Šport
Beno Udrih pravi, da je Žalgiris izbral zaradi Šarunasa Jasikevičiusa, ki je letos z litovskim klubom spisal neverjetno zgodbo. Foto: MMC RTV SLO
V četrtfinalu je bil Žalgiris boljši od Olympiacosa, lanskega podprvaka Evrolige. Foto: EPA
Ob Udrihu za organizacijo igre Žalgirisa skrbi izvrstni Kevin Pangos, ki ima tudi slovenske korenine. Foto: EPA
Udrih je že dvakrat osvojil prstan v Ligi NBA, zdaj pa z Žalgirisom naskakuje še evropsko krono. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Udrih noče pogrevati zgodovine, a pravi: Vedno sem želel igrati

Košarka v Litvi brez konkurence številka ena
17. maj 2018 ob 21:55
Beograd - MMC RTV SLO

Beno Udrih ima v Beogradu priložnost, da po Rašu Nesteroviću postane drugi Slovenec, ki bi v karieri osvojil šampionski prstan Lige NBA in naslov evropskega klubskega prvaka.

Najprijetnejše presenečenje sezone Evrolige je nedvomno Žalgiris. Litovski ponos je glede na proračun pravi malček med tremi giganti, CSKA-jem, Realom in Fenerbahčejem, s katerim se bo pomeril v polfinalu Final Foura. Vendarle pa zeleni gozd pod vodstvom Šarunasa Jasikevičiusa blesti na parketu in navdušuje z igro, ki je za mnoge najlepša v celotnem tekmovanju. 19 let mineva od slavja Žalgirisa v Münchnu, prava zelena vojska navijačev, ki množično prihaja tudi v Srbijo, pa sanja nov pohod na vrh stare celine. Med sezono je kaunaškega velikana okrepil Udrih, ki mu sistem igre Jasikevičiusa ustreza. Kljub nekaterim težavam s poškodbami in zdravjem se je dobro znašel in korektno opravlja vlogo drugega organizatorja igre. Prva pripada Kevinu Pangosu, Kanadčanu, ki ima zaradi očetovih korenin tudi slovensko državljanstvo. "Zelo sem vesel, da sem prišel sem. Da smo na Final Fouru, je res nekaj izjemnega, saj je malokdo pred sezono verjel, da lahko pridemo v končnico," je povedal 35-letni Šempetrčan.

"Ko sem prišel, je bil klub že v dobrem položaju. Realen cilj je bila uvrstitev v končnico, Final Four pa pač ne. Vendar pa, ko smo dobili Olympiacos, sem čutil, da imamo priložnost. Glede na to, kako smo z njimi odigrali zadnjo tekmo, sem bil optimist. Dokazali smo, da smo sposobni jih premagati in res smo odigrali zelo dobro," je pot v Beograd na kratko opisal Udrih, ki je dodal, da je bil Jasikevičius glavni razlog za prihod k Žalgirisu, saj bi se rad od njega kot trenerja veliko naučil. Namreč, tudi sam se v nekaj letih vidi v trenerski vlogi. Skupna njuna točka je tudi Olimpija, kjer je Udrih, ko je kot obetavni najstnik prišel s Polzele, organizacijo igre prevzel prav od nepozabnega Litovca.

Vendarle pa je imel po prihodu v Kaunas nekaj težav. Najprej se je poškodoval, nato je dobil gripo, zatem še, kot je povedal, en virus. "Še dobro, da je tedaj na obisk prišel brat Samo, da je kuhal in mi nosil čaj, saj nisem mogel skrbeti zase. Ravno tedaj sem se začenjal dobro počutiti in sem ujel ritem, saj predtem nisem igral od aprila prejšnjega leta," je ob tem pristavil izkušeni košarkar, ki pa se je zdaj že povsem ujel v novem sistemu: "Šarunas je trener, ki ima rad disciplino, in to deluje. Nimamo se kaj pritoževati. Ko sem prišel, sem se pogovoril z njim. Rekel je, da ima ekipo postavljeno, ampak potrebuje 'playa', ki zna voditi in umiriti ekipo. Mislim, da sem to v zadnjih dveh mesecih tudi naredil. Upam, da bo tako tudi naprej. Zdaj je laže, saj poznam vse akcije in mi ni treba razmišljati o tem, katero igramo. Kamor koli prideš med sezono, je težko. Na hitro se spoznaš z akcijami in potem moraš na parketu veliko razmišljati o tem. Zdaj mi je pa že vse samoumevno in sem lahko bolj osredotočen na svojo igro."

