Zmagoslavni stisk rok Slavka Matića in Alberta Riere.
Zmagoslavni stisk rok Slavka Matića in Alberta Riere. "Po pol ure še ne morem oceniti kakovosti slovenskega nogometa," je dejal Španec. Foto: www.alesfevzer.com
Andraž Šporar
Branilci Zavrča so dobro ustavili kapetana Olimpije Andraža Šporarja. Foto: www.alesfevzer.com
Marijan Pušnik
Marijan Pušnik je s svojimi varovanci drugič v tej sezoni klonil v Stožicah. 1. avgusta so tam z 0:2 zmagale Domžale, ki bodo v soboto tudi naslednji tekmec Olimpije. Obeta se zanimiv derbi, ekipi na lestvici loči le pet točk. Foto: www.alesfevzer.com
Izjemne obrambe Vidmarja v Ljudskem vrtu
Škarjice Matjašiča vrhunec tekme Olimpija - Zavrč
Rudar Gorici prizadejal tretji zaporedni poraz

Zgodil se ji je Zavrč, ki tudi pred njo ni "slekel gat". Haložani so od prihoda novega trenerja Slavka Matića že pet tekem neporaženi, zadnje štiri so dobili (Krško, Koper, Maribor, Olimpija) in prejeli le en zadetek.

Trud in delo dajeta sadove
39-letni trener iz Obrenovca v Srbiji je bil na novinarski konferenci v Stožicah (0:2) seveda nadvse zadovoljen: "Taki dosežki se v nogometnem klubu Zavrč ne dogajajo pogosto. Po zmagi nad Mariborom je bilo težko ponoviti še eno dobro tekmo. V štirih dneh premagati dva največja kluba v Sloveniji je gotovo velik uspeh. Srečanje se je odvijalo tako, kot smo pričakovali. Vedeli smo, kam prihajamo. Po njihovem uvodnem pritisku smo pravi čas dosegli zadetek, prav tako drugega. Do konca smo odigrali taktično fenomenalno. Lahko samo čestitam svojim fantom, naš trud in delo dajeta sadove. Fantje so maksimalno izčrpani, tako fizično kot psihično. Imam srečo, da so tekmovalci in imajo veliko srce. Moramo ostati mirni in s hladnimi glavami."

Športni direktor Zavrča Dušan Petković je prvi polčas spremljal tik ob novinarski tribuni. Veselil se je zgodnjega vodstva in po 0:2 začel žvižgati trenerju proti klopi ter mu z rokama kazati, naj zdaj umiri fante. Do konca prvega polčasa je še nekajkrat vstal in povzdignil glas ter opozarjal ali usmerjal tudi igralce. Ko je Damir Skomina odpiskal konec prvega dela, je v "šprintu" stekel na vrh tribune v VIP-prostor. Po odmoru ga nismo več opazili, tekmo je spremljal drugje.

"Katastrofalna neagresivnost in podaje"
Trener Olimpije Marijan Pušnik je bil razumljivo slabe volje. Zavrč že v 2. krogu ni prejel gola proti najboljšemu napadu lige (0:0), tokrat je to ponovil. Ljubljančani so bili najbližje zadetku v 3. minuti, ko je Lucas Elias Ontivero zadel vratnico.

"Povsem zaslužena zmaga Zavrča, temu ni kaj oporekati. Že proti Gorici nismo bili pravi, pa smo se izvlekli. Veliko premalo smo igrali v globino in širino, preveč smo nabijali žoge. Predvsem pa bi rad poudaril, da smo bili v prvem polčasu katastrofalni, kar se tiče agresivnosti in točnosti predaje žog. Veliko preveč dvobojev smo izgubili, puščali v sredini, da so gladko dobivali dvoboje in odbite žoge, nihče ni prekinil akcij, zlahka so prihajali naprej. Štirikrat so streljali in dvakrat lepo zadeli. Treba bo igrati veliko bolj konkretno in agresivno," je razmišljal Pušnik.

Pričakoval padec
Korošec na klopi zeleno-belih je že v soboto po zmagi v Novi Gorici opozoril, da je bilo lažje priti do prvega mesta, kot ga bo zadržati. Ter da je jasno, da bodo prišli tudi porazi in neodločeni izidi.

