V reprezentanci je Matej Krušič sicer že sodeloval poleti leta 2012, ko je odigral turnirja pod vodstvom Božidarja Maljkovića, ki je dal na leto brez velikih tekmovanj priložnost mlajšim in tistim, ki sicer v zaostreni konkurenci v izbrani vrsti niso dobili priložnosti. Foto: Aleš Fevžer
V reprezentanci je Matej Krušič sicer že sodeloval poleti leta 2012, ko je odigral turnirja pod vodstvom Božidarja Maljkovića, ki je dal na leto brez velikih tekmovanj priložnost mlajšim in tistim, ki sicer v zaostreni konkurenci v izbrani vrsti niso dobili priložnosti. Foto: Aleš Fevžer

Jure Zdovc želi zelo agresivno obrambo in zelo hiter napad. Ta obrambna taktika je tista, ki zmaguje. Vse temelji na obrambi. Tudi centri moramo veliko delati v obrambi. Vseh pet igra obrambo, ne le recimo eden. Ta sistem je natančno sestavljen.

Matej Krušič
V dresu Grosuplja je v minuli sezoni igral v povprečju po 22 minut na tekmo in dosegal skoraj 11 točk na srečanje. Glede na svojo višino bi lahko igral več, toda v Grosuplju so na splošno stavili na vseh pozicijah bolj na tuje košarkarje. Foto: Aleš Fevžer

Obe slovenski klasični "petici" sta novinca v članski izbrani vrsti. Po lanskem Eurobasketu, kjer je bila Slovenija dobro pokrita na položaju centra, je ostala brez Mirze Begića, ki je odklonil sodelovanje, in Gašperja Vidmarja, ki bi bil prvi nosilec pod obročem, toda Ljubljančan, ki bo letos dopolnil 27 let, se je poškodoval. Jasno je, da bosta na položaju centra pomagala tudi izkušena Erazem Lorbek in Uroš Slokar, ki imata že izkušnje z igranjem na tej poziciji, prek priprav pa bosta priložnost iskala tudi 22-letni Omić, ki je eden redkih centrov za prihodnost, in Vidmarjev vrstnik Krušič.

S trdim delom je Celjan dosegel raven, na kateri zdaj igra. V mladosti se je najprej srečal z rokometom, a nato zamenjal žogo za oranžno in se preizkusil v kraljici iger. V mlajših selekcijah je bil zamenjava Vidmarju, zaradi svoje višine in tudi moči pa je še posebej dragocen za slovensko reprezentanco, kajti na tem področju primanjkuje visokih košarkarjev.

Za zdaj se še uči
Zdovc ga je na priprave povabil po uspešnih igrah v B-ekipi, od koder so si mesto med izbranci priborili štirje košarkarji: "Presrečen sem, da mi je uspelo priti iz B-reprezentance v A. Poskusil bom čim več potegniti iz te izkušnje. Za zdaj se še učim, saj je to precej višja raven, kot sem je bil do zdaj vajen. Sem pa zares zelo vesel, da me je selektor Zdovc poklical."

Krušič po prvem tednu priprav priznava, da ima še nekoliko težav z vsem skupaj, saj gre vendarle za popolnoma novo raven, kakršne ni vajen, zadnjo sezono je namreč preživel v slovenski ligi in za košarkarje, vajene igranja na državnem prvenstvu, je že treniranje z najboljšimi slovenskimi košarkarji posebna in obenem tudi zahtevna izkušnja: "Razlika se pozna predvsem v taktičnem smislu. Principi so drugačni, recimo v slovenski ligi se lahko, po domače povedano, nekoliko "prišparaš". Tega tukaj ni, kajti ves čas je "na polno". Ta preskok je zelo velik. Že s prvim treningom smo začeli vaditi taktiko. Treba se je uigrati. Večina fantov igra na zelo visoki ravni, tako da ne bodo imeli težav. Jaz se še nekoliko lovim, ampak mislim, da bo šlo."