Košarka v Litvi brez konkurence številka ena
Litva je zares košarkarska država, Kaunas pa morda celo najbolj košarkarsko mesto v Evropi. Ta šport ima ob Baltiku posebno mesto in skoraj religiozen status. Reprezentanco na vsakem koraku spremlja množica privržencev, podobno pa je tudi z Žalgirisom, ki je nekakšen vselitovski klub in ponos države z zelo bogato košarkarsko zgodovino: "Vsekakor se čuti evforija. Še posebej na domačih tekmah v Evroligi je bila atmosfera zares izvrstna, dvorana polna, navijači glasni in bili so nam v res veliko podporo. Ne le v Kaunasu, ampak v celi Litvi je to šport številka ena. Se mi zdi, da je košarka na prvem mestu, potem pa ni dolgo nič, pa nato znova košarka. Res, navijači so izjemni in tudi tu jih bo zagotovo veliko."

Letos se je po 13 letih vrnil iz Lige NBA, kjer je s San Antoniom dvakrat postal prvak. Nato je zamenjal kar nekaj klubov, nazadnje pa je bil član Detroita. Vedno je govoril, da je NBA prva izbira in tudi zdaj, ko pravi, da ima oziroma upa, da ima pred sabo še dve ali tri sezone, ji še ni zaprl vrat: "Vsekakor vrnitev v NBA še vedno ostaja želja. 13 let sem bil tam, več kot polovico moje kariere in želja je. Sicer gre za bolj veteransko oziroma mentorsko vlogo mladim. Liga je vse mlajša. Se spomnim, ko sem prišel, smo imeli v ekipi po dva novinca, ostali pa so bili veterani ali pa takšni z vsaj po petimi leti izkušenj. Zdaj sta po dva veterana, ostali pa samo mladi. Starostna meja se je v povprečju znižala nekje za dobre štiri leta."

Manjšina proti večini ne more zmagati
Beno in reprezentanca oziroma njegovo (ne)igranje za izbrano vrsto je dolga in posebna saga, polna različnih zgodb, saj je Udrih odigral le dve veliki tekmovanji, s tem, da je bilo eno evropsko prvenstvo leta 2001, ko je bil še 19-letni mladenič. Čeprav o konkretnih razlogih ne želi govoriti, pa je o tem dejal: "Vedno sem želel igrati za reprezentanco, nočem pa pogrevati, zakaj nisem igral. Tega ne želim. Vem le, da sem bil manjšina, vse ostalo pa večina, in manjšina proti večini nikoli ne more zmagati. Kar je bilo, je bilo. Vedno sem bil pripravljen igrati. Kadar mi je zdravje omogočalo, vedno … Dostikrat se mi je zgodilo, da sem sem med reprezentančno akcijo poškodoval, gleženj, dvakrat koleno, prepono …"

"Glede na to, da zdaj delajo, kot sem jaz takrat govoril, ne vem, če bi kaj spremenil. Morda pa bi že takrat kaj osvojili, če bi se delalo tako," je ob tem dejal in dodal, da sta se z novim selektorjem Radom Trifunovićem slišala in mu je tudi povedal, da je pripravljen pomagati, če ga izbrana vrsta potrebuje: "Z Radom sva skupaj igrala na Polzeli in bila kot soigralca dobra prijatelja. Poklical sem ga, mu čestital in povedal, da sem pripravljen igrati, če bom zdrav. Vem, da so pomladili ekipo. Ne vem tudi, ali je v interesu, da sem poleg, saj je odvrnil, da me bo imel v mislih, a da ne odloča samo on, ampak tudi strokovni štab."

