Armin Bačinovič je že pred časom pritegnil pozornost Palerma, vendar po besedah športnega direktorja Walterja Sabatinija ni več v njegovih načrtih. V soboto je 20-letni vezist odigral jubilejno stoto tekmo za Maribor. Foto: EPA
Armin Bačinovič je že pred časom pritegnil pozornost Palerma, vendar po besedah športnega direktorja Walterja Sabatinija ni več v njegovih načrtih. V soboto je 20-letni vezist odigral jubilejno stoto tekmo za Maribor. Foto: EPA
Marcos Tavares
Marcos Tavares je proti Nafti (3:1) prvič, odkar igra v Ljudskem vrtu, dosegel "hat-trick". Foto: MMC RTV SLO
Fabrizio Miccoli
Kapetan Fabrizio Miccoli ne bo pomenil nevarnosti za mariborska vrata, saj je poškodovan. Foto: EPA
Delio Rossi
Trener Palerma je od novembra Delio Rossi, ki je predtem štiri leta vodil Lazio. Foto: EPA

Vijoličasti so pred velikim izzivom. Z uspehom proti Palermu bi se uvrstili v Evropsko ligo in dobro napolnili klubsko blagajno. Korak od sanjskega dosežka so bili že lani, a naposled so morali priznati premoč Sparti iz Prage, ki se je že na prvi tekmi v Mariboru veselila zmage z 2:0.

Prenos tekme Palermo - Maribor bo na TVS 2 in MMC TV.

Izhodišče pred tekmama 4. predkroga drugorazrednega evropskega tekmovanja pa je v primerjavi z lanskim vendarle bistveno drugačno. Mariborčani so Čehe v Ljudskem vrtu pozdravili še globoko pod vtisom krutega izpada iz Lige prvakov proti Zürichu in s popotnico neprepričljivih predstav v državnem prvenstvu, ki so ga začeli z dvema porazoma. Letos je Milaničeva četa po štirih krogih Prve lige si še neporažena, enak je njen izkupiček s štirih tekem v Evropi - tri zmage in en remi.

Sabatini: "Moramo biti previdni"
Kot kaže, se razigranega Maribora Sicilijanci vsaj malce bojijo. "Slovensko moštvo je težka ovira, ki je ne smemo podcenjevati, še posebej, ker je s stališča telesne pripravljenosti in tekmovalne forme v boljšem položaju kot mi. Boljše tehnične sposobnosti naših nogometašev ne bodo dovolj za uspeh. Moramo biti previdni, ne smemo si privoščiti spodrsljaja," je za spletno stran reterete24.it v ponedeljek povedal športni direktor Palerma Walter Sabatini.

Na spletu se je pojavila tudi novica, da se je Palermo že pred nekaj meseci zanimal za mariborskega vezista Armina Bačinoviča. "Na teh dveh tekmah ga bodo lahko bolje spoznali. Po žrebu za Evropsko ligo smo spregovorili nekaj besed, toda nič konkretnega. V Italiji so nanj oko vrgli še trije klubi," je za portal palermo24.net dejal njegov zastopnik Vlado Borozan.

Se odpravljate v Palermo? Preberite si MMC-jevo reportažo iz tega mesta izpred štirih let.

Premagali Napoli in Valencio
Lani petouvrščeno moštvo italijanskega prvenstva je v četrtek na stadionu Renzo Barbera slavilo na turnirju treh ekip, na katerem sta poleg Palerma sodelovala še nekoliko oslabljeni Napoli (brez Mareka Hamšika, Ezequiela Lavezzija in Urugvajca Edinsona Cavanija, ki se je v Neapelj preselil ravno iz Palerma) in Valencia. Varovanci Delia Rossija so oba tekmeca ugnali z 1:0, strelca sta bila novinca v rožnato-črnem dresu Massimo Maccarone in Čilenec Mauricio Pinilla. Bolje so igrali proti Špancem.

