Športni SOS
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 23 glasov Ocenite to novico!
Planica
Planica že dolgo omogoča najdaljše povprečne polete. Foto: BoBo

Dodaj v

Povprečje pripadlo Planici, ekstremne daljave pa Vikersundu

427. del rubrike Športni SOS
26. marec 2017 ob 11:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

Planica že nekaj let ni več prizorišče svetovnega rekorda v smučarskih poletih, se pa lahko še vedno pohvali kot letalnica, kjer se v povprečju leti najdlje.

Po koncu svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih na portalu Športni SOS še vedno odgovarjamo na vaša vprašanja o smučarskih skokih.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


931. Že lani ste delali primerjavo poletov v Vikersundu in Planici. Kakšna so razmerja letos?

Klemen H.

Razmerja med največjima letalnicama na svetu so bila letos enaka kot lani. Na obeh prizoriščih se je v primerjavi z letom 2016 letelo dlje. Planica je postregla s povprečno daljšimi poleti, a tiste najbolj ekstremne daljave (denimo več kot 240 metrov) so bile spet dosežene v Vikersundu.

StatistikaOberst.VikersundPlanica
240+0,015,39,8
230+3,333,123,5
220+18,950,860,1
210+51,164,585,6
200+67,872,693,5
Povprečje205,7210,7221,4


Opomba: Upoštevani so bili vsi poleti skakalcev, ki so se uvrstili v finale. V Oberstdorfu je tako v poštev prišlo 90 poletov, v Vikersundu 124, v Planici pa 153. V tabeli so navedeni odstotki poletov v posamezni kategoriji. Planica je tako videla 15 poletov, dolgih vsaj 240 metrov (vrstica 240+), kar znaša 9,8 odstotka vseh analiziranih poletov. V zadnji vrstici je povprečna daljava vseh poletov.

V Planici so bili tako v povprečju najdaljši poleti, skoraj vsi so dosegli mejo 200 metrov, a največ najdaljših so videli gledalci v Vikersundu.

Slavko Jerič
Prijavi napako
Komentarji
jabovko96
# 26.03.2017 ob 11:26
Realno je v planici mozno vsaj izenaciti svetovni rekord. Vikersund je rabu 5 let in zelo liberalno vodenje zirije, da so iztisnili to daljavo. Ce bi bile letos tisti dan malo bolj slabe razmere v vikersundu bi planica sedaj imela izenacen rekord, se zmeraj pa to ne pove kaj dosti o tem, koliko je dejansko mogoce iztisniti iz ene ali druge letalnice.
luxmundi
# 26.03.2017 ob 12:05
Eh, statistika. S pravilno izbiro intervala lahko dosežeš marsikaj.

Če bi recimo dodali rubriko 250 in več, pa bi ugotovili, da vodi Planica (v letošnji sezoni smo v Planici videli 4 takšne polete, v Vikersundu 2).

