Prva zvezdnika Barcelone in Reala - Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters
Prva zvezdnika Barcelone in Reala - Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo, Sergio Busquets, Eric Abidal
Dvignjena "La Manita" Erica Abidala na novembrskem obračunu na Camp Nouu, ko je bilo kar 5:0 za Barcelono. Foto: Reuters
Angel di Maria in Gonzalo Higuain
Gonzalo Higuain se počasi vrača po poškodbi. Argentinec je v dresu Reala že zatresel mrežo Barce. Foto: Reuters
Lionel Messi
Leo Messi je Realu v svoji karieri zabil že sedem golov, še nikoli pa ni zadetka dosegel proti ekipi, ki jo vodi Jose Mourinho. Foto: EPA
Xavi Hernandez
Mrežo Reala je na prvem letošnjem obračunu načel Xavi Hernandez. Foto: Reuters
Carles Puyol, Sergio Ramos
Dokončno je zavrelo na prvem letošnjem El Clasicu, ko je ob koncu z brutalnim štartom Lea Messija zaustavil Sergio Ramos, nato pa je v efektu odrinil še Carlesa Puyola in Xavija Hernandeza. Foto: Reuters


Obračun Barcelone in Reala vselej velja za enega izmed vrhuncev sezone. Zdaj navijače Barce in kraljevega kluba ter vse nogometne navdušence čakajo kar štirje El Clasici v vsega 17 dneh. Trenutno sta moštvi nedvomno najbolj "vroči" zasedbi na stari celini. Kljub večnemu rivalstvu in prestižu, pa bodo tekme še posebej pomembne, saj oba velikana ostajata v igri za vse tri lovorike.

Barcina prednost neulovljiva?
Prvi obračun bo na sporedu v soboto. Na Santiagu Bernabeuu se bosta najprej pomerila v 32. krogu španske Primere. Prav prvi je nekako najmanj pomemben. Čeprav je prav tekma v državnem prvenstvu tisti pravi El Clasico, pa bo srečanje v Madridu imelo morda nekaj manj veljave. Sedem tekem pred koncem La lige ima Barcelona kar osem točk naskoka pred večnim tekmecem.

V primeru zmage Reala bi ta razlika skopnela le na pet, a do konca je potem le še šest tekem in Katalonci so si v letošnji sezoni privoščili vsega štiri spodrsljaje v prvenstvu. Tudi Jose Mourinho je po porazu s Sportingom pred dvema tednoma priznal, da je državno prvenstvo bolj ali manj odločeno in Barca je tako pred tretjo zaporedno osvojitvijo državnega prvenstva.

Skupno nekoliko uspešnejši Real
Odigran bo že 210. El Clasico. Nekoliko uspešnejši je bil do zdaj Real, ki je dobil 85 tekem, 82-krat je slavila Barca. Katalonci imajo tako že letos priložnost, da v medsebojnih obračunih prehitijo Madridčane. Po teh štirih tekmah bosta naslednji že avgusta, saj se bosta kluba pomerila v španskem superpokalu.

V državnem prvenstvu je bilo odigranih 161 tekem. Tudi tu je boljši Real, ki je Barco v španskem prvenstvu na kolena spravil 68-krat. Nogometaši "blaugrane" so bili boljši na 63 srečanjih. Kljub manjšemu zaostanku v skupnem seštevku (tudi v številu lovorik so v prednosti beli: 73:70) pa je Barcelona boljša v zadnjem obdobju. Aktualni državni prvaki so dobili pet zadnjih obračunov, trener Pep Guardiola, tudi nekdanji kapetan Barce, pa proti največjemu rivalu sploh še ni oddal točke.

Barca dvakrat zapored osvojila Bernabeu
Na Santiagu Bernabeuu je Barcelona zmagala dvakrat zapored. Lani z 2:0, ko sta zadela Lionel Messi in Pedro Rodriguez. V sanjski sezoni pred dvema letoma, ko so nogometaši katalonskega ponosa slavili zgodovinski trojček, pa je bilo na domovanju Reala kar 2:6. Messi in Thierry Henry sta zabila po dvakrat, med strelce sta se vpisala še centralna branilca Carles Puyol in Gerard Pique. Za Real sta zadela Gonzalo Higuain in Sergio Ramos.

