Takole se je Jermaine Kearse znašel z žogo v končni coni in popeljal Seattle do drugega zaporednega Super Bowla. Foto: Reuters
Takole se je Jermaine Kearse znašel z žogo v končni coni in popeljal Seattle do drugega zaporednega Super Bowla. Foto: Reuters
Marshawn Lynch
Marshawn Lynch je bil najboljši igralec tekme. Foto: Reuters
Jon Ryan in Russell Wilson
Russell Wilson je odigral eno najslabših tekem v karieri. Možnost za sijaj ob koncu tekme mu je dal tudi punter Jon Ryan, ki je ob lažnem prostem strelu podal za zadetek. Foto: Reuters
Tom Brady
Znan prizor - Tom Brady se veseli še enega konferenčnega naslova prvaka. Foto: Reuters
Andrew Luck
Andrew Luck je vsako leto v končnici dosegel zmago več (0, 1, 2), a vsa leta je proti New Englandu povsem nemočen. Foto: Reuters

Seahawksi so v finalu Konference NFC pričakovano premagali Green Bay z 28:22. A nihče ni pričakoval, da bodo imeli toliko dela. Večji del tekme so Packersi prevladovali, na koncu pa izpadli po podaljšku.

Packersi ob polčasu vodili s 16:0
Prvi polčas je minil povsem v znamenju Green Baya, ki je na odmor odšel z vodstvom 16:0, a razlika bi bila lahko še precej večja. Packersi so namreč v prvih desetih minutah trikrat napadali končno cono Seattla. V prvem napadu je Aaron Rodgers v končno cono poslal Davanteja Adamsa, a je Richard Sherman prestregel podajo.

Dvakrat so se ustavili jard pred ciljem
Packersi so takoj dobili novo priložnost, saj je Ha Ha Clinton Dix prestregel podajo Russella Wilsona. Green Bay se je znašel jard od končne cone, a se je moral zadovoljiti s prostim strelom. Seattle je pri predaji žoge takoj izgubil posest, a Packersi so se spet ustavili jard od raja. Namesto tveganja na četrtem poskusu so se spet zadovoljili s prostim strelom Masona Crosbyja. V idealnem scenariju za zelene bi bilo lahko 21:0, na srečo gostiteljev je bilo le 6:0.

Cobb ujel podajo Rodgersa za 13:0
Seattle se nikakor ni znal prebuditi, saj mu niti v naslednjem napadu ni uspelo osvojiti novega prvega poskusa, na drugi strani pa je Rodgers v končno cono poslal Randella Cobba, ki je povišal na 13:0. Gostitelji so nadaljevali slabo igro, Wilson je do konca polčasa vrgel še dve prestreženi podaji, ob polčasu je bilo tako 16:0.

Tveganje z lažnim strelom se je obrestovalo
Seahawksi so luč upanja dočakali 20 minut pred koncem tekme. Njihov napad se je ustavil 19 jardov pred končno cono. Na zelenici je bila enota, ki je izvajala prosti strel, a na presenečenje vseh je punter Jon Ryan vzel žogo v roke in podal Clintu Greshamu, ki je znižal na 16:7. Dobrih pet minut pred koncem tekme je bilo 19:7, ko je Wilson vrgel še četrto prestreženo podajo v večeru - prav v vseh primerih je bil njegova tarča Jermaine Kearse. Packersom ni uspelo doseči niti enega prvega poskusa, Seattlu pa je ostalo še 3:52 časa za preobrat.

Do žoge z onside kickom
Za prvi zadetek so potrebovali slabi dve minuti. V končni coni se je po teku za jard znašel Wilson. Sledila je pričakovana, a zelo tvegana poteza - onside kick. Žoge se je dotaknil Brandon Bostick, na koncu pa se je do nje dokopal Chris Matthews. Seattle je žogo dobil na polovici igrišča in se hitro prerinil v končno cono - to je uspelo najboljšemu igralcu tekme, domačemu tekaču Marshawnu Lynchu (skupaj 157 jardov). Seahawksom je nato uspela še nora konverzija za dve točki. Wilson je bil potisnjen skoraj na 20 jardov, žogo je vrgel naprej, do nje pa se je dokopal Luke Wilson za vodstvo 22:19.

Kearse le ujel žogo
Na drugi strani je Rodgersu v dobri minuti uspel napad, v katerem je Crosby še petič zadel prosti strel in s tem izsilil podaljšek (22:22). Žreb je žogo najprej namenil Seattlu, ki je hitro krenil v napad. Wilson je s 35 jardov v končno cono poslal Kearsa, ki je žogo ujel! Prej je ta kombinacija nanizala kar štiri prestrežene podaje.

Sherman igral s poškodovano roko
"Želja in motivacija teh fantov je res neverjetna. Vedno nekako najdemo pot do zmage," je bil presrečen Wilson, ki je po tekmi potočil kar nekaj solz. Pri gostiteljih se je v drugem polčasu poškodoval Sherman, ki je nato ves čas igral z roko na trebuhu, a je zatrdil, da bo na Super Bowlu igral.

Šesti Super Bowl za Toma Bradyja
Tam bo tudi New England, za legendarnega podajalca Toma Bradyja je to že šesti Super Bowl, s čimer je izenačil rekord Mika Lodisha. Patrioti so se znesli nad Indianapolisom kar s 45:7. V eri Andrewa Lucka so dobili vse štiri tekme, vse z vsaj 20 točkami razlike.

Patsi s tekom in obrambo potolkli Coltse
Brady je bil prepričljiv (226 jardov, 3 TD), svoje je spet dodal tek. LeGarrette Blount (148) se je v končni coni znašel kar trikrat, domača obramba pa je povsem onesposobila Lucka, ki je končal le 12 od 33 podaj, vrgel pa je še dve prestreženi podaji. "Vem, da smo imeli letos kar precej padcev in vzponov, a cilj je jasen, dobiti moramo še naslednjo tekmo," je bil odločen Brady.

Liga NFL, končnica, konferenčna finala
Konferenca NFC:
SEATTLE (1) - Green Bay (2) - podaljšek
28:22 (0:13, 0:3, 7:0, 15:6)
Podaje: Wilson 209 (TD, 4 INT); Rodgers 178 (TD, 2 INT)
Tek: Lynch 157 (TD); Lacy 73
Ujete podaje: Baldwin 106; Nelson 71
Prosti streli: Hauschka /; Crosby 18, 19, 40, 48, 48
Konferenca AFC:
NEW ENGLAND (1) - Indianapolis (4)
45:7 (14:0, 3:7, 21:0, 7:0)
Podaje: Brady 226 (3 TD, INT); Luck 126 (2 INT)
Tek: Blount 148 (3 TD); Herron 51
Ujete podaje: Edelman 98; Hilton 36
Prosti streli: Gostkowski 21; Vinatieri (51)
Super Bowl bo 1. februarja gostil Glendale v Arizoni.