Iz Beograda

Tilen Jamnik


Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
lojal
# 17.05.2018 ob 22:08
Vedno sem želel igrati

Razen, ko je bil utrujen. To pa je bil vedno. Celo Parker se je čudil.
sumtb
# 17.05.2018 ob 22:26
Ko je bila po imenih Slovenija med top 3 na svetu je odpovedal ker se je tisto poletje ženil, potem ga je pa baba nategnila.
mc007
# 17.05.2018 ob 22:26
Udrih noče pogrevati zgodovine, a pravi: Vedno sem želel igrati

Tudi jaz nočem pogrevati zgodovine, a Udrih je EDINI reprezentant v Sloveniji kadar koli, ki je poslal SMS, da ne bo prišel na priprave.
r5
# 17.05.2018 ob 22:31
Nočem pogrevati, samo malo bom pa pogrel.
=)
Bivši uporabnik
# 17.05.2018 ob 22:40
Neki igralec, šampion, prosi trenerja, da med pripravami dobi prosto popoldne, da se gre lahko poročiti.

Neki igralec, namišljena primabalerina, sporoči, da ga poleti ne bo na priprave, ker si je organiziral cigansko svatbo.

Se pa strinjam, da bi z Udrihom osvojili več na EP na Poljskem, če Lakoviču ne bi bilo potrebno crkavati po 36 minut na parketu.

A kaj, ko je namišljeno primabalerino začela boleti nogica, ko je izvedela, da ne bo začenjala v prvi peterki.
Cini Minis
# 17.05.2018 ob 22:16
še stoprvič: Beno je vrhunski play, ampak se mu hebe za zeleni dres...
ElTorro
# 17.05.2018 ob 22:32
Torej, pod črto: "Vedno sem želel igrati, samo ne me spraševati, zakaj nisem".
Vijolčni1
# 17.05.2018 ob 22:34
Vsi drugi krivi, samo on ne
levkup
# 17.05.2018 ob 22:48
Nočem pogrevati ampak vedno sem želel
nabrisat Severino... pa je nikol nisem na žalost.
Še več ona je svoje najboljše trenutke doživela
z drugim “playom” in to je lahko cel svet videl..
bilzerian
# 17.05.2018 ob 22:43
v obeh primerih, NBA in evroliga je rezervist
Voly
# 17.05.2018 ob 22:40
Cini Minis@
še stoprvič: Beno je vrhunski play, ampak se mu hebe za zeleni dres...

To,da se mu hebe za naš dres, si zadel v nulo, ne vem pa, kje si pobral, da je vrhunski play. Če bi to bilo res, bi v karieri igral prvega playa v ekipah, kjer je igral. In kje je igral prvega playa? Prav nikjer, pri San Antoniu je nosil brisače, pri Žalgirisu pa je bil zelo slaba menjava najboljšim!
Je pa res tudi sam mislil, da je vrhunski, zato pa ni hotel igrati za reprezentanco, ker mu je bilo izpod časti, da bi bil recimo Goran Dragić prvi igralec v ekipi. Tega enostavno ni prenesel, zao se je pa vedno z nekim bolanim izgovorom izognil reprezentanci! Zdaj bi pa nenadoma igral! "Malo morgen"!
1a34
# 17.05.2018 ob 22:46
Košarka v Litvi brez konkurence številka ena
Vsaka čast Litvi; a ve se, katera država je trenutno številka ena v Evropi - reprezentanca, ki je pred manj kot letom dni osvojila naslov evropskega prvaka v košarki - Slovenija!
sivi gandalf
# 17.05.2018 ob 22:16
"Glede na to, da zdaj delajo, kot sem jaz takrat govoril, ne vem, če bi kaj spremenil. Morda pa bi že takrat kaj osvojili, če bi se delalo tako,"

