Goran Janus in ekipa za Klingenthal. Četverico za moštveno preizkušnjo bo trener določil po petkovih kvalifikacijah. Foto: MMC RTV SLO
Goran Janus in ekipa za Klingenthal. Četverico za moštveno preizkušnjo bo trener določil po petkovih kvalifikacijah. Foto: MMC RTV SLO
Domen Prevc, Peter Prevc
Na prvi tekmi bosta skakala dva Prevca, Domen in Peter. Foto: MMC RTV SLO
Janus je za prihajajočo zimo postavil visoke cilje
Cilji smučarskih skakalcev za letos zelo visoki

v Klingenthalu. V novo zimo se slovenska ekipa podaja z visokimi cilji.

Glavni trener reprezentance si namreč na vseh vrhuncih sezone, kar predstavljajo skupni seštevek svetovnega pokala, svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu, novoletna turneja in za konec še finale sezone v Planici, želi uvrstitev v sam vrh: "Cilje imamo letos visoke. Na novoletni turneji želimo, da je eden med tri, eden med 15. Kar se tiče svetovnega prvenstva, sem izhajal iz lanske sezone in kako znamo nastopati na letalnicah. Torej na Kulmu želimo dobiti posamezno in ekipno medaljo. Še večji izziv predstavlja ekipna tekma. V svetovnem pokalu posamično je cilj eden do tretjega mesta, eden znova do 15., ekipno pa do petega mesta, saj bo veliko držav zelo izenačenih. V poletnem obdobju sem dobil občutek, da bo vse skupaj zelo zgoščeno in napake ne bodo dopuščene."

Sezona, kjer po besedah Janusa slovenski orli ciljajo na sama odličja, je pred vrati. Pred začetkom v Nemčiji, kjer bodo v petek kvalifikacije, v soboto ekipna, v nedeljo pa posamična tekma, so skakalci trenirali tudi v Kranju, kjer so pripravili celo sneženo smučino, tako da ni bilo stika na zaletišču doslej samo s keramiko: "Oktobra smo imeli treninge na ledeni smučini, potem smo imeli krajši premor, ko smo se posvetili fini motoriki in specialni vadbi. Prejšnji teden smo skakali na keramiki v Kranju. Pohvalil bi vse trenerje, ki so konec tedna pripravili ledeno smučino v Kranju, kjer smo lahko zdaj trenirali še na snegu."

Skoki Petra Prevca so na vrhunski ravni
Nad možnostjo treniranja na pripravljeni smučini v Kranju je bil navdušen tudi prvi slovenski adut Peter Prevc. Od dvakrat zapored drugega najboljšega skakalca svetovnega pokala se znova veliko pričakuje. Letos bo branil tudi medaljo na svetovnem prvenstvu v poletih, tretje mesto na novoletni turneji in dva zaporedna mala globusa v posebni razvrstitvi seštevka na letalnicah: "Glede samih skokov so na visoki ravni in grem lahko umirjeno na pot. Konkurenca napreduje, in če želiš obdržati vrhunske izide, je treba ves čas napredovati. Predvsem se je že na prvih tekmah treba ujeti v to druščino svetovnega pokala in treba je ujeti pravi ritem. To je treba držati čim dlje, da smo vsi zadovoljni, jaz s skoki, vi pa z izidi."

"Zadovoljen sem z opremo. Oba dresa sta dobra. Moram ju preizkusiti še na večjih skakalnicah. Določil sem tudi, s katerimi smučmi začnem tekmovati," je dodal najstarejši izmed bratov Prevc, ki bo v novo sezono vstopil tudi z novimi smučmi. Te bodo dva centimetra daljše kot lani. S tem bo bolj tvegal, saj je lani imel pri teži še kar nekaj rezerve. Letos bo torej poskušal pridobiti na površini smuči.

Najmlajšega Prevca čaka debi
Že na prvi tekmi pa bo imel Peter tudi družbo brata, a tokrat preboj v reprezentanco ni uspel 19-letnemu Cenetu, temveč najmlajšemu, Domnu: "Čestitam Domnu, da je tako dobro skakal jeseni in zdržal to raven, da se je prebil v ekipo." 16-letni skakalec je pred debijem med svetovno elito povedal: "Ko sem izvedel, da bom skakal v svetovnem pokalu, sem bil zelo presenečen. Veselim se te prve tekme. Tudi skakalnica mi ustreza. Poleti sem v celinskem pokalu dobro nastopil. Res mi je šlo. Sem bil kar presenečen, ko sem z desetega mesta napredoval na prvo mesto."

Na začetku oktobra je Domen Prevc zmagal na zadnji tekmi poletnega dela celinskega pokala, ki je bila v Klingenthalu. Domen je ohranil družinsko tradicijo in bratoma sledil v skoke. Vmes je sicer treniral tudi nordijsko kombinacijo, zdaj pa se je povsem posvetil skakanju, tako kot brata Peter in Cene: "Nisem se veliko primerjal z njima, saj sta bila na veliko višji ravni. Šele zdaj z leti sem se približal tej ravni. Na Petra ne gledam kot na nekaj posebnega. Posebnega nasveta mi brata nista dala, so mi jih pa dali trenerji."

Kranjca pri skokih ovira poškodovan komolec
V Nemčijo potujejo tudi Nejc Dežman, Jurij Tepeš, Anže Lanišek in Robert Kranjec, ki se podaja že v 17. sezono svetovnega pokala. Najizkušenejši v slovenski reprezentanci je bil odličen poleti, ko je bil v skupni razvrstitvi velike nagrade tretji, a na treningu v Innsbrucku sredi oktobra je padel ter si huje poškodoval komolec. "Treniral sem ves čas in sem delal za kondicijo. Nisem pa bil veliko na skakalnici. Manjkajo mi skoki. Komolec me moti samo na skakalnici. Roka me boli, ko jo stegujem in krčim. Po pravici povedano se s to roko ves čas nekaj lovim in me ves čas moti. Namesto, da bi bil zbran na skoke, čutim komolec, ko se peljem dol. Namesto, da bi se v zraku sprostil in malce poletel, v zraku, ko sem utrujen, čutim roko," je povedal Kranjec, ki je moral na operacijo.

"Težava je, ker mi jo včasih ne uspe popolnoma stegniti. Se kar malce zatakne. Bolj ko skačem, bolj je pokrčena. Kdaj jo povsem lahko stegnem, pride pa trenutek, ko je ne morem," je pristavil Kranjec, ki zaradi pomanjkanja skakanja težko oceni svojo pripravljenost. Poleti je že ujel pravo formo, zdaj pa je zaradi težav s komolcem to toliko težje. Poleg treningov veliko vaj naredi tudi doma, kjer ima posebno utež za gibljivost in moč komolca.

Janus je za prihajajočo zimo postavil visoke cilje
Cilji smučarskih skakalcev za letos zelo visoki