Mirza Begić je tudi Vilfana presenetil z dobrimi predstavami. Foto: EPA
Mirza Begić je tudi Vilfana presenetil z dobrimi predstavami. Foto: EPA
Anja in Peter Vilfan
Na tekmi Slovenija - Makedonija bo Peter Vilfan nekoliko tudi na strani Makedonije, saj tam igra Vlado Ilievski, mož Petrove hčerke Anje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ioannis Bourousis in Ante Tomić
Slovenija bo v četrtek igrala proti Grčiji, ki nam je pred štirimi leti tako kruto uničila sanje o medalji, saj je bila v četrtfinalu boljša s 63:62, čeprav je zaostajala že za 16 točk. Foto: EPA

Slovenska košarkarska reprezentanca je po štirih zmagah v Litvi nesrečno izgubila proti Rusiji in v nadaljevanje evropskega prvenstva prenesla tri točke. V četrtek bodo naslednji tekmec Grki, v 2. delu pa košarkarje čakata še Finska in presenetljiva Makedonija, pri kateri igra Vilfanov zet Vlado Ilievski. "Pot do četrtfinala je odprta," pravi Vilfan, nekdanji zvezdnik jugoslovanske košarke.


Če najprej analiziramo zadnjo tekmo proti Rusiji: večina se strinja, da je Slovenija izgubila po dobri igri. Je bilo tudi po vašem mnenju veliko pozitivnega?
Seveda, vtisa o borbeni igri Slovenije in tega, kako so se taktično pripravili na nasprotnika, ne more spremeniti tisti nesrečni koš v zadnji sekundi. Poraz je treba jemati kot majhen zastoj na poti proti cilju.

Boštjan Nachbar je povedal, da lahko takšen poraz celo prinese veliko dobrega. Kaj menite?
Vsaka ekipa zna tudi iz poraza in negativnih izkušenj potegniti tisto, kar je dobro. Upam, da se bo pri naših prebudil revolt, jeza, v smislu: tokrat pač nismo imeli sreče. Mislim, da so dovolj izkušeni in da imajo dovolj kilometrine v nogah, da jih ta poraz ne bo vrgel s tira.

Potegniti tisto, kar je bilo dobro, pravite. Gotovo ne sme biti pripomb na obrambo, kajne? Zlasti Kirilenko se ni mogel razigrati.
Bila je odlična, taktika je bila dobro postavljena, videli smo dobre zamisli. Na drugi strani je bila ekipa, ki sodi med boljše na tem prvenstvu. Nimajo le Kirilenka, ampak veliko solidnih igralcev. Vendar niti odlična slovenska obramba ni bila dovolj. Prepričan sem, da bi bila proti malo slabši ekipi takšna obramba dovolj za zmago. Treba bo vztrajati pri tem pristopu in mislim, da rezultat ne bo izostal.

Gotovo so fantje sposobni še precej boljših iger. Kje vidite rezerve?
Vedno so rezerve. Noben naš igralec se še ni povsem razigral, čeprav igrajo nekateri, recimo Erazem Lorbek in Mirza Begić, dobro. Prav vsi imajo še rezerve in to bi morala biti moč naše reprezentance na prihodnjih tekmah. Nihče izmed tekmecev v drugem delu, ki se zdaj pripravljajo na Slovenijo, ne more reči, tega bomo zaustavili in Slovenija bo izgubila.

Je torej selektor Maljković dobro skrival adute na prvih štirih tekmah, ko so imeli Slovenci težave z reprezentancami, ki ne sodijo v evropski vrh?
Ne vem, ali je skrival ali ne. Meni se je zdelo v redu. Ni me grabila panika, nisem bil razočaran in slabe volje, tudi kadar smo igrali slabo. Kar je najpomembneje: smo zmagovali in zdaj smo v drugem delu, kjer pa smo imeli že pred prvenstvom nekaj sreče z žrebom. Smo namreč v skupini, v kateri lahko dobimo vse tri tekme. Če bodo tudi Rusi trikrat zmagali, kar je pričakovati, to pomeni najmanj 2. mesto po drugem delu in odlično izhodišče za četrtfinale.

Naši naslednji trije nasprotniki so premagljivi. Kako ocenjujete njihovo moč in kaj pravite na presenetljivo Makedonijo?
Seveda, vse to so ekipe, ki so vsekakor premagljive, toda treba jih je spoštovati. Če bi sami izbirali skupine in spored, bi težko izbrali boljše. Proti Grčiji pričakujem težko tekmo, uvodna tekma v drugem delu je vedno najtežja. Makedonci so največje presenečenje prvenstva, imajo štiri zmage in en poraz, ko so uvodoma izgubili po podaljšku. Zdaj pravzaprav sploh niso več presenečenje, saj so konstantni v igri. Treba jih bo zelo resno jemati.

Se slišita z vašim zetom Vladom Ilievskim?
Se, izjemno je zadovoljen. V Makedoniji vlada prava evforija. Rekel je, da Makedonija gori. Prvo tekmo drugega dela igrajo proti Gruziji, in če zmagajo, si bodo že zagotovili četrtfinale, kar je za njih fenomenalen rezultat, nekaj povsem nepričakovanega.

Na prvenstvu niste v vlogi komentatorja. Kje spremljate tekme?
Tekmo z Rusijo sem spremljal v Tivoliju. Iz svoje pisarne sem vsakih pet minut hodil v letni bife, ker sem imel vpis v košarkarsko šolo. Le zadnjih pet minut sem ves čas gledal. Preostale tekme spremljam doma, moram pa reči, da prav tako hodim ven in noter, ker nimam dobrih živcev.