EP v košarki 2017

Poudarki

  • MMC-jev pogovor z Aleksejem Nikolićem
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 28 glasov Ocenite to novico!
Aleksej Nikolić
Aleksej Nikolić se bojuje za debi na evropskem prvenstvu, na svetovnem pa je že igral leta 2014. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksej Nikolić
Letos je odigral tudi 23 tekem v drugi nemški ligi, kjer je v povprečju prispeval po 17,4 točke, 4,3 skoka in 6,7 podaje. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksej Nikolić
V Nemčijo je prišel pred dvema letoma, predtem pa se je kalil pri Sparsu v Sarajevu. Foto: EPA
VIDEO
Dončić in Randolph zables...

Dodaj v

Nikolić: Igrati za reprezentanco je preprosto užitek

Izbrana vrsta ima potencial in kakovost
1. avgust 2017 ob 06:37
Rogaška Slatina - MMC RTV SLO

Aleksej Nikolić je pred tremi leti z reprezentanco že potoval na svetovno prvenstvo, letos pa se 22-letni košarkar poteguje za mesto drugega organizatorja igre v izbrani vrsti, ki bo nastopila na evropskem prvenstvu.

191 centimetrov visoki Postojnčan je ob Luki Dončiću, Anthonyju Randolphu in Jaki Blažiču eden izmed štirih igralcev, ki so Igorju Kokoškovu na voljo in so letos izkusili Evroligo. Nikolić ima za sabo dve sezoni igranja v Nemčiji, kjer je član Broseja. Mladi organizator igre je bil dvojno registriran in hkrati igral za prvo ekipo iz Bamberga ter drugoligaša Baunach. Z bavarskim klubom, s katerim je v obeh sezonah osvojil nemško prvenstvo, ima še dveletno pogodbo, od zdaj naprej pa bo ves čas član le prvega moštva.

Nikolić, Šiško ali Rebec?
Na položaju ena, kjer igra Aleksej, je največ neznank in tudi največ kandidatov. Jasno je, da je vloga prvega "playa" rezervirana za Gorana Dragića, organizacija igre pa bo prav tako v rokah Dončića, ki pa zaradi višine igra tudi na položajih dve in tri ter tako organizira napade. Za mesto rezervne enke se, potem ko je Kokoškov že s seznama prečrtal Luko Rupnika, ob Nikoliću potegujeta še njegov vrstnik Matic Rebec in dve leti mlajši Žan Mark Šiško, ki se po evropskem prvenstvu do 20 let članski reprezentanci priključuje z avgustom tako kot Dragić.

"Vsak, ki je tu, si jasno želi priti med dvanajst. Vsi trdo delamo in si normalno želimo nastopiti na prvenstvu. Borim se in upam, da mi bo uspelo. Za nami je šele prva pripravljalna tekma, tako da je do prvenstva še kar nekaj časa, čaka nas še dolga pot in še veliko dela," je povedal Nikolić, ki je dodal, da Kokoškov, čeprav se je dvema košarkarjema že zahvalil za sodelovanje, na treningih ne daje prednosti nobenemu in je tako še težko sklepati, kdo je morda trenutno bližje preboju v končno moštvo.

Na prvem preizkusu proti univerzitetni ekipi Rusije (79:63) je Nikolić začel v prvi peterki: "Po dobrem uvodnem tednu priprav so pričakovano nekoliko težke noge. Pričakovali smo, da bomo malce utrujeni. Nismo pa podlegli čemur koli, da morda ne bi zmogli ali kar koli. Odziv je bil proti agresivni ruski ekipi pravi in smo pokazali čvrsto igro. Je pa jasno to še daleč od tistega, kar pričakujemo. Vendar pa se trudimo. Analizirali bomo zadnjo tekmo in ugotovili, kakšne napake delamo in kje so še glavne pomanjkljivosti. Gremo naprej trenirat in pilit igro, da se bomo enostavno ves čas skozi priprave fizično in taktično dvigali."

Najpomembneje, da je v minuli sezoni napredoval
Nikolić je na prvi tekmi korektno opravil svoje delo in znova pokazal, da gre za organizatorja igre, ki ima dober pregled nad igro in je zanesljiv z žogo, zna tudi izvajati čvrst pritisk v obrambi, obenem pa v napadu, ko se mu ponudi priložnost, tudi zadene. Kot sam pravi, ima za sabo uspešno sezono in je v Bambergu zelo zadovoljen, a je zdaj povsem osredotočen na reprezentanco: "Sezona je bila dobra, saj sem veliko igral. Bil sem v drugi ekipi, a dobil tudi precej priložnosti v prvi. Sem napredoval, kar je po mojem mnenju najpomembneje."

