Filip Videnov je bil v kvalifikacijah najboljši strelec Bolgarije. Na sliki v dvoboju na prejšnjem prvesntvu s poljskima zvezdnikoma Marcinom Gortatom in Maciejem Lampejem. Foto: EPA
Filip Videnov je bil v kvalifikacijah najboljši strelec Bolgarije. Na sliki v dvoboju na prejšnjem prvesntvu s poljskima zvezdnikoma Marcinom Gortatom in Maciejem Lampejem. Foto: EPA
Earl Rowland
Američan Earl Rowland igra za Bolgarijo kot naturalizirani košarkar. Foto: EPA
Vasko Evtimov
Vasko Evtimov, ki sicer ne igra več za reprezentanco, je igral tudi v Ljubljani za Olimpijo. Foto: EPA
Prvi vtisi iz Litve

Bolgarija, ki na lestvici Fibe zaseda 42. mesto, bo v Litvi 24. nastopila na turnirjih najboljših reprezentanc stare celine, največji uspehi te balkanske države pa imajo že dolgo brado. Nekdaj je Bolgarija imela kakovostno košarkarsko reprezentanco, konec 50. in na začetku 60. let pa je celo sodila v sam evropski vrh.

Največji uspeh so Bolgari dosegli leta 1957, ko so pred domačimi gledalci postali evropski podprvaki, boljša je bila na koncu le Sovjetska zveza. Štiri leta kasneje, ko je bilo prvenstvo v Beogradu, pa so osvojili bron. Pred Bolgarijo so bili znova Sovjeti, ki so postali prvaki, in pa domača izbrana vrsta Jugoslavije, za katero so takrat igrali tudi Slovenci Ivo Daneu, Marjan Kandus, Vital Eiselt in Miha Lokar.


V zadnjih letih brez vidne uvrstitve
Odkar je Slovenija samostojna je Bolgarija nastopila le na treh prvenstvih (1993, 2005 in 2007) ter vse nastope končala na repu udeleženk. Pred dvema letoma na Poljskem je igrala v skupini s Turčijo, Poljsko in Litvo ter s tremi visokimi porazi končala kot četrta. Pred dvema letoma je bolgarsko moštvo vodil priznani izraelski strokovnjak Pini Geršon.


Tudi letos strokovnjaki ne pripisujejo Bolgariji veliko možnosti. Zanjo naj bi bila premočna že konkurenca v skupini D, ki je po mnenjih strokovnjakov morda celo najlažja. Tako naj bi Bolgari tekmovanje končali že po skupinskem delu. Generacija na čelu z dvojčkoma Ivanov, ki je v mladinskih selekcijah kar precej obetala, pa v članski konkurenci ni prepričala.

Nosilci brata Ivanov, Videnov, Rowland in Kostov
Dejan
in Kalojan Ivanov bosta sicer ena glavnih adutov selektorja Rosena Barčovskega. Dejan je slovenskim košarkarskim navdušenec znan iz časov, ko je branil barve Zadra in Splita. Najboljši strelec izbrane vrste je v zadnjih letih branilec Filip Videnov, ki je nazadnje igral na poljskem za Prokom, vmes pa se je preizkusil tudi v Španiji pri Realu, Cajasolu in Granadi ter v Srbiji pri Crveni zvezdi. Omeniti velja tudi Američana Earla Rowlanda, ki je igral že na prejšnjem prvenstvu, in branilca grške Kavale Čavdarja Kostova.

"Bolgari so zelo agresivni v obrambi in včasih igrajo na meji osebne napake. Igrajo veliko conske obrambe in zapirajo raketo, v kateri ne puščajo veliko prostora. Paziti bo potrebno na košarkarje, ki si kruh služijo izven Bolgarije, tu govorim predvsem o bratih Ivanov, ki igrata na igralnih mestih krilnega centra in centra, Filipu Videnovu, ki igra tudi v Evroligi ter Earlu Rowlandu, ki je motor ekipe, dober atlet in odličen v igri ena na ena. Mislim, da moramo omejiti njihov napad, oziroma preprečiti organizacijo napada že v naši napadalni polovici, oziroma jim ne smemo dovoliti početi stvari, ki jih počnejo zelo dobro. Paziti moramo na njihov skok v napadu, pri katerem sta zelo nevarna prav brata Ivanov," je nasprotnika ocenil pomočnik Božidarja Maljkovića Aleksandar Sekulić.

V Olimpiji igral Vasko Evtimov
V Sloveniji je nedvomno najbolj znan bolgarski košarkar Vasko Evtimov, ki je v svoji karieri igral za Union Olimpijo. Evtimov, čigar brat Ilijan je prav tako košarkar, je sicer igral tako za bolgarsko kot tudi za francosko izbrano vrsto. Za Francijo je nastopil na evropskem prvenstvu leta 2001 v Turčiji, Bolgarijo pa je zastopal leta 2009.

Slovenski prvaki letos boljši od bolgarskih
Letos se je z najboljšim bolgarskim klubom zadnjih let Lukoilom v pokalu Eurochallenge pomerila Krka, ki je kasneje evropsko tekmovanje tudi dobila, in državne prvake Bolgarije izločila. Lukoil je sicer zmagal v Novem mestu, a so Dolenjci uspeli v Sofiji nadoknaditi zaostanek. Za Lukoil igrajo trije reprezentanti – Božidar Avramov, Tenčo Banev in Pavel Marinov, ki pa je državne prvake okrepil pred letošnjo sezono.

Vse pripravljalne tekme Bolgarije (2/8):
Osijek, 26. julija - HRVAŠKA : BOLGARIJA 72:59
Osijek, 27. julija - HRVAŠKA : BOLGARIJA 77:54
Bormio, 29. julija - BOLGARIJA : KANADA 79:72
Bormio, 30. julija - ITALIJA : BOLGARIJA 80:74
Limassol, 5. avgusta - BOLGARIJA : RUSIJA 51:88
Limassol, 6. avgusta - POLJSKA : BOLGARIJA 64:55
Limassol, 7. avgusta - IZRAEL : BOLGARIJA 82:88
Guadalajara, 15. avgusta - ŠPANIJA : BOLGARIJA 96:59
Atene, 23. avgusta - ITALIJA : BOLGARIJA 74:71
Atene, 24. avgusta - GRČIJA : BOLGARIJA 101:67

Prvi vtisi iz Litve