Prvi medsebojni obračun v letošnji sezoni je s kar 5:0 na Camp Nouu dobila Barca. Varovanci Guardiole so nasprotniku odčitali pravo učno uro in pol nogometa. V bleščeči predstavi so za slovito "La Manito" ali dlan zadeli Xavi Hernandez, Pedro, David Villa dvakrat in Jeffren Suarez. S to zmago je Barcelona tudi prehitela Real na lestvici državnega prvenstva.

Sledi finale kraljevega pokala
V sredo se bosta na Mestalli v Valencii srečala še v finalu pokala. Na srečanjih kraljevega pokala je boljša Barca – 28 tekem, 14 zmag katalonske vrste in devet zmag kluba iz španske prestolnice. V finalu sta se ekipi pomerili petkrat. Trikrat je do lovorike prišla Barca, dvakrat pa Real.

Konec aprila – natančneje 27. – in v začetku maja (3.), ko bo povratna tekma na Camp Nouu, se bosta španska giganta srečala še v polfinalu Lige prvakov. Real je rekorder po naslovih v prestižnem tekmovanju. Madridčani so evropski prvaki postali devetkrat, nazadnje leta 2002. Barci je to uspelo trikrat, nazadnje pa je bila najboljša pred dvema letoma. V najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju sta se pomerila na šestih tekmah, Real je dobil tri, Barcelona pa eno. Zadnjič sta se pomerila pred devetimi leti prav v polfinalu. Boljši so bili nogometaši kraljevega kluba.

Zdesetkana obramba Barcelone
Pred sobotnim obračunom ima veliko več preglavic s sestavo moštva Guardiola. Barca ima težave predvsem v zadnji vrsti. Zaradi poškodbe bo manjkal kapetan Puyol, Eric Abidal pa še okreva po operaciji tumorja. Edina osrednja branilca sta ostala Pique in v zadnjem času zelo nezanesljivi Gabriel Milito. Guardiola je tako na centralnem položaju v obrambi poskusil tudi s Sergijem Busquetsom, kar se je izkazalo za dobro rešitev. Vendar pa na El Clasicu zaradi kartonov ne bo Javierja Mascherana in tako je nastala vrzel na poziciji zadnjega moža v vezni vrsti.

Na tem položaju je kmalu po prihodu v katalonsko prestolnico igral Seydou Keita, a se Malijec bolje znajde nekoliko bližje golu. Za obrambne naloge ima Guardiola sicer na voljo še Andreuja Fontasa. Mladi Katalonec je letos blestel v dresu B-ekipe Barcelone. Zaradi poškodbe je odsoten tudi Bojan Krkič. Manj težav ima Mourinho. Po poškodbah so okrevali Karim Benzema, Kaka in Higuain, ki dobivajo vse več minut. Drugi nogometaši so zdravi.

Prvi imeni dvoboja znova Messi in Ronaldo
Največ pozornosti bo znova namenjeno dvoboju med Messijem in Cristianom Ronaldom. Argentinec je z 29 goli prvi strelec La lige, Portugalec pa je drugi le z zadetkom manj. Villa, ki je tretji, jih je zabil le 17. Messi je z 48. golom sezone v Donjecku že postavil klubski rekord.

Veliko bo odvisno od vezne linije Reala in kako se bo zoperstavila nasprotnikovi, saj je bila na zadnjem El Clasicu povsem nadigrana od Barcine in ni mogla parirati izjemnima Xaviju in Andresu Iniesti. Kluba sta v dobrih formah. Prejšnji konec tedna sta dosegla zanesljivi zmagi v državnem prvenstvu, med tednom minimalni rutinirani zmagi na povratnih srečanjih v Ligi prvakov, kjer sta zablestela že na prvih obračunih s Tottenhamom oziroma Šahtarjem.