Slaviša Stojanović o tekmi proti Škotski:
Slaviša Stojanović o tekmi proti Škotski: "Škotska ni bila izbrana naključno, ampak zaradi nekih vzporednic, ki jih ima z norveškim oziroma islandskim stilom nogometa. Po analizi sem uvidel, da to ni več reprezentanca, ki se opira samo na preskok igro, ampak ima tudi določene kvalitete glede igre v polju. To bo dober preizkus za našo reprezentanco." Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Odločitev je njuna in jo povsem spoštujem, istočasno pa obžalujem, ker se nista odločila drugače. Normalno je, da je nisem sprejel najbolj vesel. Oba sta dala velik pečat slovenskemu nogometu, še posebej reprezentanci, in mislim, da bi lahko še pomagala. Nisem razočaran zaradi tega, na kakšen način sta sporočila svoje slovo, tega ne jemljem osebno.

Stojanović o slovesu Korena in Novakovića
Novinarska konferenca Slaviše Stojanovića
Novinarska konferenca Stojanovića je v začasne prostore NZS-ja na Brnčičevi ulici v Ljubljani privabila množico novinarjev, fotografov in snemalcev. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Prebral sem, kaj se je dogajalo, treba pa je slišati tudi njegovo zgodbo. Moram se pogovoriti z njim o podrobnostih. Seveda je nesprejemljivo in neodgovorno, da se je v takšnem stanju usedel za volan. So pa to stvari, ki se dogajajo, ne le pri nas.

Stojanović o incidentu Brečka
Tomaž Kavčič
Spregovoril je tudi selektor mlade reprezentance Tomaž Kavčič. Njegovi varovanci se bodo prav tako 29. februarja v Novi Gorici (tekma bo ob 15.00) pomerili z Norveško. 1. junija jih čaka nadaljevanje kvalifikacij za EP 2013 proti Malti. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Stojanović se je srečal s kupom težav
Slaviša Stojanovič je objavil svoj drugi reprezentančni seznam, tokrat za tekmo s Škotsko v Kopru, 29. februarja.

Vroča tema - reprezentančna upokojitev Roberta Korena in Milivoja Novakovića. "Odločitev je njuna in jo povsem spoštujem, istočasno pa obžalujem, ker se nista odločila drugače. Normalno je, da je nisem sprejel najbolj vesel. Oba sta dala velik pečat slovenskemu nogometu, še posebej reprezentanci, in mislim, da bi lahko še pomagala. Nisem razočaran zaradi tega, na kakšen način sta sporočila svoje slovo, tega ne jemljem osebno," je selektor pokomentiral upokojitev dveh nosilcev igre moštva, ki je svoj vrhunec doseglo z uvrstitvijo na SP 2010 v Južni Afriki.
Stojanović je potrdil, da se mu od decembra kljub večkratnim poskusom ni uspelo slišati, kaj šele sestati s Korenom in Novakovićem, čeprav je pred tekmo z ZDA napovedal neposredno srečanje: "Naredil sem vse, kar sem lahko. Dogovorjeni smo bili, da se slišimo in dogovorimo za konkreten sestanek."

Po poročanju Radia Slovenija naj bi Stojanović 25. decembra Korenu in Novakoviću poslal SMS-sporočilo, s katerim jima je naročil, naj ga pokličeta. Odgovora ni bilo. Zakaj se Stojanović ni kar odpravil v Anglijo oziroma Nemčijo? "Da bi odšel nekam, bi se moral predhodno najaviti. Vsaj jaz tako to razumem. Da ne bi prišel tja nenajavljen in ju potem iskal. Do tega stika ni prišlo in je vse nadaljnje padlo v vodo."

Nesprejemljivo in neodgovorno dejanje
Največ vprašanj je slovenski selektor dobil zaradi incidenta Brečka, katerega vožnja pod vplivom alkohola po železniških tirih je nogometna tema tedna v Nemčiji. "Prebral sem, kaj se je dogajalo, treba pa je slišati tudi njegovo zgodbo. Moram se pogovoriti z njim o podrobnostih. Seveda je nesprejemljivo in neodgovorno, da se je v takšnem stanju usedel za volan. So pa to stvari, ki se dogajajo, ne le pri nas," je odvrnil Stojanović, ki se je že včeraj slišal z branilcem Kölna in se o tem pogovoril tudi z vodstvom nogometne zveze.
Opravičilo slovenskim navijačem?
Selektor je izpostavil, da se je incident zgodil po klubski zabavi in bo Brečko zaradi tega nosil posledice v klubu. Če bi se to zgodilo na reprezentančnem zboru, pa bi nedvomno tudi sam ukrepal takoj. Še vedno je sicer mogoče, da bo Brečko, ki so mu vabilo na zbor poslali že pred dogodkom, vseeno dobil kakšno kazen.
Na vprašanje, ali misli, da bi se moral Trboveljčan opravičiti tudi slovenskim navijačem, je Stojanović odgovoril pritrdilno, in dodal, da bi bilo dobrodošlo tudi njegovo opravičilo mlajšim generacijam, ki jim je vzor. V bran ga je vzel z izjavo, da "je bil vedno profesionalec".

Reprezentanca se bo zbrala v nedeljo, 26. februarja, zvečer v hotelu Metropol v Portorožu. Dan pred tekmo bodo tam predstavili tudi nove drese.