V nemškem prvenstvu je dobro izkoristil minute in je v povprečju v 19 minutah na parketu dosegal dobrih osem točk in tri podaje na tekmo. Nekoliko manj je igral v Evroligi, kjer je zaigral na devetih tekmah, v povprečju po 11 minut, dajal pa je nekaj manj kot štiri točke in dve podaji na dvoboj. Predvsem velja poudariti predstavi proti Crveni zvezdi v Beogradu, ko je organiziral igro Broseja, ki je skoraj naredil velik preobrat. Tedaj je prispeval devet točk. Dobro pa je igral tudi na dvoboju proti Baskonii, ko je srečanje končal z osmimi podajami. V prihodnosti se nadeja večje minutaže, a se zaveda, da si bo moral vsako minuto izboriti. Konkurenca je pri Broseju močna. Veliko se je do zdaj naučil od Nikosa Zisisa, pred prihajajočo sezono pa je prišlo tudi do nekaj sprememb, saj sta nemške prvake na položaju ena in dve okrepila Ricky Hickman in Daniel Hackett.

Tudi v reprezentanci pa se bo znova lahko veliko naučil od Gorana Dragića, saj bo od torka naprej končno reprezentanca v polni postavi: "Že pred tremi leti je bilo igranje z njim lepa izkušnja. Vsi ga z veseljem pričakujemo in čakamo, da lahko z vsemi začnemo pravo uigravanje. Nedvomno on pomeni veliko okrepitev za nas." Kot je dejal Nikolić, je bil v izbrani vrsti že pred tremi leti, ko ga je Jure Zdovc uvrstil v ekipo za svetovno prvenstvo, kjer sicer ni veliko igral.

"Reprezentanca ima potencial in kakovost"
Na zadnjih dveh akcijah reprezentance je manjkal. Lani je imel težave s poškodovanim gležnjem, pred dvema letoma pred zadnjim EuroBasketom, kjer je nato zaigral njegov starejši brat Mitja, pa je njegova odpoved dvignila kar nekaj prahu, a se je potem izkazalo, da njegova poškodba ni bila nedolžna, saj je moral na operacijo: "Vesel sem, da sem znova v reprezentanci. Če sem zdrav, sem vedno tu, o tem ni nobenega dvoma. Vedno sem in vedno rad pridem v reprezentanco. S soigralci se že od nekdaj dobro razumemo in tudi kemija je prava. Preprosto je igrati za reprezentanco užitek in verjamem, da bo tako tudi skozi vse priprave."

"Prvih deset dni priprav smo delali 'na polno' in zelo zavzeto. Tudi selektor je zelo zadovoljen z našim delom. Vzdušje je na treningih in tudi zunaj igrišč odlično. Drug drugega podpiramo in se dvigujemo. To je zelo pomembno, da lahko iz dneva v dan postajamo boljši. Mislim, da ima ta ekipa potencial in tudi določeno kakovost. Ta moramo izkoristiti in lahko naredimo dober rezultat. Nas pa čaka še veliko trdega dela," je povedal Nikolić.

Ko je pred tremi leti oblekel slovenski dres, je bil zadnjič poleg tudi Erazem Lorbek, ki se zdaj skuša vrniti na parket. O izkušenem soigralcu, ki je bil svoj čas eden najboljših evropskih visokih igralcev, pa je dodal: "Erazem je zelo pozitiven in daje svoj maksimum. Lepo ga je videti nazaj. Tudi njega vsi soigralci zelo podpiramo in nas veseli, da se vrača. Za zdaj se še malo lovi, toda mislim, kot pravi tudi sam, da bo počasi prišel v formo. Takrat je moral zaradi kolena na dolgo rehabilitacijo, zdaj pa pravi, da je in bo v redu."

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
Mirko Tipka
# 01.08.2017 ob 07:46
...naslov je iz iste skrinjice zakladov kot: "Danes burek ne, peč pokvarjen" :-)
RamK
# 01.08.2017 ob 09:04
191 centimetrov visoki Postojnčan je ob Luki Dončiću, Anthonyju Randolphu in Jaki Blažiču eden izmed štirih igralcev Igorju Kokoškovu na voljo, saj so letos izkusili Evroligo.