torej je uspeh dejansko prišel zaradi tebe in tvojih idej, ki so jih ''ukradli'' :)
stripy
# 17.05.2018 ob 22:03
hvala ne hvala ... kemija med trenutno igrajočimi je fenomenalna in da bi nekdo izpadel zaradi njega nima smisla ...
Tuemsi
# 17.05.2018 ob 23:05
Randolph se je skočil v Ameriko poročit kar med pripravami, vednosemželeligratiUdrih pa se je očitno ženil kake štiri mesece. Ni čudno da se je kmalu ločil.
Otman
# 17.05.2018 ob 23:09
Slika 4: nošenje vode
milanM
# 17.05.2018 ob 22:42
vedno sam takrat k se je poročil ne pa takrat k ni mel pogodbe pa takrat k se mu ni dal...
ziga307
# 17.05.2018 ob 23:25
Realno bi krvavo potreboval, ker je za enga rebca pa rupnika barvna televizija. Ampak glede na pretekle ''zasluge'' bi zapel Hvala NE NE NE NE!
Kekec27
# 17.05.2018 ob 23:21
Udrih, zdaj ko potrebuješ promocijo bi pa spet rad igral. Daj, svoje si odigral, pusti mladim da igrajo in ne takšnih komentarjev stresat, drugače pa ja, frizura pove vse o tem kako je dozorel...
ElTorro
# 18.05.2018 ob 06:31
Anže Kopitar, ki je resda nosilec svoje ekipe v vseh intervjujih pove, kako ponosno nosi dres reprezentance. Vendar je imel vedno tudi on svoje zahteve pri igranju za reprezentanco in so mu jih ugodili

Daleč najboljšemu igralcu pač ugodiš, še posebej če zahteve niso skregane z zdravo pametjo. Saj ugodiš tudi drugim, ki imajo razumne zahteve, to ni noben problem. Karierna rezerva pač ne more zahtevati statusa primabalerine.

Drugače rečeno - Messi lahko postavlja kakršne koli zahteve v argentinski reprezentanci. Banega lahko zahteva kaj malega. Vombergar ne more zahtevati nič.
zamudnik
# 18.05.2018 ob 00:58
Kaj ima to za en kakec na glavi?
a-dee-jay
# 17.05.2018 ob 23:29
Tip se zdaj, ko je kariera že blizu konca, kar nekaj opravičuje in bi rad izpadel žrtev. Beno, zasral si, ne prilizuj se sedaj.
Johnny Bravo
# 17.05.2018 ob 23:09
Pa kaj vam je na RTV-ju, nas res delate debile. O Udrihu več člankov kot o Dragiču ali komorkoli, ki je bil zraven na zadnje EP ( ok razen o Dončiču )
Pa ko ga jeb.... vam to še ni jasno !!!!
Bivši uporabnik
# 17.05.2018 ob 22:30
Vem le, da sem bil manjšina, vse ostalo pa večina

Izjava, ki se je se Cime ne bi sramoval.
Katalonec
# 18.05.2018 ob 07:20
Udrih noče pogrevati zgodovine, a pravi: Vedno sem želel igrati Saj ni sporno, verjetno je vedno želel igrati, ampak igrati pod svojimi pogoji. Teh pogojev mu selektorji niso želeli dati, in oni ni želel igrati. To več pove o njemu kot o komurkoli drugemu. Kakor koli. Fantje so sedaj EU prvaki in to lani je bilo slajše kot kar koli drugega (lani ni bila najmočnejša reprezentanca, ki jo je Slovenija premogla v zgodovini).
rudes
# 17.05.2018 ob 23:26
Udrih je osvojil Qrac. Imel je srečo, da je lahko nosil vodo in brisače, pravi čas in na pravem mestu, to je to. Navijali bomo itak za Real, pravzaprav, ne za Real, ampak za Dončiča
maliP
# 18.05.2018 ob 07:40
Kje so kaki rezultati mladinskega final foura in nastopa našega naslednjega realovca???
puros
# 17.05.2018 ob 23:27
upam in zelim da Dončić dobi final four, za te Udrihove lovorike mi je pa vseeno
stari59
# 17.05.2018 ob 22:48
Voly : Sacramento Kings. Dve sezoni.
Antofagasta
# 18.05.2018 ob 00:02
Tule ste nekateri resnično omejeni. Ga ni bilo, je parkrat odpovedal. Ampak, če je pripravljen na stara leta pomagati reprezentanci je neumno, da bi ga zavrnili. Verjamem, da bi s svojimi izkušnjami pripomogel k reprezentanci.
Sicer pa se mi zdi, da se ga v primerjavi z nekaterimi slovenskimi športniki preveč kritizira. Anže Kopitar, ki je resda nosilec svoje ekipe v vseh intervjujih pove, kako ponosno nosi dres reprezentance. Vendar je imel vedno tudi on svoje zahteve pri igranju za reprezentanco in so mu jih ugodili. Ko je bilo prvenstvo v Ljubljani je moral njegov oče Matjaž postati pomočnik trenerja. No kasneje je Matjaž tudi postal selektor, tako da je Anže vedno igral ko je bila priložnost. Lani, ko bi lahko prišel in njegov oče ni bil več selektor je našel 100 in en razlog zakaj ne more. Se spomnim, kako se je njegov PR po twitterju "vadil ven", kako mu klub ne dovoli nastopanja. Letos je sezono zaključil teden dni pred prvenstvom na Madžarskem pa se je odločil, da ga ne bo. Pa bi moral reskirati le dober teden, kar je v primerjavi s košarkarji skoraj nič, saj imajo košarkarji priprave res dolge. Malo manjše NHL zvezde pa priletijo na prvenstvo dva dni po zadnji tekmi v playoffu in že ponosno igrajo za svojo domovino. Letos se je celo zgodilo, da je Pasternak 36 ur po izpadu v playoffu že igral za Češko.
Tako, da res ni pošteno da se Udriha tako močno kritizira. Imejmo enake vatle za vse.
alcatraz
# 17.05.2018 ob 22:59
Košarka v Litvi brez konkurence številka ena
Vsaka čast Litvi; a ve se, katera država je trenutno številka ena v Evropi - reprezentanca, ki je pred manj kot letom dni osvojila naslov evropskega prvaka v košarki - Slovenija!


