti ekipi, kolektivu. Tu ne sme iti zame, zanj ali pa za koga tretjega. Tu gre za nas. Mislim, da smo trenutno na samem dnu.“

"Igramo v nekem krču"
Uroš Slokar
je na pripravljalnih tekmah prikazal solidno pripravljenost, na prvenstvu pa se enostavno ne najde. Tudi proti Makedoncem je bil Slokar povsem neopazen. "Makedonija je povsem zasluženo zmagala. Prikazali so veliko bolj borbeno igro od nas. Enostavno nismo mogli izvleči ene pozitivne poteze v napadu. Upam, da naše ekipe ta poraz ne bo preveč potrl, saj nas čaka v ponedeljek nova tekma," je povedal 28-letni krilni center.

Po tekmi Slokar ni našel niti ene svetle točke v igri Slovenije: "Enostavno je ob toliko zgrešenih metih in izgubljenih žogah težko najti pozitivno točko te tekme. Igramo v nekem krču. Upam, da nam ga bo uspelo razbiti. Ne igramo tako, kot smo v pripravljalnem obdobju."
Slabo odkrivanje, kroženje, gibanje žoge ...
Kapetan Jaka Lakovič se po slabi predstavi z Makedonijo zaveda, da bo s tako igro zelo težko ugnati tudi borbene Fince: "Ponedeljkovo tekmo bomo poskušali dobiti. Bo težko. Zaradi take igre smo lahko v skrbeh. Narediti moramo vse, da premagamo Fince in se uvrstimo v četrtfinale.“
Razlog za slab odstotek meta organizator igre Galatasaraya vidi v pasivni igri v napadu: "Met enostavno ne steče. Ne pridemo do prostih metov. Morda je glavni razlog za to prepočasno kroženje žoge, morda slabo odkrivanje. Veliko je razlogov, zaradi katerih nas nasprotniki prisilijo v mete v zaključku napadov. Zaradi tega je naš met skozi vse prvenstvo slabši."
Rešitev le v ekipi
Tako kot Jagodnik pa tudi Lakovič poudarja kolektiv in to, da se bo le tako lahko uspelo Sloveniji prebiti do Kaunasa: "Moramo ostati skupaj in obdržati ta ekipni duh. Bo zelo težko, vendar nas lahko le to vrne. V tako kratkem času se neke specialne priprave in poprave na da narediti.“

Sašo Ožbolt se zaveda, da bo reprezentanca prot Fincem pod velikim pritiskom: "Zelo težko dosegamo točke. V obrambi igramo kar korektno, vendar nam enostavno ne steče v napadu. Če bi nam steklo v napadu, bi pridobili samozavest. Upam, da se nam bo končno malo odprlo v napadu. Smo pod pritiskom. Finci nimajo česa izgubiti, tako kot niso imeli Makedonci. Smo v nezavidljivem položaju, to je treba priznati."

Iz Vilne,