17 odigranih tekem in 17 golov je statistika Žana Vipotnika v Prvi ligi v zadnjega pol leta. Tri zadetke je dodal še v pokalu proti Krki in Rudarju Velenje. Foto: www.alesfevzer.com
17 odigranih tekem in 17 golov je statistika Žana Vipotnika v Prvi ligi v zadnjega pol leta. Tri zadetke je dodal še v pokalu proti Krki in Rudarju Velenje. Foto: www.alesfevzer.com

Bilo je 2. oktobra lani, ko je Vipi, kot ga kličejo, v mestu vrtnic odprl svoj račun z zadetki, na katerem se jih je do zdaj nabralo 17. V 81. minuti je zamenjal Roka Baturino in sedem minut pozneje po dolgi globinski podaji Roka Kronavetra, ko je imel veliko prostora, z lepim strelom v bližnji kot postavil končni izid 1:4. To je bil njegov prvi gol v dresu vijoličastih v Prvi ligi ob 17. nastopu!

"Ni lahko, ko prideš iz mladincev med člane. Imel sem priložnosti, da bi se že prej vpisal med strelce, a jih nisem izkoristil. Upam, da bo zdaj drugače in da se mi bo s tem zadetkom odprlo. Ni preprosto, ko ne moreš in ne moreš zadeti. V takšnih trenutkih se je treba zbrati, še bolj trdo delati in potem se ti to po navadi poplača," je razmišljal po tistem dvoboju.

Ko smo ga po novih treh golih v soboto za zmago z 0:3 povprašali, kaj je za njegov strelski izbruh pomenil prvi zadetek jeseni na istem prizorišču, je odgovoril takole: "Tista tekma je bila dokaz, da sem sposoben zadevati tudi v prvi ligi. Odprlo se mi je in potem tudi steklo."

Vipotnik ostaja v odlični formi

Tudi če malo zgreši žogo, gre v mrežo

Vipotnik je po marčevski strelski suši v državnem prvenstvu, ko je zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice na pokalni tekmi proti velenjskemu Rudarju moral izpustiti srečanji proti Taboru in Bravu, že ujel dosežek najboljšega strelca lanske sezone Ognjena Mudrinskega in je zdaj znova ušel Mirlindu Dakuju. Napadalec Mure ostaja pri 14 golih.

"Pred poškodbo mi je šlo res dobro. Škoda, da sem se poškodoval, a vse se zgodi z razlogom. Moral sem potrpeti dva tedna. Pozdravil sem poškodbo in prišel dobro pripravljen v reprezentanco. Zdaj pa nadaljujem v klubu," je povedal 21-letni Konjičan, ki bi se lahko do konca sezone približal tudi 26 golom Anteja Vukušića iz sezone 2019/20. Ta je bil v zadnjem desetletju poleg Daria Vizingerja v isti sezoni (23) edini golgeter, ki je v slovenski ligi presegel mejnik 20 zadetkov.

O tem, kje se bo ustavilo število njegovih golov, noče špekulirati. "O mejah nerad govorim. Zadeti poskušam na vsaki tekmi. Mislim, da je to najboljša pot." Zadetka z 11-metrovke sploh še nima, vse je dosegel iz igre.

V zadnjem času polni mreže na vse mogoče načine. Prejšnjo nedeljo v Stožicah si je San Marino po njegovem predložku zabil avtogol, pri prvem golu v Novi Gorici je slabo posredoval domači vratar Matevž Dajčar. "Ko imaš samozavest in zaupanje trenerja, je vse lažje. Tudi če malo zgrešiš žogo, gre v mrežo. Zdaj imam vse, kar potrebuje napadalec, da dosega zadetke. Zahvaliti se moram tudi soigralcem, ki me iščejo z žogami. Najpomembneje pa je, da pomagam ekipi, da osvaja tri točke."

Podpis Vipotnika je bil po sobotni tekmi zelo zaželen tudi pri podmladku Gorice. Konjičan je bil v mlajših kategorijah med najobetavnejšimi slovenskimi nogometaši. V sezoni 2016/17 je za ekipo Maribora do 15 let na 26 tekmah dosegel kar 58 zadetkov, v sezoni 2018/19 pa v kadetski ligi na 26 tekmah 37 golov. S tem je bil najboljši strelec 1. SKL, 14 mesecev mlajši Šeško je tedaj v dresu Domžal na 23 tekmah v statistiko vpisal 21 zadetkov in nato odšel v Salzburg. Tudi pri mladincih je Vipotnik uspešno tresel mreže. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Podpis Vipotnika je bil po sobotni tekmi zelo zaželen tudi pri podmladku Gorice. Konjičan je bil v mlajših kategorijah med najobetavnejšimi slovenskimi nogometaši. V sezoni 2016/17 je za ekipo Maribora do 15 let na 26 tekmah dosegel kar 58 zadetkov, v sezoni 2018/19 pa v kadetski ligi na 26 tekmah 37 golov. S tem je bil najboljši strelec 1. SKL, 14 mesecev mlajši Šeško je tedaj v dresu Domžal na 23 tekmah v statistiko vpisal 21 zadetkov in nato odšel v Salzburg. Tudi pri mladincih je Vipotnik uspešno tresel mreže. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

