Aleksandar Petrović ni izpolnil velikih pričakovanj Hrvatov. Foto: Reuters
Aleksandar Petrović ni izpolnil velikih pričakovanj Hrvatov. Foto: Reuters

Hrvaška košarkarska zveza in brat legendarnega Dražena Petrovića sta se dogovorila za sporazumno prekinitev sodelovanja. Razlog je hiter izpad hrvaških košarkarjev v osmini finala proti Rusiji s 101:78.

"V pogovoru smo ugotovili, da je tekma osmine finala EuroBasketa 2017 proti Rusiji dobila negativni predznak tako na strani hrvaške zveze kot pri dozdajšnjem selektorju, zato smo se odločili za sporazumno prekinitev sodelovanja," so sporočili v hrvaški zvezi.

Upravni odbor zveze je Petrovića imenoval lani marca, ki je tako na selektorski stolček hrvaške reprezentance sedel že tretjič. Na selektorskem stolčku je zamenjal Velimirja Perasovića, ki je bil neuspešen na evropskem prvenstvu leta 2015. Perasović nato ni dobil dovoljenja svojega kluba Kutxe Laboral, da s hrvaško zvezo podpiše novo pogodbo. Petrović je hrvaško reprezentanco vodil na kvalifikacijah za olimpijske igre v Riu in tudi na igrah, kjer so Hrvati igrali v četrtfinalu, ko so jih s 83:82 izločili Srbi. A delo je bilo le začasno, po olimpijskih igrah se je posvetil delu v Ciboni, reprezentanca pa je bila nekaj mesecev brez selektorja.

58-letni Petrović je v svojem prvem mandatu na hrvaški klopi osvojil bronasto kolajno, tretji je bil na evropskem prvenstvu leta 1995, kar je tudi zadnje hrvaško odličje na velikih tekmovanjih. Drugič je reprezentanco vodil na evropskem prvenstvu leta 2001, kjer je Hrvaška v četrtfinalu izgubila proti Turčiji. Na evropskem prvenstvu 2013 je bil selektor reprezentance BiH-a.

43-letni Skelin je že deloval v strokovnem štabu reprezentance, dobre izide pa je nanizal tudi v hrvaški ligi s Splitom.