Poročevalci so hvalili predvsem argentinskega reprezentanta Javierja Pastoreja, 16.000 navijačem pa se je predstavil tudi mladi urugvajski napadalec Abel Hernandez, ki je le dan prej zadel na reprezentančni tekmi v Lizboni proti Angoli (2:0). V novo ekipo se je dobro vklopil še en Južnoameričan, argentinski branilec Ezequiel Munoz. Turnir si je ogledal tudi Darko Milanič.

Navdušenje na prvem treningu
Da v Palermu od letošnje sezone pričakujejo veliko, ne pričajo samo besede predsednika Maurizia Zamparinija - "To je najmočnejše moštvo, ki sem ga kdaj imel", temveč tudi množičen obisk navijačev na prvem treningu v domačem mestu prejšnji ponedeljek. Na tribunah (stadion sprejme 36.822 gledalcev) jih je bilo kar 12.000.

Za tekmo proti Mariboru so do ponedeljka prodali nekaj več kot 4.000 vstopnic, ki stanejo od 10 do 170 evrov. Na Sicilijo bo z letalom ali vlakom odpotovalo tudi približno 100 navijačev vijoličastih. Ti lahko kupijo vstopnice za 10 evrov še danes do 22.00 v Tribuna baru, saj nakup na stadionu na dan tekme ne bo mogoč.

Prenos bo!
Nogometaši se bodo na prizorišče tekme s čarterskim letom odpravili v sredo ob 10.15 in ob 20.30 opravili uradni trening. Tekma bo v četrtek ob isti uri s prenosom na TV Slovenija 2. Komentator bo Ivo Milovanovič, sodnik pa Škot Douglas McDonald, ki je septembra lani delil pravico na srečanju Slovenija - Poljska (3:0).

Maribor je v ponedeljek podaljšal pogodbo z branilcem Sinišo Andželkovičem, ki bo tako v Ljudskem vrtu ostal do poletja 2013.

Evropska liga, 4. predkrog, prve tekme

Četrtek ob 20.30 (prenos na TV Slovenija 2):
PALERMO - MARIBOR
Torek:
ARIS - AUSTRIA
BEŠIKTAŠ - HJK HELSINKI
Četrtek:
SIBIR NOVOSIBIRSK - PSV EINDHOVEN
BATE BORISOV - MARITIMO (POR)
BAYER LEVERKUSEN - SIMFEROPOL (UKR)
PARIS SG - MACCABI TEL AVIV
CSKA MOSKVA - ANORTHOSIS (CIP)
RAPID DUNAJ - ASTON VILLA
SLOVAN BRATISLAVA - STUTTGART
CSKA SOFIJA - THE NEW SAINTS (WAL)
AIK SOLNA - LEVSKI SOFIJA
DNIPRO (UKR) - LECH POZNAN
OMONIA (CIP) - METALIST (UKR)
ODENSE - MOTHERWELL (ŠKO)
FEYENOORD - GENT
STEAUA BUKAREŠTA - GRASSHOPPERS
DEBRECEN - LITEX LOVEČ (BLG)
GALATASARAY - KARPATI (UKR)
VASLUI (ROM) - LILLE
CLUB BRUGGE - DINAMO MINSK
GENK - PORTO
PAOK - FENERBAHČE
HAJDUK - UNIREA (ROM)
LAUSANNE - LOKOMOTIVA MOSKVA
CELTIC - UTRECHT
LIVERPOOL - TRABZONSPOR
TIMIŠOARA - MANCHESTER CITY
DUNDEE (ŠKO) - AEK ATENE
NAPOLI - ELFSBORG (ŠVE)
ALKMAAR - AKTOBE (KAZ)
GETAFE - APOEL (CIP)
GYÖRI - DINAMO ZAGREB
STURM GRADEC - JUVENTUS
BORUSSIA DORTMUND - KARABAH (AZR)
SPORTING - BRÖNDBY
VILLARREAL - DNEPR (BLR)
Povratne tekme bodo 26. avgusta.