Vseeno, meni je bilo letošnje tekmovanje v Planici precej bolj všeč, kot pa tisto mučenje s hrbtiščem v Vikersundu. Glede rekorda pa ima @jabovko96 čisto prav. Obe letalnici sta si zelo blizu in obe imata svoji prednosti.
Voly
# 26.03.2017 ob 13:10
Poleti v Vikersundu in Planici se sploh ne dajo primerjati. Norvežani bi takoj prodali rekord v zameno za gledalce in karizmo, ki jo ima Planica.
Mene osebno briga za rekord, sploh pa zdaj, ko lahko sodniki sforsirajo vsako daljavo, tudi če skakalci s tazadno drsajo po snegu. Čisti nesmisel. Sem pa navdušen nad takšnimi serijami, kot sta bili v soboto. To je tisto pravo! Ko pri vsakemu lahko pričakuješ dolg polet, ko padajo osebni in državni rekordi kot po tekočem traku. In če se "zgodi" svetovni rekord tudi v redu, vsekakor pa ni to najbolj pomembno. Varnost za letalce in pa, da jih ni na vrhu strah, da bodo prišli tako visoko, da se bodo morali reševati z "bremzanjem in skrajševanjem", ker to je hudo stresno. To je najbolj pomembno! Saj so tudi oni samo ljudje.
sik
# 26.03.2017 ob 12:07
Nekaj pač moramo najdit, če ne bi bilo povprečje v metrih, pa povprečje v popitih pirih in špricerjih.
sik
# 26.03.2017 ob 13:50
Mislim,da bi moral MMC počasi zamenjati Planico za večerno tekmo Škotska : Slovenija.
Dosti smučanja za letos.
SamoRes
# 26.03.2017 ob 13:04
Lahko še 50m poglobimo in naredimo iztek kot v Innsbrucku v hrib od izkopane zemlje, pa bo rekord.
Guztl
# 26.03.2017 ob 12:55
U bistvo je to nabijanje z rekordi zelo otročje, gledali smo dobre tekme v Planici in dolge polete, to je to!!
FolkloraS
# 26.03.2017 ob 12:35
Bo treba zamenjat žirijo, sploh Norvežana, k zavira dolge polete pri nas.
Frfrofnofka
# 26.03.2017 ob 11:56
V Planici vsaj gledamo lepe tekme z dolgimi poleti in bolj izeačeno konkurenco, za razliko od Vikersunda kjer razen 10 ekstremnih daljav ostalih 30 komaj preleti 140m
CaEdMoN
# 26.03.2017 ob 14:35
Meni je pa bilo všeč to, da sta bila Vikersund in Planica en za drugim na koncu sezone. Se pravi 10dni čistih poletov. Sem dobil občutek, da je to tudi pripomogli k zelo dobrim poletom večine v Planici, nekako je bil fokus samo še na letenju.
Nekaj takega mi moralo biti konec januarja - začetek februarja in zvrstiti Kulm in Oberstdorf enega za drugim.
In ja skrajni čas je, da so v svetovnem pokalu vsako leto vse 4 obnovljene letalnice, tako bo dobil na teži tudi mali globus.
blaschcci
# 26.03.2017 ob 11:34
Bolj tupe novinarke se pa ne. Zmagovalka.
AtomX
# 26.03.2017 ob 15:40
je pa bilo v planici več poletov čez 250
Srečko Kranjski
# 26.03.2017 ob 15:40
Ojoj dragi komentatorji, me je kar zavilo v drobovini, bi rekel dr. Stare, enako pa se je zgodilo meni, ko sem bral te komentarje. Govorite le o rekordu - pa mislite da komu sploh kaj pomeni rekord? Dobro, pomeni nekaj skakalcem in nekaterim navijačem, sicer pa se nam ne dela prav nobena škoda (kot naciji), če rekorda ni pri nas. Mislite, da bi s svetovnim rekordom povečali prepoznavnost Slovenije? Tisti, ki vedo za rekord, poznajo tudi Slovenijo, kdor pa ne spremlja smučarskih skokov (večina Evrope in sveta), mu tudi nek svetovni rekord v nekem športu ne bo pomenil nič. Odprite recimo kdaj kakšno spletno stran tujih časopisov ali drugih medijskih hiš? Žal tam o skokih, pa tudi sicer o smučanju ne pišejo. Škoda, ampak dejansko skoki globalno očitno niso tako zanimiv šport:
Če se vrnem k tekmam v Planici in vašemu kritiziranju žirije: članek vam govori o tem, da se v Planici leti najdlje v povprečju. Kaj pa bi še radi? Še dlje? Niste opazili, da so vsi, ki so leteli prek 250 m kar s težavo pristali ali pa sploh niso (Stoch)? Zelo, zelo dolge polete je letos dopustila žirija. Če bi imela žirija smolo, bi lahko ob kakšnem sunku vzgonskega vetra koga odneslo prek 255 metrov, a tam je že zares precej ravno. Poglejte si profil skakalnice: http://www.skisprungschanzen.com/EN/Ski+
Jumps/SLO-Slovenia/Planica/0475-Letalnica/
in videli boste, da krivulja doskočišča postane položnejša kot na sredini že med obema rdečima črtama, takoj po 225 metrih pa se že začne klotoida (neka krivulja sicer v tem primeru podobna krožnici) do izravnave. In pri 250 metrih je že hudičevo položno za pristati. Ne bi bilo varno skakalcev spuščati dlje. In to, da delegat tekme (tisti Norvežan) ne bi smel biti na tem položaju tako dolgo, se mi zdi neumno. Bi bilo bolje postaviti nekoga novega, ki ne bi imel izkušenj z vetrom pod Poncami, ki ne bi poznal, kako daleč nese tekmovalce. Zagotovo resnično dobro že pozna Planico in prav je, da se zaupa nekomu, ki tu deluje že dolgo. Seveda pa je njegova primarna naloga varnost skakalcev, na drugem to, da bodo poleti spodobno dolgi in očitno odlično opravlja nalogo. Morda je še preveč popustljiv, saj bi včeraj Kraft lahko letel še dlje, če ne bi namenoma krajšal poleta, da je sploh lahko še pristal
Kemik
# 26.03.2017 ob 15:26
Meni pa se zdi brezveze, da se na eni strani povzdiguje Planico, na drugi strani pa Vikersund, v smislu, da se govori, da je eno prizorišče boljše od drugega. Obe napravi sta super in pri obeh mora biti človek res pogumen, da se po njiju spusti dol, prav tako so bile na obeh napravah super tekme v zadnjih letih. V Planici je povprečje dolžine poletov višje, po drugi strani pa so tudi favoriti v Vikersundu imeli več kiksov (če se tam preleti srednji del, se ponavadi gre daleč, sicer se lahko hitro pristane), tako da ima vsako prizorišče svoje zanimivosti in je tekme zanimivo spremljati.

