Trener Bayerja Roger Schmidt se je znašel pod velikim pritiskom navijačev, v nedeljo je bilo s tribun slišati tudi vzklike
Trener Bayerja Roger Schmidt se je znašel pod velikim pritiskom navijačev, v nedeljo je bilo s tribun slišati tudi vzklike "Roger raus!" ("Roger, odidi!"). Za zdaj pa še uživa zaupanje športnega direktorja Rudija Völlerja. Foto: EPA
Josip Iličić
Josip Iličić je imel v nedeljo zvečer slab večer na rimskem Olimpicu. Bil je najslabše ocenjen igralec tekme ob porazu Fiorentine pri Laziu s 3:1. Kranjčan je v 48. minuti pri izidu 2:0 zapravil 11-metrovko, ubranil mu jo je Federico Marchetti. Igrišče je zapustil v 59. minuti. Foto: EPA

Predbožično razpoloženje pri Kevinu Kamplu v Leverkusnu ni dobro, v sredo ga bodo poskušali izboljšati pri sosedih v Kölnu. Bayer je v nedeljo doživel že sedmi poraz v sezoni in trenutno zaseda deveto mesto na lestvici. Za klub, ki je zadnjih sedem sezon vselej končal med najboljšo peterico v Nemčiji, je to daleč za pričakovanji. Zadnjič so farmacevti tako slabo začeli sezono pred 34 leti.

Trener Roger Schmidt se je ob neuspehu proti skromnemu Ingolstadtu (1:2), ki je prejšnji teden resda presenetil že Leipzig, naposlušal žvižgov in vzklikov navijačev, še vedno pa uživa zaupanje športnega direktorja Rudija Völlerja: "Vemo, da imamo zelo, zelo dobrega trenerja, ki pa mora seveda spet najti pravo igro. Od agresivnosti, zaradi katere so ga lansko sezono še kritizirali, smo v tem trenutku povsem oddaljeni. To ni naša igra. Preveč smo čakali in premalo pritiskali. Naredili smo veliko preveč napak. V prvem polčasu smo bili brez idej," je povedal Völler.

"Smo razočarani in jezni. Bila je brutalno slaba tekma. Tako preprosto ne gre več naprej. Razlog se najbrž skriva v glavah, morali bomo stopiti skupaj kot moštvo. V sredo na derbiju moramo prikazati povsem drug pristop. Lahko razumemo jezo navijačev," ga je dopolnil branilec Jonathan Tah. Bayer v prve pol ure ni niti enkrat streljal na vrata. Na koncu je bilo razmerje v strelih 5:17 za goste!

Od odgovornosti ni bežal niti Schmidt: "Igrali smo slabo. Veliko igralcev ni bilo dobro psihično in fizično pripravljenih. Sprejmem kritike navijačev. Sem trener in za to odgovoren."

Da v taboru Bayerja ni vse tako, kot bi moralo, kaže tudi dogodek na treningu v sredo, ko sta se za kratko sprla Karim Bellarabi, ki je treniral prvič po trimesečnem počitku zaradi poškodbe, in Roberto Hilbert. Pomiriti so ju morali soigralci.

Namesto dva meseca počival le deset dni
Kampl je v osnovni postavitvi tokrat igral na levi strani vezne vrste, zadnja vezna igralca sta bila
Charles Aranguiz in Julian Baumgartlinger. Čilenec je moral v 49. minuti predčasno z igrišča zaradi drugega rumenega kartona, kar je otežilo delo Bayerju. Kampl je bil statistično za strelcem edinega zadetka Admirjem Mehmedijem drugi najbolje ocenjeni igralec začetne postave gostiteljev.

Kot je znano, se je slovenski reprezentant po poškodbi pred dvema tednoma na zelenice vrnil prej, kot so sprva pričakovali. V klubskem sporočilu za javnost so tedaj zapisali, da ga čaka do osem tednov počitka. Kot se je izkazalo pozneje, Kampl ni imel zlomljene koščice v srednjem delu desnega stopala, ampak je bolečine čutil zaradi že v otroštvu nepravilno zarasle kosti, v kateri se je po močnem udarcu nabrala voda. Zato je hitro okreval in se v sredo prvič pojavil na treningu.

"Kevina poznam že dolgo. Da bi njegov motor kdaj deloval malo počasneje, še nikoli nisem doživel," je bil na novinarski konferenci pred tekmo proti Ingolstadtu optimist Schmidt, ki je s Kamplom deloval že v Salzburgu. Brez 26-letnega Slovenca je Bayer prejšnji teden v gosteh z 0:1 premagal Schalke, a četudi je imel vse od 4. minute na igrišču igralca več, nikakor ni navdušil z igro. To je bila sicer njegova edina zmaga v zadnjih petih krogih Bundeslige, v katerih je zbral le štiri točke.

