Albert Riera je po Celju, Bravu in Mariboru doživel četrti poraz na klopi Olimpije. Domžale so v Stožicah zmagale prvič po decembru 2019, ko je bilo 0:1. Foto: www.alesfevzer.com
Albert Riera je po Celju, Bravu in Mariboru doživel četrti poraz na klopi Olimpije. Domžale so v Stožicah zmagale prvič po decembru 2019, ko je bilo 0:1. Foto: www.alesfevzer.com

Že po prvem polčasu je bilo 0:3, na koncu pa 1:4. Simon Rožman se je s tem izidom enkrat že veselil zmage v Ljubljani, in sicer maja 2019, ko je zeleno-bele vodil Safet Hadžić. Pol leta prej je bilo na srečanju teh dveh tekmecev 4:4.

Trener Ljubljančanov Albert Riera je moral zaradi kazni iz Kopra še tretjo tekmo spremljati s tribune. Nekajkrat je z glasnimi vzkliki podelil tudi nekaj navodil svojim varovancem.

Riera (desno zgoraj) med spremljanjem nedeljske tekme na tribuni. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Riera (desno zgoraj) med spremljanjem nedeljske tekme na tribuni. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

"Seveda sem zelo presenečen nad izidom. Kdor koli reče, da ni presenečen, bi lagal. Toda zaradi tega je ta igra tako lepa. Favorit si le na papirju. Zmagovati moraš na igrišču. Igralcem sem rekel, da raje izgubim danes kot pa v sredo ali nedeljo. Točke smo oddali moštvu, ki pravzaprav ni naš tekmec na lestvici. Če že moraš izgubiti, je bolje, da izgubiš proti takšnim ekipam," je pred gostovanjema v Celju in Murski Soboti ta teden na novinarski konferenci po tekmi povedal Španec.

"Zgodi se takšna tekma, ni bil naš dan. Če bi zmagovali samo favoriti, nam ne bi bilo treba igrati. Morda je dobro za igralce, da so prejeli opozorilo. V uvodnih 45 minutah nismo bili Olimpija. Ni bilo prave intenzivnosti, nismo dobili nobene druge žoge. Pri nogometu ne gre samo za kakovost, taktiko ali postavitev na zelenici. Imeli smo 22 strelov, samo osem jih je bilo v okvir vrat. To je zelo slabo, to moramo izboljšati. V drugem polčasu so bili igralci takšni, kot jih poznam. Ves čas so imeli žogo, bili so boljši in so si ustvarjali priložnosti. Za prvi polčas to ni veljalo."

V prvem polčasu smo bili neprepoznavni in ga moramo čim prej pozabiti, takoj na začetku drugega pa smo pokazali drug obraz in igrali tako, kot želimo. Imeli smo deset položajev, iz katerih bi skorajda morali zadeti. Zbrali smo 22 strelov in dosegli le en zadetek. Naša učinkovitost na zadnjih tekmah je zelo slaba. Ne moremo dati gola in odločiti tekme, to bomo morali popraviti. Na drugi strani imam občutek, da je vsak strel Domžal končal v naši mreži.

Svit Sešlar

"Zakaj nisem menjal? To je neke vrste kazen."

Riera ni bil zadovoljen z izpolnjevanjem načrta pred tekmo: "Vedeli smo, kaj tekmec dela dobro. Vse gole smo prejeli na način, ki smo se mu želeli izogniti. O tem smo se pogovarjali na treningih v zadnjih dneh."

Mimogrede je še malce okrcal igro Domžal v drugem polčasu. "Matematično še nismo prvaki, ampak seveda nimam dvomov, kdo bo prvak. Lahko bi osvojili dva pokala, tako glede osvojenih točk kot načina igre. Če bi bil danes igralec v rumenem dresu, bi si kljub zmagi še vedno želel biti zelen. Zaradi načina igre. Če bi vprašali igralce Domžal, ali so v drugem polčasu uživali, bi najbrž rekli, da niso. Seveda uživajo v izidu, ne poznam pa nobenega igralca, ki bi užival v igri brez žoge."