S prestopom se ukvarjata agent in klub

Govorice o poletnem prestopu, največ se piše o zagrebškem Dinamu, ga ne vznemirjajo: "Konkretno ne vem skoraj nič. Določeni pogovori potekajo, a je še veliko časa. Nič še ni dorečeno. Vse skupaj dojemam kot pozitivno dogajanje. Ne spravlja me iz tira, za to imam agenta in klub, da se ukvarjata s tem. Jaz sem tu, da čim bolje igram in zabijam gole. Ko bo čas, se bomo usedli, se pogovorili in se na koncu odločili tako, da bo zame najbolje. Vsak igralec seveda sanja oziroma si želi, da je v pogovorih za prestop v večji klub. Bomo videli, kaj se bo iz tega izcimilo. Z glavo sem trenutno še vedno pri Mariboru."

Bi lahko pri odškodnini padel tudi rekord slovenske lige Ezekiela Hentyja, ki je leta 2016 iz Olimpije v moskovsko Lokomotivo prestopil za pet milijonov evrov? "Cilj napadalca seveda je, da se čim bolje proda, a s številkami nisem obremenjen. Bomo videli, kaj in kako bo."

Pozimi so v Ljudskem vrtu zavrnili ponudbo New York Cityja, že tedaj je bilo jasno, da za manj kot tri milijone evrov, kolikor so leta 2019 iztržili ob prodaji Jana Mlakarja v Brighton, Vipotnika ne nameravajo izpustiti.

V sredo v pokalu proti Primorju

Priložnosti za višanje cene bo imel Vipi to pomlad še kar nekaj. Pred Mariborom je še sedem tekem v prvenstvu, veliko pričakuje tudi od Pokala Pivovarna Union. V sredo se bo v četrtfinalu doma pomeril z drugoligašem Primorjem.

"Osvojiti pokal je zdaj naš glavni cilj. Tudi proti Ajdovcem ne bo lahko, od prve minute bomo morali biti 150-odstotni. V prvenstvu gremo tekmo za tekmo. Moramo uživati v nogometu in poskušati čim večkrat zmagati, da si bomo priborili nastope v Evropi," pravi Vipotnik, čigar predstavo si je po pisanju Nogomanie v soboto v živo ogledal član Dinamove uprave Dario Šimić.

Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Pri Gorici ni bil pravi, a je tudi veliko pridobil

Kraj, kjer je po decembrski domači tekmi proti Radomljam (7:0) dosegel svoj drugi hat-trick v letošnji sezoni, zelo dobro pozna. Pred dvema letoma je namreč v Novi Gorici kot posojen nogometaš odigral spomladanski del sezone, a je na 17 tekmah v 666 minutah zadel le enkrat.

"Tu se dobro počutim in v prihodnje se bom sem gotovo vračal. Škoda, da se na tistih tekmah, na katerih sem igral za Gorico, nisem bolj izkazal. Tedaj sem bil še zelo mlad, a to ne sme biti izgovor. Nisem bil pravi. Kljub temu sem veliko tudi pridobil. Po imenih smo imeli dobro ekipo, veliko je bilo starejših igralcev, ki so mi dali ogromno dobrih nasvetov. Prvič sem bil zdoma, živel sem sam, dobil sem trdo kožo tudi za naprej, da mi bo malo lažje in da se bom znal odzvati v podobnih položajih. Bila je življenjsko lepa izkušnja, užival sem, rezultati pa nam žal niso šli na roko. Zato je grenek priokus."

V tej sezoni je na treh tekmah proti Gorici šestkrat zatresel mrežo, dvakrat tudi decembra ob zmagi z 2:1 pred domačimi navijači.

Tekma je bila zahtevna. Vedeli smo, da se bodo Novogoričani branili. Postavili so se italijansko, nazaj, v blok. Hvala Bogu so se odprle luknje in izkoristili smo svoje priložnosti. Dobro, da smo zadeli že v prvem polčasu, potem je bilo vse lažje.

O zmagi nad Gorico z 0:3

S Šeškom igrata tudi namizni tenis

Pred desetimi dnevi je zadel že ob debiju v reprezentanci, dosegel je zmagoviti gol na gostovanju v Kazahstanu na uvodni tekmi kvalifikacij za Euro 2024 (1:2). Navijači veliko pričakujejo od njegovega sodelovanja z Benjaminom Šeškom.

"Zelo veliko sva se družila, bila sva tudi 'sparing partnerja' pri namiznem tenisu, ki ga približno enako dobro igrava. Res dobro sva se ujela. Zavedava se, kaj so naloge enega in drugega. Sva dober par, na igrišču in zunaj njega. Tudi v mlajših selekcijah sva velikokrat igrala skupaj. Potencial gotovo je, treba bo biti tudi v dobri formi. Upam, da bom v reprezentanci nadaljeval takšne igre, kot sem jih pokazal proti Kazahstanu in San Marinu," je sklenil napadalec Maribora.