Priprave B-reprezentance podobne kot A
Približujejo se tudi prve pripravljalne tekme. Zdovc je napovedal, da bodo praktično vsi dobili priložnost, več minut pa bo namenil tistim, ki so bolje pripravljeni. Med temi je zaradi dobrega dela z B-ekipo zagotovo tudi Krušič: "Dobro sem tekaško pripravljen. Treniral sem celo poletje. Mislim, da priložnost bo. Minute, ki jih bom dobil, bom poskušal čim bolj izkoristiti, v obrambi bo treba garati, v napadu pa izkoristiti priložnost, če bo kakšna, da dosežem kakšen koš. Za zdaj si nič ne obetam, poskušam se čim več naučiti, saj je to res neprecenljiva izkušnja."

Za košarkarji je šele teden priprav, tod Krušič ter še dva soigralca – Luka Lapornik je zaradi B-ekipe ostal brez sodelovanja na pripravah – imajo za seboj že mesec dni treningov ter številnih tekem z B-reprezentanco in so tako pod Zdovčevo taktirko prišli v polni pripravljenosti: "Pohvalil bi KZS, da da priložnost tudi nekoliko malo mlajšim igralcem in takim, kot sem jaz, ko nisem več tako mlad, da odigramo na višji ravni. To je zelo dobrodošlo, da se igrajo te tekme, tudi dobro trenira in enostavno je pozitivno, saj delaš več kot drugi igralci. Priprave so bile podobne kot tu. Podoben je bil sistem, kot ga ima Zdovc. Vidi se, da ste s Trifunovićem slišala in pogovarjala. Je bilo nekoliko bolj sproščeno kot tu, vendar je to le toliko višja raven."

V kratkem tudi v nov klub
Krušič je zadnjo sezono odigral za Grosuplje. Predtem je s Heliosom igral tudi v Ligi ABA, oblekel je še dres Šentjurja in Slovana, se preizkusil tudi v španski drugi ligi in v Grčiji pri slovitem Arisu. Ob vrnitvi v domovino je izpostavil padec kakovosti slovenskega prvenstva, sodelovanje z Grosupeljčani se je končalo in zdaj upa, da čim prej najde klub v tujini, 211-centimetrov visoki košarkar pa naj bi bil zanimiv tudi za Olimpijo, kjer je še naprej negotova prihodnost Omića in Alexa Stephesona.

"Sezona bi lahko bila boljša. Lahko bi se uvrstili v Ligo za prvaka, zmanjkala nam je ena zmaga. Nato smo se uvrstili v končnico, tako da je po eni strani bila tudi uspešna. To je treba zdaj pozabiti. Slovenska liga se mi zdi, da je precej padla. Ni treba dati maksimalnega vložka za dosego rezultata. Finance so problem, saj ni več toliko kakovostnih igralcev. Finančna kriza je močno vplivalo na našo košarko. Je velika razlika z razmeramo izpred nekaj let. Upam, da se bo to kmalu popravilo in da bodo tudi kakšni sponzorji videli, da je treba delati in pomagati mladim, da se finančna kriza čim prej umakne iz športa. Španska druga je na primer veliko močnejša kot slovenska prva liga. Igra se hitrejša košarka in bolj taktična. Kamor koli v tujino praktično greš, je višja raven kot slovenska. Upam tudi, da mi bo tudi reprezentančna akcija pomagala pri novem klubu, čeprav sem ga iskal že pred začetkom," je povedal Krušič in dodal: "Nekaj ponudb imam. Treba jih je pretehtati. Upam, da se bo v enem ali dveh tednih to rešilo. Nagibam se v tujino. Obstajajo neke opcije. V Sloveniji sem sicer v stiku z enim klubom, to je pa tudi to."

Jure Zdovc želi zelo agresivno obrambo in zelo hiter napad. Ta obrambna taktika je tista, ki zmaguje. Vse temelji na obrambi. Tudi centri moramo veliko delati v obrambi. Vseh pet igra obrambo, ne le recimo eden. Ta sistem je natančno sestavljen.