sej je čist prov, zdej se marsikomu kolca.
to je bilo nekaj lepšega in vsak košarkaš, ki bi lahko bil zraven, pa ga ni bilo (pustmo razloge) se lohk poje. že to je huda kazen...
robo_7
# 18.05.2018 ob 01:52
Temu majstru bi v reprezentanci v enem tednu uspelo nardit celo zdraho.
mojstermiha
# 18.05.2018 ob 07:47
Tuki se vsi bunite okol tega bogega Udriha, a k je Kampl zavracu reprezntanco na najbolj pomembnih tekmah ste bli vsi srecni kao Ktanc si je sam kriv. Kampl je bog i batina, treba mu jajcka lizat. Nobena ekipa ne rabi igralcev k jim je izpod metuljcka igrt za njo. Reces adijo pa bo kdo drug prsu, konc zgodbe. Naslove bomo pa ze 20,50 let cakal...enkrat ze pridejo. Do takrt pa iz tekme v tekmo iz sporta v sport....ZA SLOVENIJO!
Blazz
# 18.05.2018 ob 00:44
vozi beno, ne rabmo te... prvaki smo bli brez tebe, to je to...
Katalonec
# 18.05.2018 ob 09:51
@EnGlažek... vrjetno res... ampak bo Dončič za vedno zapisan kot zmagovalec Evropskega prvenstva v košarki, torej nekdo ki je Sloveniji prinesel nekaj, o čemer se je dolgo sanjalo. Udrih, pa bo zapomnjen v zgodovini, kot tisti, ki je odpovedoval po SMS udeležbo.
manuchao
# 18.05.2018 ob 05:45
sms ne bom prišel ker me žena ne pusti zmaga
dude
# 17.05.2018 ob 22:18
Udrih je bil izjemen talent, vendar bodimo posteni - ni imel niti polovico zelje in delovne etike v primerjavi z Dragicem. Skoda, ker sam "naravni" obcutek za pozicijo playa ima boljsi od Gorana,
dadinho10
# 18.05.2018 ob 10:03
najbolj neumno je reci nocem pogrevati starih zadev, jaz sem hotel igrati, ampak nisem...zakaj ne? ne bom govoril...
to vsi seveda razumemo, jaz sem hotel, krivi so drugi...
to da je odpovedoval preko sms-a, pa da je zahteval doloceno minutzazo, oz status prvega playa, da je rekel da pride, pride, pride, ko je pa trebalo priti, je bil utrujen, ker je ipak odigral cca 7 minut na tekmo......
ce se spravljas govoriti, potem povej zakaj nisi (ni pomembno ali se bos zlagal ali ne), ne pa reci, vedno sem hotel igrati.....
jaz sem tudi hotel igrati za reprezentanco pa me nikoli niso povabili, ker ne igram kosarke, vendar sem hotel.....
maliP
# 18.05.2018 ob 07:35
No Udrih je bil visoko povprečen igralec, in nikoli ni bil vodja ekipe, hotel je pa imeti take zahteve. Zame je bil Lakovič, sploh pa Dragič en razred višje, res pa Udrih ima dva prstana in to ga v zgodovini dvigne.
Vsak ima pa svoje razloge, za domovino se pa od partizanov naprej pač ne umira več.
Anonim50
# 18.05.2018 ob 04:36
Udrih je najbolj slaven sportnik v sloveniji v negativnem smislu on ma v srcu denar ne kosarke on je najvecje razocaranje slovenskih navijacev vseh casov!!!
Fleaa
# 18.05.2018 ob 09:19
ma kakorkoli, tipo se je dobr znajdu ... glede na kvalitete se šverca kot 9,10 igralec ekipe odšpila po 3,4 minute in zato fajn pokasira... ni kaj čopek dol
zamudnik
# 18.05.2018 ob 00:54
a) Beno in reprezentanca oziroma njegovo (ne)igranje za izbrano vrsto je dolga in posebna saga, polna različnih zgodb, saj je Udrih odigral le dve veliki tekmovanji.
/.../
b) Dostikrat se mi je zgodilo, da sem sem med reprezentančno akcijo poškodoval, gleženj, dvakrat koleno, prepono