Riera na celotni tekmi ni opravil niti ene menjave, to se je pri Olimpiji pred domačimi gledalci zgodilo prvič po maju 1996: "Mogoče je to neke vrste kazen. Včasih se moraš potruditi popraviti, kar si slabo naredil. Zakaj bi ti pri tem pomagal nekdo drug?"

Trener Olimpije se ne strinja, da bi bila morda zaradi visoke prednosti na lestvici, ki znaša kar 16 točk, vprašljiva motivacija njegovih varovancev: "Vprašajte druge ekipe, ali bi bile raje v našem ali svojem položaju. Sam bi bil vedno rad v tem položaju. Ne gre za vprašanje motivacije, igralcev ni težko motivirati. Glede na to, s kakšno strastjo in željo živim nogomet, imajo v moji ekipi prostor samo igralci, ki mi sledijo. Do zdaj so imeli vsi nogometaši energijo in željo. Do konca sezone bo tako. Če bo kdo popustil, bo imel z mano težave."

Zadetki s tekme Olimpija – Domžale

Rožman: Predvsem kontinuirano napadanje še ni tako, kot bi si želel

Na drugi strani je bil Simon Rožman razumljivo zelo zadovoljen: "Uspela nam je zelo lepa tekma. Mogoče smo Olimpijo ujeli na levi nogi, kar pa ne zmanjšuje dejstva, da smo bili danes dobri, blizu najboljšega v tej sezoni. Ekipa se počasi razvija v smeri, ki si jo želimo. Zadetke smo dosegli v pravem času in na pravi način. Smo zadovoljni, ni lahko igrati v Ljubljani proti tako kakovostni ekipi, ki ima 16 točk prednosti. Mlada ekipa je pokazala potencial, se pa zavedamo, da moramo narediti še ogromno stvari, da bi bili še bolj konkurenčni. Gotovo to ni naš maksimum. Predvsem kontinuirano napadanje še ni zgrajeno do te mere, kot bi si jaz želel. Že zelo dolgo nisem imel tako enotne ekipe, ki je rosno mlada (v prvi postavi je bilo šest igralcev, rojenih leta 2001 in pozneje, op. a.). Fantje imajo velike ambicije in so zelo delovni. Na treninge prihajajo z nasmeškom. Zadovoljen sem z energijo, ki jo kažejo. S kakovostjo pa se ne bom nikoli zadovoljil in jih bom gnal do nezavesti."

Ga je bilo kaj strah, da bi lahko v drugem polčasu tako kot v prvem delu sezone znova zapravili visoko prednost? "Dejansko me je na začetku drugega polčasa zaskrbelo, da bi se ponovil jesenski scenarij, pri 3:1 se mi je zavrtel film. Toda ekipa je odreagirala na super način, pokazala je stabilnost in treznost. Kot trenerju mi je predvsem pomembno, da se fantje učijo iz napak. Da pri 3:1 ni treba nobene panike, da ostaneš miren in se držiš tistega, kar si se dogovoril. Ekipa je bila soočena z izpitom odraščanja, da ne dela istih napak, ki bi se nam vlekle skozi vso sezono. Jeseni smo se še učili, vsak VAR nas je zatresel, ogromno je bilo nihanj v igri. Še vedno so, a jih je veliko manj. Zato smo tudi tekmovalno malce uspešnejši."

Sorodna novica Domžale v Stožicah napolnile mrežo Olimpije

V Evropo ne želijo nepripravljeni, ne obremenjujejo se z lestvico

Domžale so zdaj le še dve točki za drugouvrščenima Mariborom in Celjem. "Ne bi želel, da ekipa dela prehitre korake in da prideš v Evropo nepripravljen, saj potem sledi samo veliko razočaranje. Čisto iskreno, ne obremenjujemo se z lestvico. Kar se tega tiče, smo mirni. Radi bi ujeli tudi neko kontinuiteto, se pa zavedamo modela dela našega kluba. Da bi prišli do popolnosti, bo verjetno zelo težko. Če spreminjaš ekipo vsakih šest mesecev, je to težko."

