Peter Prevc je v letošnji Planici osvojil svoj 3. in 4. kristalni globus. Foto: BoBo
Peter Prevc je v letošnji Planici osvojil svoj 3. in 4. kristalni globus. Foto: BoBo
Peter Prevc: »Hvala za spodbudo in do prihodnjič«

Pred tremi leti sem na istem mestu zapisal nekaj številk in besed po magični sezoni Tine Maze, ko je osvojila 2.414 točk. Od takrat so resda sicer minile šele tri sezone, a nobeni smučarki se mejniku ni uspelo približati na manj kot 861 točk! Že takrat smo vedeli, da je bila sezona 2012/2013 nekaj posebnega in z vsako novo sezono se ta status le še utrjuje.

Nihče ne ve, kaj prinaša prihodnost, a Prevčeve 2.303 točke najbrž spadajo v isto kategorijo. Junak te zime je ves čas govoril in poudarjal pot in napredek. Ta se običajno najbolj kaže v številkah in dosežkih, to je ne nazadnje tudi najlažje primerjati. Vsi si vendarle želijo biti številka 1. Letošnje dosežke bo res težko preseči. A napredek se na srečo ne odraža zgolj v številkah, ampak tudi v poti iskanja in piljenja. Ta pot v večno spreminjajočem športu pa nikoli ni lahka in preprosta. Sam vrh je vedno rezerviran le za enega. In ta pot (in ne številska) je Petru lahko vedno v izziv. V spodnjem časovnem pregledu pa še zadnji postanek po 10 Prevčevih poteh sezone 2015/2016.

1. Rekordna knjiga rekordov
Saj vem, večino rekordov že dobro poznate, a ni prav nič narobe, če jih še enkrat preštejemo. In si jih ogledamo ob vsakem naslednjem koncu sezone svetovnega pokala v tem atraktivnem športu.

StatistikaPrejšnji rekordPeter Prevc
Točke2.0832.303
Odstotek točk77,179,4
Največja prednost636813
Vse zmage1315
Zmage v poletih44
Stopničke2022
Med najboljših 52526
Preleteni metri8.489,58.633,5
Dobljene serije1732

2. Nižni Tagil kraj za zmago in rumeno majico, od katere se ni več ločil
Sezona se je začela zelo dobro, a nihče si niti mislil ni, da bo šla po taki poti. Na prvih štirih tekmah še ni zmagal, kar je bil nasploh njegov najdaljši niz brez zmage v sezoni. Na najvišjo stopničko je prvič skočil v Nižnem Tagilu. Takrat je z zmago tudi oblekel rumeno majico, ki je do konca sezone ni več spustil iz rok. V Rusiji se je začel tudi neverjetni niz, saj je na desetih zaporednih tekmah vselej vodil po prvi seriji!

3. (Prva) dvojna zmaga bratov Prevc
Sezono si bomo zapomnili tudi po odmevnem krstu najmlajšega brata Prevc - Domna, ki je kar dvakrat osvojil drugo mesto. Na oder za zmagovalce se je prvič prebil v Engelbergu, kjer sta se Peter in Domen podpisala pod sploh prvo dvojno bratsko zmago v zgodovini svetovnega pokala v smučarskih skokih. Na tem mestu velja omeniti še trojno slovensko zmago v Saporu, kjer je bratoma Prevc na odru družbo delal še Robert Kranjec.

4. Prva serija v Innsbrucku
Prevc je že lani na novoletno turnejo prišel z velikimi apetiti, a so se mu upi sfižili na tretji postaji v Innsbrucku. Letos je na tej postaji izpustil kvalifikacije, na treningu pred tekmo pa dosegel zgolj 32. daljavo. Olimpijska skakalnica je bila kot lakmusov papir, Prevc je test izdelal z odliko, saj je nato dobil obe seriji in popolnoma prevzel nadzor v boju na zmago v novoletni turneji.

5. Zlati orel pristal na Prevčevih ramenih
Tri dni pozneje so se mu sanje izpolnile, saj je prvič v članski karieri tudi dobil eno od najpomembnejših tekem. Prej je imel precej srebrnih in bronastih odličij, nikoli pa ni dobil ene od najpomembnejših tekem. Ko je v Bischofshofnu dobil še sedmo od osmih serij na novoletni turneji je v sanjsko sezono postavil prvi zlati kamenček - zlatega orla!

6. Prvič si je nadel zlato snežinko
Smučarski poleti so brez dvoma najatraktivnejša disciplina smučarskih skokov. Karavana se je po novoletni turneji odpravila na Kulm, kjer je Peter Prevc dosegel še drugi mejnik - prvič je postal svetovni prvak. To mu je uspelo res na šampionski način, saj je na poti do zlata dosegel kar dva rekorda prenovoljene letalnice.

7. V Vikersundu slavil kljub padcu
Naslednji vrhunec je prišel na največji napravi na svetu - v Vikersundu, kjer je dobil dve tekmi. Na drugi je celo padel, a vseeno pristal na samem vrhu. Ta podvig - zmaga z padcem - je na letalnici uspela le še Andreasu Goldbergerju in Martinu Schmitu.

8. Vsega je bilo konec v Almatyju
Glavni trener Goran Janus je že sredi sezone napovedal, da želi vse teoretične dvome o razrešitvi vprašanja o velikem kristalnem globusu razrešiti v Almatyju - šest tekem pred koncem sezone. Njegovemu varovancu je to uspelo na šampionski način, saj je na tem prizorišču dobil vse štiri serije v konkurenci.

9. Dvignil Roberta Kranjca
Osebnost zmagovalca se najbolje pokaže, ko ne osvoji prvega mesta. Zgodilo se je v praznični Planici, ko je petkovo tekmo dobil Robert Kranjec, najboljši Slovenec pa ga je dvignil v zrak. Pravi ekipni duh.

10. Na zadnji tekmi planiškega spektakla postavil le še piko na i
Na 29. tekmi je še 15. skočil na sam vrh, v celotni sezoni je dobil še zadnji dve seriji - skupno kar 32, kar je dih jemajoča številka.

Peter Prevc: »Hvala za spodbudo in do prihodnjič«