Za Buckse je Zaza Pačulia v pretekli sezoni v povprečju dosegal 8,3 točke in 6,8 skoka na tekmo. Foto: EPA
Za Buckse je Zaza Pačulia v pretekli sezoni v povprečju dosegal 8,3 točke in 6,8 skoka na tekmo. Foto: EPA

Gruzijci so dobri slovenski znanci, saj so se na zadnjih dveh evropski prvenstvih srečali s Slovenijo v skupinskem delu. V Litvi leta 2011 in pred dvema letoma v Celju pa je bila obakrat boljša vrsta Božidarja Maljkovića. To sta tudi edina nastopa Gruzije na evropskih prvenstvih. Na seznamu je 18 košarkarjev, prvo ime pa je 31-letni center Zaza Pačulia. Najboljši gruzijski košarkar zadnjih let ima za sabo dobro sezono pri Milwaukee Bucksih, lani pa je blestel v kvalifikacijah za EuroBasket, kjer je v povprečju dosegal več kot 17 točk in sedem skokov na srečanje. Kapetan izbrane vrste ni igral na evropskem prvenstvu v Sloveniji pred dvema letoma.

Tam je zaradi poškodbe manjkal tudi drugi izjemno pomemben člen, Tornike Šengelia, ki se je tudi preizkusil v Ligi NBA, zdaj pa je član baskovske Laboral Kutxe. Po Rickyju Hickmanu bo zdaj mesto naturaliziranega košarkarja zapolnil organizator igre Jacob Pullen. Američan igra za Brindisi, pred tem pa je bil tudi član Barcelone. V preteklosti so številni gruzijski košarkarji igrali v Sloveniji. Zdaj sta od teh dva na seznamu in oba ključna nosilca reprezentance, Manučar Markoišvili, ki je član CSKA-ja, in Giorgi Šermadini, ki igra za Cantu. Oba sta nosila dres Olimpije.

Del priprav tudi v Podčetrtku
Priprave, brez nekaterih glavnih nosilcev, bodo Gruzijci začeli 13. julija. Po desetdnevnem sklopu kondicijskih treningov bodo 24. julija prišli v Slovenijo, kjer bodo vadili v Podčetrtku. V Sloveniji bodo tudi odigrali prvi pripravljalni tekmi, obe proti Bosni in Hercegovini. Za tem jih čakajo še pripravljalne tekme v domovini, Franciji in v Trstu, kjer se bodo pomerili z Latvijo, Italijo, Estonijo, Francijo, Belgijo, Rusijo in univerzo Michigan State. Slovenija se bo z Gruzijo pomerila drugi dan prvenstva, tekma bo v nedeljo, 6. septembra, ob 18.00.

Seznam: Beka Burjanadze (Leyma Coruna), George Cincadze (MIA Academy Tbilisi), Beka Civcivadze (MIA Academy Tbilisi), Miheil Čočua (Rustavi), Nodar Gogodze (Olimpi Tbilisi), Giga Janelidze (Roseto Sharks), Beso Ležava (Dinamo Tbilisi), Manučar Markoišvili (CSKA Moskva), Nika Metreveli (MIA Academy Tbilisi), Levan Pacacia (Nižni Novgorod), Zaza Pačulia (Milwaukee Bucks), Otar Phakadze (Langston), Jacob Pullen (Enel Brindisi), Duda Sanadze (San Diego), Viktor Sanikidze (Unics Kazan), Tornike Šengelia (Laboral Kutxa), Giorgi Šarabidze (MIA Academy Tbilisi) in Giorgi Šermadini (Cantu).