?!? Tukaj manjka ene pol misli, da bi bila poved smiselna...
Kerlc1
# 01.08.2017 ob 08:47
Naslov članka zveni malce čudno (vrstni red besed). Veliko bolje in bolj pravilno bi bilo: Igrati za reprezentanco je preprosto užitek.
T-bag
# 01.08.2017 ob 10:00
Po ogledu tekme sem postal kar malo bolj optimističen.

Orgranizaorji:
Goran Dragić (Miami Heat)
Aleksej Nikolić (Brose)

Branilci:
Luka Dončić (Real Madrid)
Jaka Blažič (Andorra)
Klemen Prepelič (Paris Levallois)

Krila:
Edo Murić (brez kluba)
Vlatko Čančar (Mega Leks)
Gregor Hrovat (Olimpija)

Krilni centri:
Anthony Randolph (Real Madrid)
Erazem Lorbek (brez kluba)

Centri:
Gašper Vidmar (Banvit)
Žiga Dimec (Krka)

Nekako tako bo verjetno izgledala dvanajsterica. Kakšna sprememba je verjetno možna mogoče le na branilskih položajih Prepelič/Lapornik, Nikolič/Rebec/Šiško a je vsaj po mojem mnenju to malo verjetno.
Čeprav bodo pesimisti trdili drugače, ampak prva peterka je konkurenčna vsem ekipam. Še 2 tedna nazaj bi rekel, da je klop nekonkurenčna, a po sedaj videnem bi trdil drugače. Na mestu orgranizatorja Nikolič verjetno ne bo videl veliko minut. Ob počitku dragiča, bo orgranizacijo napada najverjetneje prevzel Dončič, kjer se posledično ne bi smel pokazati padec v igri. Na dvojki imamo dva jokerja Blažič in Prepelič, ki lahko odigrata toplo hladno. Verjetno si bosta minutažo razdelila med seboj, ki pa ne bo znatna. Na trojki imamo po dolgih letih solidne igralce. Murič bo lahko igral na svoji primarni poziciji, za vrat mu bo dihal Čančar, ki ga IMO lahko izrine iz prve peterke. Čančar je pokazal velik napredek v zadnjem letu in ni bil zastonj izbran na draftu. Na trojki oz. tudi na dvojki bo lahko veliko pomagal tudi Hrovat, ki bi bil lahko zamenjava za Zorana kot tečna muha v obrambi. Predvidevam, da bo med dvanajsterico in si lahko obeta več minut kot bi si kdo mislil. Na štirici smo zelo močni z Randolfom, o katerem škoda izgubljati besed. Verjetno bo imel največjo minutažo v ekipi. Njegova menjava pa je vprašljiva. Če lahko Lorbka spravijo do cca 50% forme izpred 5 let, bo to velika okrepitev. V nasprotnem primeru mislim, da bo veliko na štirici igral čančar oz. murič. Zagorca sam ne bi vzel sabo na EP, vendar ni druge izbire če Lorbek ne bo zdrav.. Na centru bo prva izbira Vidmar, neke dostojne zamenjave zanj verjetno ni. Dimec bo verjetno zraven, ker potrebujemo robustnega centra a mu ne napovedujem veliko minut. Verjetno bo na centru pomagal Randolf oz. Lorbek (Zagorac).

Se vidimo v Helsinkih!
borchica
# 01.08.2017 ob 07:12
Lepo brati te članke v pričakovanju prvenstva. Čim več še takih v tem mesecu. Hvala, Tilen!

