Stadion za Bežigradom, kjer je slovenska reprezentanca dosegla zgodovinske uspehe, je v katastrofalnem stanju. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Stadion za Bežigradom, kjer je slovenska reprezentanca dosegla zgodovinske uspehe, je v katastrofalnem stanju. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Nekateri svetniki so podaljšanju nasprotovali in opozorili na propadanje stadiona. Po besedah župana Zorana Jankovića je treba pogodbo podaljšati prav zato, da se stadion ohrani in prenovi.
Plečnikov stadion za Bežigradom naj bi skupaj obnavljali in upravljali Mestna občina Ljubljana, Olimpijski komite Slovenije ter podjetje GSA, poslovno svetovanje, ki je v lasti Joca Pečečnika. Ker se je pridobivanje gradbenega dovoljenja za projekt zavleklo, so ljubljanski svetniki kot vsako leto tudi tokrat omenjeno pogodbo podaljšali za eno leto. Nekateri svetniki so ob tem predlagali, da MOL iz družbe izstopi.

Stadion propada že 20 let
Da stadion zadnjih 20 let propada, se je strinjal tudi Janković. Poudaril je, da je projekt dobil potrebna soglasja in da je pripravljen, da se ohrani in zgradi stadion v skladu z vsemi pravili stroke. Po njegovih besedah bi bilo lahko gradbeno dovoljenje pravnomočno in dokončno marca prihodnje leto.

Prebivalci bližnjih Fondovih hiš že od začetka nasprotujejo pozidavi zelenice na severni strani stadiona, zato so sprožili tudi postopek določitve pripadajočega zemljišča. Projekt, vreden 200 milijonov evrov, predvideva tudi gradnjo stolpnice ob Samovi ulici in treh stavb na omenjeni zelenici. Projekt je maja prejel okoljevarstveno soglasje Agencije RS za okolje (Arso), a so se fondovci na to pritožili. Pečečnik odločitev ministrstva za kmetijstvo in okolje kot drugostopenjskega organa pričakuje do sredine oktobra.

"Družba BŠP nadaljuje svoje delo in javno izjavljamo, da bomo izvajali pritisk na vse uradnike in ministre, da svoje delo opravijo korektno in v okviru zakonskih rokov, saj imamo šest let čakanja dovolj," napoveduje Pečečnik.

Soglasje mestnega sveta za bežigrajski stadion
Soglasje mestnega sveta za bežigrajski stadion