Köln, njegov veliki rival v Porenju, v zadnjem času tudi ne blesti. Brez zmage je zadnje štiri kroge, trikrat je remiziral in enkrat izgubil. Aprila je Bayer na RheinEnergieStadionu slavil z 0:2, obračun novembra lani na BayAreni, ko je z 1:2 zmagal Köln, pa je z dvema zadetkoma zaznamoval Dominic Maroh. Ta je zaradi poškodbe še vedno na prisilnem počitku.

"Nobenih izgovorov - z derbija prinesite zmago!" je bil v nedeljo jasen napis na enem izmed plakatov Bayerjevih navijačev.
Zastreljana 11-metrovka Iličića na tekmi Lazio - Fiorentina (3:1)




NOGOMETNA REPREZENTANCA selektorja Srečka Katanca za tekmi z Malto in Poljsko (27)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni čas (ocena)Podrobnosti
VRATARJI (3)
Vid BelecCarpi (ITA II)Salernitana - Carpi 1:2vso tekmobranil tretjič zapored
Jan KoprivecAnorthosis Famagusta (CIP)Nea Salamis - Anorthosis 2:1

vso tekmo

/
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)

Atletico - Las Palmas 1:0

/

zaradi poškodbe rame bo manjkal tri do štiri mesece

BRANILCI (9)
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)

Chievo - Sampdoria 2:1

/

na klopi

Antonio Delamea MlinarOlimpija (SLO)

*konec jesenskega dela*

-

2. mesto v Prvi ligi Telekom Slovenije

Bojan JokićVillarreal (ŠPA)Sporting Gijon - Villarreal 1:3-

ni prijavljen za igranje v La Ligi

Boban JovićWisla Krakov (POL)

Ruch Chorzow - Wisla 1:0

/zunaj ekipe
Miha Mevlja
Rostov (RUS)*konec jesenskega dela* -7. mesto v ruskem prvenstvu
Miral SamardžićHenan Jianye (KIT)

*konec prvenstva*

-13. mesto v 16-članski Super ligi
Gregor SikošekLuka Koper (SLO)*konec jesenskega dela* -6. mesto v Prvi ligi Telekom Slovenije
Nejc Skubic
Konyaspor (TUR)

Karabukspor - Konyaspor 1:1

vso tekmo (5,7)

najslabše ocenjeni igralec Konyasporja, napravil napako pri izenačujočem golu v 46', 2 dobljena dvoboja, podaje 17/23 (74 %), v 62' - 2. karton
Dejan Trajkovski Twente (NIZ)Twente - Alkmaar 1:2/na klopi
VEZISTI (10)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Sampdoria 2:183' (2:0) (7,1)1 strel, podaje 20/28 (71 %)
Matic ČrnicRijeka (HRV)Rijeka - Istra 1:0/na klopi, prvič po poškodbi meniskusa med reprezentančnimi pripravami prejšnji mesec
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Leverkusen - Ingolstadt 1:2

vso tekmo (6,8)

vrnitev po poškodbi desnega stopala, drugi najbolje ocenjeni igralec Bayerja, 1 strel, podaje 57/70 (81 %), 3 dobljeni dvoboji

Rene KrhinGranada (ŠPA)

Granada - Real Sociedad 0:2

/

zunaj ekipe

Rok KronaveterOlimpija (SLO)*konec jesenskega dela* -2. mesto v Prvi ligi Telekom Slovenije
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Milan - Atalanta 0:064' (0:0) (6,8)
2 strela, podaje 17/23 (74 %), 2 preigravanji
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)Karlsruhe - Braunschweig 0:081' (0:0) (6,6)

podaje 8/13 (62 %), 4 dobljeni dvoboji, v 50' - 4. karton

Aleks PihlerMaribor (SLO)*konec jesenskega dela* -

1. mesto v Prvi ligi Telekom Slovenije

Benjamin Verbič
Köbenhavn (DAN)

*konec jesenskega dela*

-1. mesto v danskem prvenstvu, poškodovan (zaradi operacije trebušne stene bo manjkal mesec in pol)
Miha ZajcOlimpija (SLO)*konec jesenskega dela*-2. mesto v Prvi ligi Telekom Slovenije
NAPADALCI (5)
Robert BerićSt. Etienne (FRA)

Lorient - St. Etienne 2:1

13' (0:0) (6,0)

brez strela, podaje 4/5 (80 %), zamenjan zaradi rdečega kartona vratarja St. Etienna Moulina v 10. minuti

Roman BezjakDarmstadt (NEM)Darmstadt - Bayern 0:1/

na klopi

Josip IličićFiorentina (ITA)

Lazio - Fiorentina 3:1

59' (2:0) (5,5)

najslabše ocenjeni igralec tekme, v 48' zastreljal 11-m, branil je Marchetti,
2 strela, podaje 20/23 (87 %)
Milivoje NovakovićMaribor (SLO)*konec jesenskega dela*-

1. mesto v Prvi ligi Telekom Slovenije, poškodovan (zlom dela kosti pri gležnju)

Andraž Šporar Basel (ŠVI)*konec jesenskega dela*

-

1. mesto v švicarskem prvenstvu


V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 15 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.