Mladi reprezentanti vsi v en glas zatrjujejo, da se dela res trdo in da je Zmago Sagadin odličen trener. Foto: Vladimir Nikolič
Mladi reprezentanti vsi v en glas zatrjujejo, da se dela res trdo in da je Zmago Sagadin odličen trener. Foto: Vladimir Nikolič
Zmago Sagadin, Luka Rupnik
Eden glavnih adutov Sagadinove vrste bo verjetno tudi Luka Rupnik, ki je lani igral za člansko reprezentanco na EP-ju v Litvi. Foto: Vladimir Nikolič
Bojan Radulović
Bojana Radulovića je na spisek uvrstil tudi selektor Srbije Aleksandar Džikić, a je mladi center izbral Slovenijo. Foto: Vladimir Nikolič
Mladi slovenski košarkarji zbrani v Domžalah

Izbrana vrsta je trenutno v Domžalah, kjer se v Hali komunalnega centra že tudi taktično pripravljajo. Pogoje ima po besedah selektorja reprezentanca odlične: "Fantje, ki smo jih povabili, to so najboljši v generacijah 1992 in 1993, so k delu pristopili na pravi način, saj jih ima večina zdravo športno ambicijo. Evropsko prvenstvo na domačem parketu je izziv in obveza, saj so pričakovanja javnosti in tudi nas velika. Reprezentanca ima tudi zelo dober strokovni štab, ki ga vodim jaz, kot eden najizkušenejših trenerjev v Evropi, z mano sta odlična pomočnika Dalibor Damjanović in Gašper Kolman, izjemen strokovnjak za telesno pripravo dr. Mitja Bračič odličen in zelo dokazan športni psiholog mag. Aleš Vičič in odličen fizioterapevt Igor Bošnjak. Ta štab se vsak dan trudi, da bi igralce na vseh ravneh optimalno pripravil."

Konec tedna se bodo mladeniči pomerili z vrstniki iz Srbije. Odigrali bodo dve tekmi. Še pred tema dvema srečanjema bosta izbrano vrsto zapustila nova dva košarkarja. Na Rogli jih je kondicijski del priprav začelo 20, nato sta s seznama najprej odpadla Marko Filipović in Jan Demšar, po delu v Domžalah pa bosta torej odšla še dva.

Košarkarji imajo optimalen program
Slovenija ima pred domačimi gledalci visoke cilje. Tudi Sagadin verjame, da ima ta ekipa ogromno potenciala: "V tej reprezentanci nihče ne izstopa, kar je dobro, delamo dobro, a bi lahko vedno še bolje in to jim govorim vsak dan, saj se splača dati vse od sebe in na EP-ju narediti dober rezultat. Ekipa ima veliko potenciala in, čeprav še ne poznamo dovolj dobro konkurence, kar še bomo, trdim, da je naš program optimalen, da delamo dobro in, da smo na pravi poti, da ekipo pripravimo kar se da najbolje."

Sagadin že praktično vso kariero poleg trdega dela slovi po timski igri. Slovenski trener z največjim številom trofej je ekipno moč izpostavil tudi v tej izbrani vrsti: "Igralcem ves čas govorim, da na evropskem prvenstvu ne bodo igrala imena, temveč 12 najbolje pripravljenih igralcev, ki so se pripravljeni podrediti ekipnim ciljem. Individualci na EP-ju ne uspejo, temveč le izjemno homogen kolektiv ter maksimalno profesionalen pristop na terenu in izven njega."

Kar na dveh seznamih
Zanimiva je zgodba Bojana Radulovića. Center, ki je v pretekli sezoni treniral tudi z Olimpijo, pred tem pa eno leto nosil dres Slovana, se je obenem znašel tudi na spisku srbske izbrane vrste mlajših članov. Naturalizirani slovenski reprezentant je jasno povedal, da se je dokončno odločil za Slovenijo in je zavrnil vpoklic s strani Aleksandra Džikića: "Imam dva potna lista in tako so me enostavno tudi Srbi uvrstili na seznam. Bil sem v Srbiji na nekih treningih, preden so se priprave pričele v Sloveniji. Odločil sem se za slovensko reprezentanco. Še sam ne vem, zakaj sem se odločil tako. Tu sem že pet let, dobro se počutim, enostavno se počutim bolj domače v Sloveniji kot v Srbiji." V ekipi je prostora le za enega naturaliziranega košarkarja. Tako se Radulović za mesto bori z odličnim centrom Alenom Omićem.

Prvenstvo bo trajalo od 12. do 22. julija, gostili ga bodo v Domžalah, Kranjski Gori in Ljubljani. Nasprotniki Slovenije v skupinskem delu so Italija, Litva in Švedska. Slovenija je na evropskih prvenstvih do 20 let sicer osvojila že štiri odličja, dvakrat pa je postala tudi prvakinja stare celine.

Mladi slovenski košarkarji zbrani v Domžalah