Olimpija se je nekajkrat poigrala s povsem neprepoznavno Krko. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija se je nekajkrat poigrala s povsem neprepoznavno Krko. Foto: www.alesfevzer.com
Ivan Velić
Ivan Velić je na trenutke lahko le nemočno opazoval slabo igro svojih varovancev. Foto: www.alesfevzer.com
Union Olimpija
V sredo Ljubljančani začenjajo tekmovanje v Evropskem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarski derbi ni upravičil pričakovanj

Olimpija je bila nekaj razredov boljša od tekmeca in razlika, ki je bila že tako ali tako zelo visoka, bi bila lahko še višja. Ljubljančani so bili v vseh košarkarskih elementih prepričljivo boljši od Krke. Hitro so prevzeli pobudo in že v prvi četrtini povedli za 15, na odmor pa odšli že z 22 točkami naskoka. V prvih 20 minutah so gostje zmogli samo 17 točk. Po 14 letih je bila to najvišja zmaga Olimpije nad Krko in celo najvišja v jadranskem tekmovanju.

"Čestitam igralcem za prikazano. Naredili so velik posel in že na začetku tekme pokazali, na kakšen način je treba igrati. S čvrsto obrambo, dobrim skokom in dokaj hitrim napadom, ko smo nekajkrat prišli do lahkih košev, smo prišli do igre, kakršno želimo. Zavedamo se, da to ni realna slika in da je Krka dobra ekipa," je po tekmi povedal Gašper Potočnik. Po nepopolnem 5. krogu je Olimpija s tremi zmagami in dvema porazoma na četrtem mestu: "Zelo pomembno je bilo, da smo dobili tisto tekmo proti Ciboni. Po visokem vodstvu smo prišli v situacijo, ko bi lahko iz rok izpustili zmago. Na srečo se je obrnilo tako, kot se je. Upam, da se bo pozneje pokazalo, da je bila ta tekma dobra za samozavest in za zagon za naprej. Fantje so videli, da so na pravi poti in da vedo, zakaj delajo. Upam, da bomo v igri v naslednjem obdobju le še napredovali."

V treh dneh dva popolnoma različna obraza
Zdaj se bo urnik nekoliko sprostil, saj z začetkom evropskih tekmovanj – Olimpija bo v sredo gostila Trento – prihaja ritem dveh tekem na teden, zdaj pa so v 11 dneh v jadranski ligi odigrali pet tekem. Potočniku je z razpletom delno zadovoljen, saj bi lahko zmaji imeli tudi poln izkupiček: "Če bi nekdo pred začetkom rekel, da bo izkupiček 3:2, bi se kar strinjal. Glede na to, da bi pa lahko dobili vseh pet tekem, pa ne morem biti zadovoljen. To tudi ne bi bilo športno. Ne ukvarjamo se s številom tekem. Naporneje je za igralce, saj enostavno ni prostih dni. Ves čas so v dvoranah in ne le zaradi treningov, tu so še sestanki in priprave na nasprotnika. To je bila najnapornejša stran. Na srečo nismo imeli dolgih potovanj. Kot trenerja pa me je motilo, da nismo imeli enega dneva pravih treningov, da bi lahko popravili igro, kjer je še ogromno napak in prostora za napredek. Se prav veselim, da bosta zdaj dve tekmi na teden in bomo vsaj delno lahko kaj natrenirali."

Po tako slabi predstavi ima več skrbi Ivan Velič: "Mislim, da nimam česa povedati. Preprosto nismo bili na tekmi. Zakaj se nam dogaja, da igramo čisto drugače doma kot na gostovanju? Pokažemo dva popolnoma različna obraza. Ugotoviti moram razloge, zakaj se nam to dogaja. Moramo igrati na enak način doma in v gosteh." Prav neverjetno, da je Krka v treh dneh pokazala dve tako različni podobi. Od zmage nad evroligaško Cedevito do katastrofe v Stožicah. Sprva so gostje še nekaj igrali pod obroč na Jureta Lalića, ki je bil prvih sedem minut tudi edini novomeški strelec, nato pa se je ustavilo tudi njemu in ni bilo posameznika, ki bi bil sposoben najti rešitev za tak mrk.

V Novo mesto prihaja Delaš
Krka je letos na vseh treh tekmah proti slovenskim klubom pokazala veliko slabosti, a na dveh obračunih s Tajfunom je bil zelo slab le po en polčas na srečanje, tu pa sta bila to kar oba: "Kar se tiče tekme, nimam česa povedati. Proti Cedeviti smo imeli 20 izgubljenih žog, pa smo zmagali. Tokrat smo izgubili 10 žog, pa smo izgubili za 30 točk. Statistika ni kazalnik, kaj se je dogajalo na parketu. Prišli smo brez energije in psihološke priprave. To so pokazali zgrešeni prosti meti, odprti meti za tri točke, katastrofalni odstotek meta in nismo delali prekrškov, ko je bilo to potrebno. Nismo se pokazali v dobri luči. Vse to moramo analizirati in ugotoviti razloge. Verjamem v svojo ekipo in vem, da lahko igramo veliko bolje."

Drugo tekmo zapored je Krka igrala brez Dušana Katnića in tako je na položaju organizatorja igre ob Mateju Rojcu igral kar Luka Lapornik. "Brez Katnića smo igrali tudi proti Cedeviti. Ne iščem izgovorov. Četudi nimamo organizatorja igre, ali da smo nekoliko slabi v rotaciji na položaju štiri, vseeno se ne moreš predati že pred tekmo. Lahko izgubiš, to ni problem, a ne na tak način. Začetek tekme je bil kriminalen in izgubiti prvo četrtino že za 15 je nedopustno." Krka se bo po uvodnih petih tekmah Lige ABA okrepila, saj v Novo mesto prihaja nekdanji hrvaški reprezentant Ante Delaš.

Zagorac: Čast biti zapisan ob imenih prejšnjih kapetanov
S 14 točkami je bil najboljši strelec Sava Lešić, po 11 pa sta jih pri Olimpiji dodala Zack Wright in Saša Zagorac, ki je po tekmi povedal: "Krki smo vsilili svojo igro, na kar ni našla odgovora. Dobro smo se pripravili na tekmo in odigrali pravo obrambo. V pogovoru po tekmi smo si že dejali, da tako kot smo pozabili poraz proti Sutjeski, ki se ne bi smel zgoditi, tako ne smemo zdaj slaviti te zmage. Lepo se vidi, da smo na pravo poti. Upam, da navijači in ljudje, ki nas spremljajo, razumejo, da smo res mlada ekipa in da bo prišlo do teh oscilacij. Moramo le delati in ujeti konstantno."

"Iz treninga v trening ekipa raste. Za nami je že pet krogov Lige ABA, pa ne vem, ali smo opravili 15 treningov. Ritem je zgoščen in naporen. Vidno napredujemo, a smo mladi in bo še veliko nihanj. Pomembno bo, kako se bomo po slabih tekmah pobrali. Čaka nas dolga sezona in veliko tekem," je dodal izkušeni Ljubljančan, ki je zdaj dobil novo priložnost pri Olimpiji, obenem, pa je še njen kapetan: "Vesel sem, da sem tu, obenem imam še popolnoma drugačno vlogo kot pred desetletjem. Če bodo rezultati dobri, bomo na koncu vsi zadovoljni. Biti kapetan je posebna čast, sploh biti zapisan ob imenih, kot so Hauptman, Zdovc, Milić, Boisa, Ožbolt ... To je velika čast."

Košarkarski derbi ni upravičil pričakovanj