Dylan Page je izjemno umirjen tako na parketu kot tudi zunaj njega in pravi, da je s Teemum Rannikkom nekakšen vodja mlajših košarkarjev pri Olimpiji. Foto: Igor Đurović
Dylan Page je izjemno umirjen tako na parketu kot tudi zunaj njega in pravi, da je s Teemum Rannikkom nekakšen vodja mlajših košarkarjev pri Olimpiji. Foto: Igor Đurović
Dylan Page, Union Olimpija
Veliko orožje Američana so pravi projektili z razdalje. Ima izjemno hiter izmet in za visokega igralca tudi zelo mehko roko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpija
Za Saša Filipovskega pravi, da je odličen trener, zadovoljen pa je tudi z vzdušjem v ekipi in z življenjem v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

h.

Page je eden izmed petih tujcev in dveh Američanov pri Unionu Olimpiji. V Ljubljano je prišel kot zamenjava za krilnega centra in rojaka Deona Thompsona, na prvih tekmah pa je prikazal, da je za zmaje zelo dobra okrepitev, saj je nekaj tekem odigral na vrhunskem nivoju. Izkazal se je v Kragujevcu, ko je proti Radničkemu dosegel dvojni dvojček, dokončno pa je zablestel v prvem krogu Evrolige proti Cantuju, ko je Olimpija slavila v Desiu s 84:71.

Zmage v gosteh še več vredne kot domače
"Dobro smo začeli Evroligo. Vedno je zelo pomembno in dobrodošlo, da slaviš v gosteh. Te zmage so še nekoliko več vredne kot domače. Uspelo nam je že na prvem gostovanju, kar je res izj
emno. S tem bomo zagotovo pridobili potrebno samozavest in na krilih te zmage gremo naprej. Čaka nas kar nekaj težkih tekem proti res močnim nasprotnikom. Tudi Cantu je zelo močan, a tokrat niso dobro igrali. Tudi naša igra ni bila popolna, ampak glavna je zmaga," je po zmagi na gostovanju v Lombardiji povedal Page.

Američan je ob Aronu Baynusu, s katerim tvorita udarno centrsko navezo zeleno-belih, proti Cantuju igral najbolj konstantno skozi vse srečanje. Že začel je izjemno uspešno in vso tekmo s koši držal Olimpijo v vodstvo oziroma v koraku z nasprotnikom. Na koncu je udaril še s projektilom izza črte, kar zdaj postaja že njegova značilnost. Tako kot so trojke, med njimi tudi Pageova, dvignile Olimpijo proti Cantuju, jo bo po njegovih besedah tudi zmaga v Italiji za prihajajoče težke tekme: "Vsekakor nas bo ta zmaga dvignila. Vsakič, ko zmagaš, si nagrajen za trdo delo. Imamo naporne treninge, veliko potujemo in lepa nagrada za vse skupaj pride v zmagah."

Na vseh tekmah enak pristop kot proti Cantuju
Po gostovanju v Desiu, kjer Cantu igra svoje domače tekme v Evroligi, zdaj zmaje čakata dve srečanji pred domačimi gledalci. Evroliga je po desetih letih odprta z zmago v gosteh, Ljubljančani pa so prekinili niz sedmih zaporednih porazov na gostovanjih. Zadnjič so slavili januarja 2011 v Rimu. Page je pred dvobojema s Fenerbahčejem in Panathinaikosom razkril načrt za dostojen boj s slovitima tekmecema: "Čaka nas podobna naloga kot proti Cantuju. Predvsem moramo biti osredotočeni, tako v napadu kot v obrambi, vsak posameznik in jasno tudi ekipa kot celota. Vse skupaj šteje. Vsaka četrtina je svoja zgodba, oziroma vsaka minuta in vsak napad. Korak za korakom in marsikaj se lahko zgodi."

30-letni Page je ob Teemu Rannikku drugi najstarejši v moštvu in ob kopici mladih igralcev v moštvu zmajev poskuša biti nekakšen vodja in zgled obetavnim soigralcem: "Poskušam biti nekakšen mentor. Vsi starejši to poskušamo. Upam, da se bodo skozi sezono še bolj na neki način zgledovali po nas, ko nas bodo oziroma me bodo tudi bolje poznali. Upam, da se bom še bolje znašel v tej vlogi."

Proti Cantuju prvi strelec tekme
204 centimetrov visoki košarkar, ki prihaja iz zvezne države Wisconsin, je bil s 17 točkami najboljši strelec tekme proti Cantuju. Prepričan je, da je sposoben odigrati še precej bolje: "Ni bila popolna predstava. Zgrešil sem nekaj metov, ki bi jih lahko zadel, tudi nekaj skokov sem izgubil in naredil nekaj napak v obrambi, vendar to je košarka. Če bi bilo vse popolno, bi se tekma končala z 0:0. Bilo je vse v redu, glavno je, da smo zmagali. Po uspehu se šele gleda posameznikova predstava. Bila je solidna, vendar sem sposoben še veliko več."

"Med odmorom nam je trener naročil, naj igramo bolje v obrambi. 40 točk ob polčasu je preveč. Navodila so bila tudi, naj bomo v skoku bolj osredotočeni in naj ne delamo nepotrebnih osebnih napak, saj so veliko točk dosegli s črte prostih metov. Trudili smo se, na koncu smo zadeli nekaj težkih metov in odigrali dobre napade, kar je odločilo tekmo, ki je bila praktično ves čas izenačena," je Američan razkril, kaj je Sašo Filipovski naročil svojim fantom v garderobi med odmor. O trenerju Olimpije Page govori samo z izbranimi besedami.

Zmaji verjamejo vase
K Olimpiji je izkušeni center prišel iz francoskega Roanna, pred tem pa je igral še za Pau Orthez, v Španiji za Granado in v Grčiji za Panellinios in MENT. "V Ljubljani se počutim zelo dobro. Mesto je zelo lepo, ekipa je super, dvorana je neverjetna in tudi navijači so dobri. Na splošno mi je država zelo všeč," ga je kot številne druge košarkarje navdušila Ljubljana, prav tako pa je zadovoljen z vzdušjem v garderobi: "Včasih je težko, kdaj pa je prav prijetno. Po tekmi v Cantuju je bilo res neverjetno. V garderobi je bila super energija."

Prav ta mladostniška energija in zagnanost bo nedvomno adut zmajev v tej sezoni in po Pageovih besedah lahko prekrižajo načrte še marsikateremu favoritu: "Pričakujem, da se bomo borili vsako tekmo, in s tem, da bomo dali vse od sebe, bomo vedno v igri za zmago. Težko je reči, kaj vse se lahko zgodi. Lahko izgubimo vse tekme, lahko jih pa tudi precej dobimo. Verjamemo vase. Videli pa bomo, kaj se bo zgodilo. Treba je iti tekmo za tekmo. Najprej nas čaka Zadar, nato pa se bomo osredotočili na naslednjega evropskega nasprotnika."