Po porazu v uvodnem spomladanskem krogu proti Taboru Sežani kar z 0:4 so Domžalčani nanizali pet tekem brez poraza. Dobili so vse tri tekme v gosteh. Na splošno jim gre na tujih zelenicah odlično, zadnji poraz zunaj doma so doživeli 18. septembra v Celju (2:1).

"Pri porazu proti Sežani sem mogoče tudi sam naredil napako oziroma tvegal, saj smo zimske priprave potegnili v šesti teden in igralce zelo obremenili. Sem pa igralcem očital psihično pripravo po vrnitvi iz Umaga. Tekmo smo izgubili v uvodnih desetih minutah na neprimeren način. Igralci so dobili klofuto, vendar smo bili v trenerskem štabu mirni, ker smo vedeli, da bo svežina prihajala pozneje. Na splošno po porazih nikoli ne delamo drame. Ko vidiš, da fantje dajejo maksimum, je treba potrpeti. Tako bomo delovali tudi naprej. Tudi torkov pokalni poraz v Kopru za nas ni bil nobena katastrofa. Imamo zelo ozek kader, 18 igralcev in dva kadeta. Ko je zgoščen ritem tekem, je energijsko zelo težko zdržati. Daleč od tega, da smo se šli predat v Koper, odločili smo se pač za menjave, a se nam ni izšlo. Ekipa se več nauči iz porazov, tudi ta poraz nas je nekaj naučil. Na dolgi rok gremo gotovo v pravo smer."

Sorodna novica Maribor le remiziral proti spomladi še neporaženemu Taboru; zmaga Celja v Kopru

Milec: Ne moremo reči, da so bili bolj borbeni od nas

Mariboru še drugič v tej sezoni v Ljudskem vrtu ni uspelo premagati Tabora. Septembra je bilo 2:2, ko so Kraševci sredi drugega polčasa povedli celo z 0:2. V soboto so se znova znašli v prednosti, vijoličasti pa se več kot do točke niso dokopali.

Kapetan Martin Milec nad izidom 1:1 ni mogel biti navdušen: "Težko je bilo prebiti njihovo obrambo, sploh v prvem polčasu. V drugem polčasu je bilo malce lažje, prišli smo do nekaj priložnosti. Žal smo bili premalo natančni in premalo zbrani, zmanjkalo je tudi nekaj sreče. Žal tri točke niso ostale doma. Tabor je zdaj v takšnem položaju, da res gre na vsako žogo na vsakem centimetru igrišča. Tako kot se mi borimo za Evropo, tako se oni borijo za obstanek. Ne moremo pa reči, da so bili bolj borbeni od nas. V določenih trenutkih je bilo mogoče tako videti, ker so igrali na takšen način, toda glede želje in energije smo bili gotovo na isti ravni kot oni."

Dušana Kosića in njegove varovance nova pomembna tekma čaka v četrtek, ko se bo Tabor na primorskem derbiju zadnjeuvrščenih moštev pomeril z Gorico. Foto: www.alesfevzer.com
Dušana Kosića in njegove varovance nova pomembna tekma čaka v četrtek, ko se bo Tabor na primorskem derbiju zadnjeuvrščenih moštev pomeril z Gorico. Foto: www.alesfevzer.com

Dušan Kosić je s Taborom po pokalnem izpadu proti Rogaški nadaljeval pozitiven prvenstveni niz, Sežanci so spomladi še edino neporaženo moštvo v ligi.

