Sani Bečirović je bil po hudi poškodbi kolena že pred koncem kariere, ko je bil star komaj dobrih 20 let. Toda uspela mu je neverjetna vrnitev. Znova je zaigral na najvišji ravni, se vrnil v reprezentanco in k najmočnejšim evropskim klubom. Leta 2007 je potem s Panathinaikosom celo postal evropski prvak. Foto: Reuters
Sani Bečirović je bil po hudi poškodbi kolena že pred koncem kariere, ko je bil star komaj dobrih 20 let. Toda uspela mu je neverjetna vrnitev. Znova je zaigral na najvišji ravni, se vrnil v reprezentanco in k najmočnejšim evropskim klubom. Leta 2007 je potem s Panathinaikosom celo postal evropski prvak. Foto: Reuters

Po sezoni, ko se je nabralo negativnih situacij in odločitev, sem previdnejši. Vzel si bom čas in premislil, kako naprej.

Sani Bečirović
Za Krko je odlično igral predvsem na zaključnem turnirju pokala Spar v Mariboru, kjer so Novomeščani prvič v klubski zgodovini osvojili to lovoriko. Foto: Aleš Fevžer

o, ki mu ne bo ostalo v najlepšem spominu.

V letošnji sezoni se je znova podal v Italijo. 33-letni Bistričan se je tokrat odločil za nižjo raven, saj se je preselil v drugoligaški Forli, ki je pokazal ambiciozno zgodbo z željo po preboju med elito. Tako je ob Saniju klub okrepilo še eno zveneče ime – Andrija Žižić. Toda kmalu je klub ugasnil in sledila je selitev še v nižji rang k Piacentini, kamor se je preselil tudi Žižić, toda nekdanji slovenski in hrvaški reprezentant sta šla iz dežja pod kap.

Sezona, polna stresa
Bečirović je zdaj stalni gost slovenskih dvoran, še posebej tekem Uniona Olimpije, ki jo vodi njegov oče Memi. Zdaj ima več časa in zato z veseljem pride na kakšno košarko, trenutno pa tudi ureja vse potrebno glede prekinitve pogodbe: "Sezona je pri koncu. Bila je dovolj stresna. V Forliju so zaprli klub oziroma ga je predsednik potegnil iz lige. Tudi v Piacenzi so se stvari začele slabo. Enostavno je bilo vse preveč težav in na koncu se mi je zdelo, da je najbolje, da se razidemo. Vse skupaj je bilo zelo stresno. Vse je bilo narobe. Sezona se je slabo začela in še slabše končala. Upam, da bom čez poletje zbral misli in videl, kako naprej."

Tako kot tudi na primer Jaka Klobučar pred leti, ko je naredil korak nazaj, da sta mu potem v karieri uspela vsaj dva naprej in je šel v drugo ligo Apeninskega polotoka, je bil tudi Sani pozitivno presenečen nad močjo lige, vendar pa so bile druga stvari, ki so skazile podobo: "Kakovost je bila višja, kot sem pričakoval. V Forliju smo imeli najprej nekaj težav z uigravanjem, a ko so se stvari utekle, smo začeli zmagovati. Toda takrat je bilo že prepozno, saj je predsednik že napovedal, da bo zaprl klub. V Piacenzi pa je bila zgodba z moje strani preslabo ocenjena. Na prvi pogled je zgledalo vse v redu, potem pa, ko sem že dogovoril, pa sem videl, da nismo niti blizu tistemu, kar je bilo obljubljeno tako z organizacijskega vidika kot tudi vidika kakovosti samih igralcev."

Memi zdaj popolnoma pripravljen na ta izziv
Zdaj ima več časa, da lahko spremlja Memija, ki je drugič dobil priložnost pri Olimpiji, klubu, kjer je Sani že kot najstnik zablestel v Evroligi in se kot supernadarjeni košarkar uveljavil na evropskem zemljevidu: "Mislim, da je Memi sam presodil, da je pripravljen na nov izziv pri Olimpiji. Tedaj se je zadeva res grdo končala, kar ga je dosti potolklo in imelo vpliv tudi na njegovo kariero. Danes je drug človek, boljši trener in popolnoma pripravljen na ta izziv."

Lani je bil Bečirović tudi v povezi z Olimpijo, a je na koncu končal pri Krki, z njo osvojil dvojno slovensko krono in bil ob slavju v pokalu izbran za najkoristnejšega posameznika zaključnega turnirja, a sodelovanja z Novomeščani ni podaljšal: "Smo se pogovarjali. Z Džiletom sva si oba želela, da bi še naprej sodelovala. Lanska sezona je zame pomenila potrditev in tudi za tiste, ki so me že popolnoma odpisali, da ne morem več igrati, ker sem se odločil za Iran. Z dvojno krono sem mnogim dokazal, da so se motili. Po končani sezoni nisem več čutil, da je v meni dovolj motiva, da bi šel še enkrat čez vso zgodbo. Potem sem bil jaz tisti, ki sem Džiletu dejal, da me zadeva ne zanima."

Odločitve poleti, ko bo glava bolj trezna
Sani, ki je veljal za enega (če ne celo za največji talent) najbolj nadarjenih igralcev v svoji generaciji v Evropi, a so mu hude poškodbe kolena preprečile še boljšo kariero, za zdaj pri napovedi glede naslednje sezone ostaja previden. Ne izključuje vrnitve v Slovenijo: "Največji problem je v Sloveniji ta, da vsi, ki smo pri koncu kariere, nimamo kluba, kamor bi se lahko vrnili. Primer so Litovci, ki imajo dva močna kluba, kamor se vračajo starejši igralci, da končajo kariero. Vzel si bom čas in tehtno razmislil. Ne izključujem pa opcije in bi tudi meni to najbolj ustrezalo, da bi bil zopet doma. Že zaradi družine in da se zadeva konča tam, kjer se je začela."

Obenem tudi ne izključuje, da bi morda še kdaj igral za Olimpijo ali morda Krko, če prav se za zdaj nagiba k negativni možnosti odgovora: "Prezgodaj je to govoriti. Na prvo žogo bi rekel ne, ampak zarečenega kruha se največ poje. Počakajmo do poletja, ko bo glava treznejša."

Po sezoni, ko se je nabralo negativnih situacij in odločitev, sem previdnejši. Vzel si bom čas in premislil, kako naprej.