Sicer pa vsem priporočam obisk Nordijskega centra Planica v času, ko tam ni tekem in se da obiskati letalnico, planiški muzej, zipline in vetrovnik. Že pogled s parkirišča na skakalnice je naravnost fantastičen:

Guztl
# 26.03.2017 ob 12:56
Se kdo vpraša kakšen sloves bi imela Planica, če bi se nekdo resno poškodoval pri 255 metrih??
ElTorro
# 27.03.2017 ob 10:56
Bo treba zamenjat žirijo, sploh Norvežana, k zavira dolge polete pri nas

Eni še kar nabijate s to žirijo....pa je letos imel vsaj Kraft, če ne tudi Stoch, dovolj visoko zaletišče da bi dosegel rekord...oba sta svoja 251+ dolga poleta skrajšala - Kraft kar konkretno.
Gatsu
# 26.03.2017 ob 19:51
Stare je nekaj omenjal da je bilo kar nekaj vroče krvi v sodniškem stolpu kjer je tudi vodstvo tekmovanja in da bodo o tem razpravljali na naslednjem sestanku FIS. Kaj se je dejansko dogajalo zaenkrat nisem še nikjer zasledi. edino kar je še rekel na to temo je to, da Palsrud ne posluša nikogar od ostalih delegatov in dela povsem po svoje. Prav tako je nekaj začel govoriti o tem kako naj bi se Jurij Tepeš malo pogovoril z Boratom Sedlakom, ki mu dejansko uspe na praktično vsaki tekmi vsaj enega našega poslati v totalno zanič razmere.

Pa zadnjič sem gledal en intervju z Horngacherjem ki je rekel da bodo morali še povečati proračun za reprezentanco če bodo hoteli držati korak z najboljšimi tudi naslednje leto. Se bojim, da bodo naši še bolj zadaj, ker velikim 5 reprezentancam z Japonsko vred finančno ne bomo mogli slediti...
kunta kinte
# 26.03.2017 ob 17:03
Kraft je pokazal,da Planica nese do 270,komot,samo pristat nimaš kam,če ne poglobijo izteka
Celjan27
# 26.03.2017 ob 14:04
Res je - vidi se, da Slovenci nismo bili nikoli gospodarji, da eni razmišljalo v smislu - saj je v redu, v glavnem, da je žurka. Rekord JE pomemben - tako tudi varnost, ampak to velja tudi za Vikersund.

Zakaj je pomemben rekord? Zaradi trženja. Imeti nekaj največjega na svetu - je brand, nekaj kar želi vsak turist videti - kar pomeni več denarja za turizem na gorenjskem. A vi dejansko mislite, da Norveška žirija dela v dobro skakalcev, ko niža nalete:))
miranabr
# 26.03.2017 ob 12:54
Kot je zapisal Cankar, smo Slovenci bili hlapci in kot kaže bomo to tudi ostali. To je videti tudi pri skokih v Planici in prepričan sem, da svetovnega rekorda tudi še dolgo ne bo.
viktoriana
# 26.03.2017 ob 16:19
Vsi vemo, da v Planici že nekaj let ne dovolijo več dolgih poletov (skokov), kaj pa šele rekordov. Tole včeraj se je pač žiriji ponesrečilo. Kraft in Štoh (seveda padec, če bi bil to kdo od naših, mu rekord ne bi bil priznan, to je kristalno jasno), hvala. Vsi vemo, da takoj, ko nekdo skoči preko 140 m, skrajšajo nalet.
Torej, Planica kmalu ne bo več imela statusa, kot nekaj posebnega, kot posebna velikanka. Ker ne bo več rekordov, ne bo atraktivna. In počasi, tako hinavsko bo finale prevzel Vikersund. Tudi to je kristalno jasno. Morda se bo celo norveška turneja premaknila za teden dni in bo tako dobila finale, za katerega se že nekaj let bori. Planica pa, no ja, kakor se bomo pustili. Sicer pa Slovenija v skokih nima kaj dosti besede. To se pa tako vidi vsako sezono.
sandiego1995
# 26.03.2017 ob 15:08
Namesto, da bi se obremenjevali, zakaj so nasi tako slabi (biti deveti v skokih spet ni tak presezek, kot ga zeli pokazati stroka, ce vemo, da se resno s skoki ukvarja pet, sest reprezentanc), se obremenjujemo s tem, katera velikanka ima boljse povprecje. Bolano
Emil in
# 26.03.2017 ob 12:03
To šizenje z rekordom mi je neskončno otročje.
Seveda ga tudi jaz raje vidim pri nas, ampak vse ima svoje meje.
Tudi to napihnjeno dramatiziranje okoli rekorda je del natega...
bobbek
# 26.03.2017 ob 13:29
kolkr obrnes,Vikersund je boljsa skakalnica,ce ni nase ni dobro,pa ja,kot da smo mi najboljsi na svetu,potem mora bit tudi Kranjska Gora najboljsa v slalomu,ampak je?
blaschcci
# 26.03.2017 ob 11:21
Bo veseli Petek porihtov zdaj,da se bomo vsi smejali.
Izbor