Drugače je pa res neznanka, kdo od teh treh bo ostal. Največ jih stavi na Nikoliča, mnogi na Rebca, Šišku vsi napovedujejo, da bo prvi spokal. Bomo videli. Sicer pa si Šiško boljših priprav na državno prvenstvo ne bi mogel zamisliti. Pričakujem odskok letos v dresu Ilirije pod taktirko Dončića. Sploh pa bo prvič prvi organizator, kar je za Žana tako velika odgovornost kot potrditev. No, upam, da no res on in ne Trpin, ki je moj letnik skoraj (1979).
trolicnez
# 01.08.2017 ob 10:32
Najbolj manjka zoki
mkermc
# 01.08.2017 ob 08:30
Super članek.
Pogrešam pa podobne članke tudi za odbojko, ker odbojkaši tudi zdaj igrajo evropsko prvenstvo in pripravljalne tekme proti Poljski in Italiji. To so svetovni prvaki, drugi pa olimpijski podprvaki. Mislim da bi bilo prav, da se piše tudi o tem.
MiD
# 01.08.2017 ob 08:49
Nikolič ima za sabo bolj malo igranja v euroligi. V le devetih tekmah je vstopil na igrišče v povprečju za 11 min Ob 4 točkah na tekmo in dveh asistencah se je izkazal predvsem z sto odstotnim izvajanjem prostih metov (11/11). V nemški BBL je odigral tudi samo 13 tekem, v povprečno 18 minutah pa je dosegal 8,2 točke in 2 asistence imel pa je boljši odstotek zadetih metov za tri kot pa za dve točki.
Vsekakor kaže, da še ni dorasel toliko, da bi lahko zamenjal Dragića.
Podobno velja tudi za Rebca, Šiška in že odpisanega Rupnika. Prvič po več letih mi je res žal, da zaradi poškodbe v reprezentanci ni Klobučarja.
Sicer pa morda Nikoličev čas še prihaja, če ne bodo od njega boljši mlajši tekmeci (Šiško, Barič, ...)
pozitiva
# 01.08.2017 ob 07:25
Nisem uspel zaslediti informacije kako to, da je Gallinari lahko igral za ITA pred 1. 8., kot NBAjevec? Več kot očitno se mu ni izšlo, a vseeno ...

Sicer pa imamo fizično in tehnično kar v redu playe, samo zdijo se mi vsi razen Dragiča, da ne upajo dvigniti glave. Vsi so že, ko pridejo čez polovico obrnjeni s hrbtom ali tečejo v kot kjer jih podvajajo. Očiten manjko samozavesti. To poštimat pa bosta in Rebec in Nikolić top.
mitgo
# 01.08.2017 ob 10:41
T-bag zelo korektno napisano in se nekako tudi strinjam s teboj.Če jim uspe oziroma če mu uspe,Lorbeku namreč,bi to bila ogromna pridobitev.Človek ima znanje in izkušnje,to pa je bistvo.
4-3-2-1
# 01.08.2017 ob 10:14
Škoda ker ni Klobučarja, on in še en kvaliteten center pa bi bila to zelo dobra reprezentanca.
jasej1
# 01.08.2017 ob 09:31
Nikolić je super igralec za reprezentanco. Zanesljiv organizator, dober v obrambi, zna pa tudi zadeti. Točno takega potrebujemo ob Dragiću in Dončiću, ne pa Rebca, ki igra bolj za lastno statistiko. Sem prepričan, da podobno razmišlja tudi Kokoškov in bo na prvenstvo vzel Alekseja.
borchica
# 01.08.2017 ob 12:02
Lovec

Erazem Lorbek že dolgo trenira pod očesom Trifunovića, tako da je to, kar si napisal, mimo. Šel je skozi dolgo rehabilitacijo in čim je bil sposoben, je začel trenirati. Verjetno celo prezgodaj. Taka poškodba, kot jo je imel on, večini prepreči nadaljevanje kariere.
borchica
# 01.08.2017 ob 11:04
T-bag

Se strinjam. Dodal bi še to, da bo Kokoškov verjetno, ko uigra vse koleščke, v napadu stavil veliko na tranzicijsko košarko in small ball, ko v ekipi ne bo ne Dimca niti Vidmarja in bodo pač v obrambi skušali preprečiti podajo na centra.
Peterka Dragić, Dončić, Čančar, Murić, Randolph bo velika uganka za nasprotnikovo obrambo. In tega po moje celo v pripravljalnih tekmah ne bomo videli. Temveč bodo igrali tako samo na zaprti tekmi s Hrvaško.
1a34
# 01.08.2017 ob 13:41
Predno se začnemo pogovarjati o samih igrah; a se lahko v miru uskladimo glede navijanja?

Predlagam navijanje :

Slo-veni-ja, Slo-veni-ja, Slo-veni-ja

(skandira se mogočno - najprej počasi, potem vedno hitreje).

Ta način lahko ponese reprezentanco, kadar dobi zagon.