"Tekma je bila zanimiva do zadnjih minut. Naš načrt je bil, da pritiskamo na vezne igralce Maribora in pustimo čim manj prostora napadalcem, da stojimo blizu. Večji del tekme smo to dobro delali, do 60., 70. minute. Iz ene izmed redkih priložnosti nam je uspelo doseči tudi zadetek. Že v prvem polčasu smo imeli kar nekaj prostora, a smo slabo odigrali. Bili smo nepotrpežljivi. Ko je Maribor stopil na plin in dvignil ritem, smo začeli zamujati. Ni nam uspelo zadrževati žog in v tistem obdobju smo res trpeli, parkirali smo avtobus v svojem kazenskem prostoru. Težko smo šli ven iz njega, ampak smo na srečo preživeli. Za nas je to velika točka. Čestitke fantom za odnos skozi vso tekmo."

Zadetka s tekme Maribor – Tabor Sežana

Zeljković: V obrambi smo bili 'kriminalni'

Med ekipami, ki se borijo za Evropo, so trenutno v največji krizi Koprčani, ki so v soboto doživeli še četrti zaporedni prvenstveni poraz na Bonifiki. Pokalna zmaga nad Domžalami z 2:0 je tako šla hitro v pozabo, Celje je tako kot prejšnji mesec Maribor in Olimpija zmagalo z 0:1.

Kapetan kanarčkov Andrej Kotnik, dvakratni strelec v podaljšku v pokalu, je po uri igre mesto na igrišču prepustil Nikoli Krajinoviću: "Že v prvem polčasu so bili malo boljši, v drugem pa so nas povsem nadigrali. Mi nismo bili niti približno pravi. Ne vem, zakaj je prisoten neki strah oziroma negativna energija. To moramo spremeniti. Vsakdo se mora zazreti sam vase, ne preostane nam drugega, kot da treniramo in delamo naprej ter poskušati dati maksimum na vsakem treningu in vsaki tekmi."

Trener Zoran Zeljković je imel po porazu dolg sestanek z igralci, ob nemoči je bil zelo mrkega pogleda. Celje in Maribor zdaj bežita Kopru že za sedem točk: "Bili smo premalo agresivni, brez kartona in resnega prekrška. Na takšnih tekmah se tako ne igra. Vse izhaja iz obrambe, v tem segmentu smo bili danes 'kriminalni'. Tekmec si je upal več, pokazal je več in zasluženo zmagal."

Junak Celjanov je pet minut pred koncem po protinapadu postal rezervist Charles Ikwuemesi, ki je pozimi ob mamini kuhinji pridobil preveč kilogramov. Podajalec Lovro Bizjak je povedal: "Ob odmoru smo se dogovorili, da moramo v drugem polčasu malo stopiti na plin. Pokazali smo res kakovostno predstavo. Imeli smo veliko priložnosti, lahko bi dosegli še kakšen zadetek. Bili smo veliko boljši, predvsem s kombinatoriko in igro naprej. To je bila formula za zmago."

Rezervist Ikwuemesi zagotovil Celju zmago na Bonifiki
Zadetka s tekme Gorica – Mura
Zadetki s tekme Radomlje – Bravo

27. krog

Sreda ob 13.00:
BRAVO – MARIBOR

Ob 15.00:
DOMŽALE – KALCER RADOMLJE

Ob 17.30:
CELJE – OLIMPIJA

Četrtek ob 15.00:
CB24 TABOR SEŽANA – GORICA

Ob 17.30:
MURA – KOPER


Lestvica:                             
OLIMPIJA          26 19  3  4 48:26 60
MARIBOR           26 13  5  8 53:31 44
CELJE             26 12  8  6 37:30 44
DOMŽALE           26 11  9  6 40:30 42
MURA              26  9 11  6 37:31 38
KOPER             26 10  7  9 34:25 37
BRAVO             26  6  6 15 23:28 24
KALCER RADOMLJE   26  4 10 12 21:46 22
CB24 TABOR SEŽANA 26  3 11 12 24:52 20
GORICA            26  3 10 13 22:40 19