Ja, ja.
lukace5
# 18.05.2018 ob 11:45
Torej nekateri se raje ne boste uvrstili na SP kot, da bi nam Udrih pomagal priti tja? Brez Udriha bomo kvalifikacije odigrali na playu z Nikolicem, Rebcem in Rupnikom. Nikolic se nekako gre, ostala dva pa nimata kaj iskati v reprezentanci. Beno je po kvaliteti se vedno precej pred omenjenimi tremi in bi bil ogromna okrepitev za reprezentanco in upam, da ge Trifunovic poklice. Kolikor vem sta Udrih in Raso v dobrih odnosih, tudi z Goranom sta dobra kolega tako da jaz pricakujem njegov vpoklic. Brez njega se po vsej verjetnosti ne bomo kvalificirali na SP. Ne brez Gorana, Luke, Randolpha in Zorana...
JM39
# 18.05.2018 ob 08:49
Kot vidimo nam gre brez njega čisto OK. Ko smo ga potrebovali ni želel pomgati repki - zdaj se pa ponuja in dela nedolžnega. .
lojal
# 18.05.2018 ob 08:29
Beno ne, hvala. Lahko zaigraš za veterane.
raknac navi
# 18.05.2018 ob 09:02
Ja pa kdo pogreva??? Mediji in sam Udrih. Naj neha nalagat in lagat. Za reprezentanco ni zelel igrat. Pika.
davide
# 18.05.2018 ob 06:47
Ni naključje, da je obrnil ploščo ravno zdaj ko smo postali evropski prvaki

Ne bom pozabil, kako se je enkrat skujal na pripravah samo zato ker ne bi bil prvi play
maliP
# 18.05.2018 ob 06:17
Večina tukaj kritizura, če vas bi kdo povabil v reprezentanco
, vas bi pa vaša draga opozorila , da nimate časa ker morate okrog hiše pospravit ;-). Pol bi blo pa tisoč izgovorov.
naš človek
# 18.05.2018 ob 00:56
Vem le, da sem bil manjšina, vse ostalo pa večina, in manjšina proti večini nikoli ne more zmagati.

To je pa res, večina ni imela dolge in naporne poroke, poškodbic itd
madnes
# 18.05.2018 ob 00:53
SERONA UDRIH a ti je žal da te ni blo zraven ko so dobil zlato.
a zdej bi pa igrou marš u kočo za cvileče cucke v reprezentanci ni prostora.
Kazalo