Ker takšno navijanje kot je bilo do zdaj (Slo-ve-ni-ja, Slo-ve-ni-ja, Slo-ve-ni-ja

zveni umetno, in nas ne ponese, ko bi ob kakšni naši lepi potezi morali dobiti zagon.
Gepard007
# 01.08.2017 ob 08:55
@Kerlc1: Se strinjam. Naslov članka je čist mimo!
theone
# 01.08.2017 ob 08:02
pogrešam neko jasno usmeritev glede nacionalnih barv in dresov, z raliko od hrvatov, srbov nimamo neke nacionalne identitete..
naši dresi so zopet modri (in ne zeleni) kot da bi bili srbi
nezrel narod
vombat98
# 01.08.2017 ob 07:49
mimogrede, mogoče kdo zamenja 4 družinske karte nedeljske tekme v mb, za sobotno, ker v nedeljo ne moremo it na tekmo?
DAbears
# 01.08.2017 ob 13:09
Rdecinavijac

Narobe si napisal
Takole nekako bi mogu

Beno strinjal nebi se
Tako da je podobno naslovu
rdečinavijač
# 01.08.2017 ob 09:48
Nikolić: Preprosto je igrati za reprezentanco užitek

Beno se nebi strinjal ...
DAbears
# 01.08.2017 ob 07:36
Sem optimist
Medalija je realna lahko pa tud finale ce se nam vse poklopi

GOO SLOVENIJA
odlekiran
# 01.08.2017 ob 12:18
Erazmu je v bistvu malo ušlo, da resno trenira komaj dva meseca. Potem pa špilaj na vrhunskem nivoju.
4-3-2-1
# 01.08.2017 ob 11:21
borchica

Tale peterka mi je zelo všeč. :)
burruchaga1986
# 01.08.2017 ob 09:27
Theone: hrvati in srbi so pa zrel narod? Zakaj, zaradi kockic in 4-S? Jasno, da smo nezrel narod saj je naša država mlada. In dresi nimajo nič s tem:)
SF0100
# 01.08.2017 ob 08:45
no sej on ne bo.
caree
# 01.08.2017 ob 07:20
Jaz mislim da bo ostal Nikolič. Rebec se sicer v obrambi zelo trudi, v napdau pa je indijanc, ki nima občutka za organizacijo, preveč energije zapravi pri igri ena proti petim. Prvi bo pa izpadel Šiško, ki bi moral izpasti že pred Rupnikom.
zmrdamačkon
# 01.08.2017 ob 07:03
Udrih že ve, a ne?
T-bag
# 01.08.2017 ob 13:04
borchica
Peterka Dragić, Dončić, Čančar, Murić, Randolph bo velika uganka za nasprotnikovo obrambo. In tega po moje celo v pripravljalnih tekmah ne bomo videli. Temveč bodo igrali tako samo na zaprti tekmi s Hrvaško.

Ja sliši se dobro, vendar si ne predstavljam te peterke proti npr. Grčiji (Mantzaris-Sloukas-Giannis-Printezis-Bourousis)
bilzerian
# 01.08.2017 ob 08:09
na nekaterih pozicijah je višek igralcev, težki in visoki center, tipa Nesterovič ali Brezec pa krvavo manjka.
Lovec
# 01.08.2017 ob 11:33
A sedaj bo to medijsko šamponiranje javnosti z zgodbami košarkašev trajalo do začetka prvenstva.
#junaki je imel negatvne posledice.
Vendar ker je treba prodajati pred začetkom, se prodaja na podlagi zgodb, v času prvenstva in po njem pa zaradi zmag, ker je slednje tvegano je prioriteta postavljena pred turnirjem.

E. Lorbek je bil odličen igralec. Uvrstitev v reprezentanco pa kaže na Balkanski vpliv in politiko. V primeru, če želimo normalno funkcionirati in nam osnovne vrednote niso tuje, bi po moje potekalo takole. E Lorbek si bi že lansko letoi najel trenerje in dvorano, kjer bi se individulano pripravljal in se prišel preiskusit na priprave in upati na vpoklic. To bi bilo zelo močo sporočilo mladim in tudi nekako krepilo vzdušje in splošno klimo in vplivalo na skupinsko samozavest ekipe. Vendar ker smo postali svetilnik Balakana in prevzeli vso bitantinstvo se to pač pozna.
RAZOČARAN
# 01.08.2017 ob 12:34
Če bi izbiral Omić, ali Erazem, vsekar za Erazma. Mater Omić me je pa res spravljal ob živce, hvala bogu, da ga ni več, ostalo je nepomembno.

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!