Radosavljević ni omahoval
Na prvi pogled malce preseneča vrnitev Aleksandra Radosavljevića, ki se je tako kot Koren in Novaković spogledoval z upokojitvijo. "Nisem zaznal nobenega omahovanja. Vesel sem, da bo z nami in bo lahko še veliko prispeval k reprezentanci," je na vprašanje MMC-ja "Slave" pojasnil, da mu "Radeta" ni bilo treba prepričevati, naj nadaljuje reprezentančno kariero. Z njim se je srečal na štiri oči.

V izbrani vrsti znova Kelhar
Priložnost za reprezentančni debi bosta dobila nadarjeni Haris Vučkić (morda ga bo preizkusil celo na položaju zadnjega veznega igralca, kjer je že treniral pri Matjažu Keku in Milanu Miklaviču) in najboljši strelec Maribora Dalibor Volaš. Po pripravah na svetovno prvenstvo 2010 se v izbrano vrsto vrača branilec Dejan Kelhar, ki zadnje mesece redno igra v turškem prvenstvu za Samsunspor.
V primerjavi s prejšnjim seznamom za novembrsko tekmo z ZDA med vpoklicanimi ni poškodovanega Armina Bačinovića ("Želim mu čim prejšnje okrevanje ter da čim prej pride v normalen proces treninga in tekem. Kar se tiče njegove vpletenosti v ilegalne stave, pa bomo še videli, kako se bo ta zgodba razvijala."), Dejana Lazarovića, ki bo igral za mlado reprezentanco, in Aleša Mertlja. Stojanović ima v mislih še nekaj igralcev, 17. marca si bo tako v živo ogledal tekmo med Padovo in Varesejem, kjer uspešno igra Jasmin Kurtić.

Za zdaj še ni znano, kje bo Slovenija gostila kvalifikacijske tekme. Na to temo se bo v bližnji prihodnosti sestal izvršni odbor NZS-ja.

Še z Grčijo in Romunijo
Po Škotski Slovenijo do septembrskega začetka kvalifikacij za SP 2014 čakata še dve tekmi. Konec maja se bo pomerila z Grčijo (verjetno v Avstriji), avgusta pa je načrtovana tekma z Romunijo, ki je tik pred uradno potrditvijo. Prost je še en termin tik pred Eurom 2012, a je vprašanje, ali ga bo Stojanović lahko izkoristil.

Seznam reprezentantov za tekmo s Škotsko:

Vratarji (3):
Belec Vid, Crotone (ITA II)
Handanović Jasmin, Maribor
Handanović Samir, Udinese (ITA)

Branilci (7):
Brečko Mišo, Köln (NEM)
Cesar Boštjan, Chievo (ITA)
Ilić Branko, Lokomotiva Moskva (RUS)
Jokić Bojan, Chievo (ITA)
Kelhar Dejan, Samsunspor (TUR)
Mavrič Rožič Matej, KSV Superfund (AVT)
Šuler Marko, Hapoel Tel Aviv (IZR)

Vezisti (8):
Birsa Valter, Genoa (ITA)
Iličić Josip, Palermo (ITA)
Kirm Andraž, Wisla Krakov (POL)
Krhin Rene, Bologna (ITA)
Matić Darijan, Krivbas Krivji Rih (UKR)
Radosavljević Aleksander, ADO Den Haag (NIZ)
Vršič Dare, Olimpija
Vučkić Haris, Cardiff City (ANG II)

Napadalci (5):
Dedić Zlatko, Dynamo Dresden (NEM II)
Ljubijankić Zlatan, Gent (BEL)
Matavž Tim, PSV Eindhoven (NIZ)
Pečnik Nejc, Nacional Madeira (POR)
Volaš Dalibor, Maribor

Seznam mlade reprezentance za tekmo s Norveško:

Vratarja: Džafić (Olimpija), Oblak (Leiria); branilci: Jović (Olimpija), Mitrović (Bologna), Rapnik (Interblock), Rešek (Heerenveen), Struna (Koper), Širok (Gorica), Trajkovski (Maribor); vezisti: Božič (Olimpija), Jelenič (Padova), Kampl (Osnabruck), Lazarević (Padova), M. Mevlja (Gorica), Milec (Maribor), Rep (Mura 05); napadalci: Berić (Maribor), Črnčič (Rudar Velenje), Fink (Olimpija), Jogan (Gorica).

Odločitev je njuna in jo povsem spoštujem, istočasno pa obžalujem, ker se nista odločila drugače. Normalno je, da je nisem sprejel najbolj vesel. Oba sta dala velik pečat slovenskemu nogometu, še posebej reprezentanci, in mislim, da bi lahko še pomagala. Nisem razočaran zaradi tega, na kakšen način sta sporočila svoje slovo, tega ne jemljem osebno.

Stojanović o slovesu Korena in Novakovića

Prebral sem, kaj se je dogajalo, treba pa je slišati tudi njegovo zgodbo. Moram se pogovoriti z njim o podrobnostih. Seveda je nesprejemljivo in neodgovorno, da se je v takšnem stanju usedel za volan. So pa to stvari, ki se dogajajo, ne le pri nas.

Stojanović o incidentu Brečka
Stojanović se je srečal s kupom težav