"Ni bilo pravega pristopa in tiste prave energije. Kot morda tudi vi sem pričakoval padec. Moram poudariti, da ni bilo kakšnega podcenjevanja, a kaže, da je še malce prisotna tista mentaliteta iz prejšnjih let, da če dobimo prvi zadetek, nekateri kar sklonijo glave. Pri prvem golu smo pustili, da so neovirano tekli z žogo mimo nas. Govorica telesa je bila zelo slaba, takoj je sledil še drugi zadetek, fantje se potem niso več dvignili. Kritike usmerite name, prevzemam vso krivdo za današnjo tekmo, da nisem fantov bolje psihično in taktično pripravil. Zavrč je odigral odlično tekmo. A ne bomo jokali, gremo po tri točke v Domžale," je še povedal Pušnik, ki je moral nekoliko premešati začetno postavo.

Napadalci niso bili enotni
Poškodba in bolezen Dejana Kelharja ga je prisilila, da je v osrčje obrambe ob Nemanjo Mitrovića znova postavil Kenana Bajrića, na levem boku pa se je predstavil Denis Klinar, ki je odigral prvo ligaško tekmo za Olimpijo. Enako velja za Ontivera.

"Mimounu ni šlo dobro že na prejšnji tekmi, zato je bil rezervist. Nameravali smo začeti z Zajcem, a se je v torek poškodoval na treningu. Tudi Hentyja sem zaradi obnašanja v Gorici najprej mislil pustiti na klopi, toda nato je prišlo do sprememb. Kapun ni igral slabo, a sem ga v drugem polčasu zamenjal, ker sem mislil, da bo Mimoun bolj kreativen. Potem se je poškodoval še Kronaveter. Napadalci danes niso bili enotni, niso odigrali dveh, treh podaj, bili premalo v kazenskem prostoru. Preveč smo lezli ven in veliko premalo streljali. Ni bilo predložkov, igra se je z 20, 25 metrov vračala. Vseskozi smo poskušali po desnem krilu. Veliko pomanjkljivosti še imamo, tako v igri kot fizični pripravi," je razložil Pušnik. Tudi napotki njegovih pomočnikov Oliverja Bogatinova in Andreja Kračmana niso pomagali.

Matić in Riera poslušata drug drugega
Na drugi strani so se Zavrčani veselili s svojimi 14 navijači, ki so zasedli vrh južne tribune. Takoj po zadnjem žvižgu Skomine se je proti njim obrnil Albert Riera in dvignil roke v zmagoviti pozdrav. Še nekaj gledalcev, ki so pesti stiskali za goste, se je pomešalo med druge obiskovalce tekme.

Nekdanji španski reprezentant je igral od 65. minute, vstopil je ravno v trenutku, ko se je nad Stožicami odprlo nebo. Kar nekaj časa je nogometaše pral močan naliv. "Riera je sijajen fant in profesionalec, obnaša se, kot da je debitant. Sem mlad trener, zato se lahko tudi jaz kaj naučim od njega. Da bi napredoval, rad tudi poslušam, tako da poslušava drug drugega. Že s samo pojavo veliko pomaga našim mladim nogometašem. Vključiti ga moramo postopoma, ne smemo tvegati poškodb," je o njem dejal Matić, ki je pred Zavrčem vodil Al Ahli iz Dohe in Napredak iz Kruševca.

Španec presenečen nad kakovostjo moštva
Riera je dodal: "Fizično še nisem pripravljen, da bi igral 90 minut, a na splošno se počutim dobro. Zadnjo tekmo sem odigral pred tremi meseci, gotovo bom potreboval nekaj tednov, da bom 100-odstotno pripravljen. Rad treniram in rad igram. Moj položaj na igrišču se bo spreminjal, igral bom tam, kjer me bodo potrebovali. Imamo kakovostno moštvo, bil sem presenečen nad tem. Verjeti moramo vase, da se lahko borimo z najmočnejšimi klubi v Sloveniji. Fantje so pokazali, da lahko nekaj naredimo. Pomembno je, da ne prejemamo zadetkov, to je osnova. Sicer pa je lahko motivirati fante proti Mariboru in Olimpiji, zdaj se bo treba z enako miselnostjo lotiti še drugih tekem. Seveda pa moramo biti pripravljeni tudi na poraze, iz njih se največ naučiš."

V Sloveniji se je pričakovano najprej naučil kletvic. Kot pravi, se mu ni bilo težko prilagoditi novemu okolju. Tudi zanj je bilo presenečenje, da je prišel v Zavrč, a to sprejema kot nov izziv v svoji karieri, v kateri je bil med vrhunci nastop v močni španski reprezentanci na Pokalu konfederacij v Južni Afriki leta 2009.

Izjemne obrambe Vidmarja v Ljudskem vrtu
Škarjice Matjašiča vrhunec tekme Olimpija - Zavrč
Rudar Gorici prizadejal tretji zaporedni poraz